SPOŁECZNOŚĆ
 kalendarz
ZIARNICA
 Co to za choroba?
  etiologia
  objawy
  rozpoznanie
  klasyfikacja
  historia ZZ

 Jak nas leczą?
  chemioterapia
   abvd
   mopp
  immunoterapia
  radioterapia
  chirurgia
  przeszczep szpiku

 Warto wiedzieć
  afereza
  przeszczep
  cytostatyki
  kontrola
  półpasiec
  USG

 Skutki leczenia
  włosy
  skóra
  pamięć
  płodność
  psychika
  pełna lista

FORUM
wyciąg z netykiety
 ogólne
 czy mam ziarnicę?
 chemioterapia
 radioterapia
 przeszczep
 kulinarnie
 hyde park
wyszukaj na forum
 
najczęściej szukane frazy

OPOWIADANIA
 bez happy endu?
 radioterapia
 nasza ZZ
 pamiętnik Heli
 historia - Anetka
 historia - Baldi
 historia - Binka
 historia - Carinka
 historia - Dzidka
 historia - Tomaszek
 historia - Volcano
 anegdoty

AKTYWNE SONDY
historia sond

Z POLA WALKI
Lista blogów

GALERIE
 ozdrowieńcy
 trzy twarze
 łyso Ci?

Carinka

WASZE WPISY
 komentarze stron
 księga gości

RÓŻNOŚCI
 archiwum
 tu jesteśmy
 geolokalizacja
 strony użytkowników

LICZNIK
 on-line: 1
gości: 1
użytkowników: 0

dzisiaj: 74
ogółem: 8776140
licznik od: 09.02.2006

TWOJE KONTO
zapomniałem hasła
login:
hasło:

pamiętaj mnie

NIE MASZ KONTA?
załóż sobie
po co mi konto?

zarejestrowanych: 1492

REKLAMA :)

-- OGÓLNE - CHEMIOTERAPIA - RADIOTERAPIA - PRZESZCZEP - HYDE PARK --
: Spis Wiadomości :: Utwórz Nowy Wątek :

- wątki z ostatniego tygodnia - BEZ ODPOWIEDZI -
+ nowe podforum: KULINARNIE +


postówmodyfikacja
prosze podajcie jakie mieliscie objawy ziarnicy
102017-09-09 13:52
autor: Aniolek, dodał 2017-03-20 09:31komentuj

Witam wszystkich na forum. Jestem tu nowa. prosze was abyscie opisali swoje objawy choroby zarowno w badaniach krwi i objawow ogolnych nietypowych. U mnie zaczelo sie od roku 2016 dokladnie od lipca. Zaczelam sie zle czuc bylam ciagle spiaca zmeczona, w nocy strasznie się pocilam tak ze musialam w nocy sie przebierac. od dluzszego czasu mialam podwyzszone leukocyty lekko podwyzszone ob i crp. lekarz stwierdzil powiekszona watrobie i skierowal mnie na usg. w usg zmiana 5 mm na nerce lagodna. wszystko inne w normie. szukalismy dalej i zrobilam badanie na wit b 12 okazalo sie ze jest niedobor norma od 198 a ja mialam 168. ok zastrzyki biore i wrucilo do normy. w grudniu zaczelam odczowac ucisk i bol w mostku oraz pod lopadka. nie do wytrzymania. brak okresu od wrzesnia. zrobilism kolejne usg. watroba niepowiekszona zmiana 5 mm najprawdopodobniej naczyniak. reszta w normie. rtg klatki piersiowej opis w zalaczeniu. nastepnego dnia zaraz moj doktor wystawil mi karte DILO. Diagnostyka w WCO Gdansk. Tomografia zadnych zmian nie wykazala co bardzo dziwne. opis w zalaczeniu. w wynikach krwi leukocytoza z neutrocytoza lekko podwyzszony poziom wapnia we krwi oraz chyba nieprawidlowy proteinogeam . zamkneli mi karte DILO i poradzili hematologa. ten nakazal usg wezlow i polecil pobranie wezla do badania. usg w zalaczeniu. ciagle dokucza mi ta dusznosc i przeszkoda w mostku przelyku juz sama nie wiem gdzie. i mam jakby przeszkode przy przelykaniu w gardle jakby kolo prawego migdalka jest lekko powiekszony. a i jeszcze dziwna sprawa . w grudniu zanim mialam wizyte u onkologa stalo sie cos dziwnego. w nocy czulam jakby mi puchlo cos w gardle glebiej i zostalo do dzis. na tylnej scianiegardla mam dziwne takie jakby kuleczki z czyms plaskie jakby bylo to spuchniete. nigdy tego nie mialam. bole brzucha jakby watroby czasami lamie mnie w kosciach.tez od lipca do stycznia mialam podwyzszona temperature raz spadala raz rosla do max 38. wiecznie bylo mi zimno szczegulnie na noc. narazie to minelo ale czuje cos w w tej klatce piersiowej i te dusznosci. co mozecie doradzic jak to wedle was wyglada. czy jest mozliwe zeby w tk niewyszly zmiany na watrobie i nerce i to poszerzenie srodpiersia? mam wrazenie ze pomylili zapis mojego tk z innej osoby wynikiem.czy to moglo sie zdazyc?

autor: Aniolek, dodał 2017-03-20 09:58komentuj


Przepraszam ale nie moge wstawic obrazow z winikami wiec je przepisze.

+0

autor: Aniolek, dodał 2017-03-20 10:21komentuj

> O 09:58, dnia 2017-03-20 Aniolek napisał(-a):
>
> Przepraszam ale nie moge wstawic obrazow z winikami wiec je przepisze. te nieprawidlowe
PIERWSZE WYNIKI KRWI: 02.01.2017 WBC 19.87 (4.40-11.30) ,% neutrocytow 85.5 (45-70), % limfocytow 9.6(20-45), LICZBA NEUTROCYTOW 16.99 G/l (1.80-7.70)GRANULOCYTY SEGMETOWANE 83% (45-70) LIMFOCYTY 8% (20-45) KREATYNINA 0.82 mg/dl norma do 0.9 LDH 167 U/l 135- 214. WYNIKI KRWI ZROBIONE 16 DNI POZNIEJ WBC 12.72 (3.50-10.00) RBC 5.02 ( 3.50-5.00) RDW-SD 47.7 (36.4- 46.3) %NEUTROCYTOW 71.0 (45-70) LICZBA NEUTROCYTOW 9.07 (1.80 -7.70)LICZBA MONOCYTOW 0.85 norma do 0.8. BIALKO CALKOWITE 82 NORMA 64-83 LDH 208 (135-214) WAPN 10.5 (8,6-10.0) CRP 6 norma do 5 PROTEINOGRAM -albuminy 51.5 %( 52.0-65.1)Globuliny alfa 1 3.1%(1.0-3.0) Globuliny bata 2 6.1% (2.6-5.8) Globuliny alfa1 # 2.5g/l(0.6-2.4) Globulinu beta 1 8.0 g/l(3.6-7.8)Globuliny beta 2 5.0g/l (1.6-4.6) WSKAZNIK A/G 1.06 norma 1.5.

+0

autor: aniolek, dodał 2017-03-20 11:52komentuj


opis RTG: z dnia 20.12.2016 Zdjecie klatki piersiowej PA i bok lewy. Owalny szeroki cien rzutujacy sie we wneke lewa moze odpowiadac poszerzeniu srodpiersia- powiekszone wezly chlonne? - do dalszej diagnostyki w tym TK.Zageszczenia miazszowe w dolnym polu pluca lewego. przepona i katy wolne. serce w normie. czesci kostne zeber nie wykazuja zmian. BADANIE TK z dnia: 10.01.2017 Nie stwierdza sie obecnosci powiekszonych wezlow chlonnych w obszarze szyi. W lewym placie tarczycy guzek ok 1.6 cm. Innych zmian w obszarze szyi nie widac. Zmian ogniskowych w plucach nie stwierdza sie. Nie widac powiekszonych wezlow chlonnych w srodpiersiu ani na poziomie przepony. Jamy oplucnowe wolne. Watroba prawidlowej wielkosci bez zmian ogniskowych. Nie stwierdza sie obecnosci powiekszonych wezlow chlonnych zaotrzewnowo ani w zakresie pasm biodrowych.Drogi zolciowe naczynia wrotne i sledziona w normie. Trzustka w normie.Nerki i nadnercza prawidlowe.Pecherz moczowy w normie. Narzad rodny w normie. Patologicznych ognisk kostnych nie widac. USG wezlow z dnia: 17.03.2017 Jednoznacznie patologicznych wezlow chlonnych w obrebie szyi w dolach nad i pod obojczykowych i pachowych w usg nie widac.Jedynie w gornej czesci szyi blizej katow zuchwy widoczne wieksze dosc homogenne wezly po str prawej 19×7mm - ten ma nieco nizsze echo( mozna go wziasc pod uwage jako wezel do pobrania) , po lewej do 21×7mm . wezly te posiadaja linijne wneki i sa unaczynione odwnekowo - w usg raczej odczynowe.

+1

autor: Paweł, dodał 2017-03-20 21:00komentuj

Trudno ci cokolwiek napisać, bo rzeczywiście masz objawy wskazujące, że "coś" dzieje się w twoim organizmie, ale co to jest to chyba nawet lekarze w tej chwili nie wiedzą. W ziarnicy powiększone węzły to podstawa diagnostyki, ty z węzłami większego problemu nie masz. Kilka razy słyszałem, ze w prześwietleniu klatki nie wychodziły zmiany, które rzeczywiście były, ale nie słyszałem, żeby takie zmiany w TK nie wyszły, ale kto wie. LDH też masz w normie. Co do wątroby to zrób sobie próby wątrobowe, a czy z tarczycą u ciebie wszystko ok? Masz tam jakiś guzek, chora tarczyca może powodować spustoszenie w organizmie. Jezeli opis w TK jest prawidłowy to na ziarnicę to nie wygląda, ale drąż temat, to twoje zdrowie, powtórz badania które możesz i nie daj się zbyć lekarzom.

+0

autor: Aniolek, dodał 2017-03-21 02:36komentuj

> O 21:00, dnia 2017-03-20 Paweł napisał(-a):
> Trudno ci cokolwiek napisać, bo rzeczywiście masz objawy wskazujące, że "coś" dzieje się w twoim organizmie, ale co to jest to chyba nawet lekarze w tej chwili nie wiedzą. W ziarnicy powiększone węzły to podstawa diagnostyki, ty z węzłami większego problemu nie masz. Kilka razy słyszałem, ze w prześwietleniu klatki nie wychodziły zmiany, które rzeczywiście były, ale nie słyszałem, żeby takie zmiany w TK nie wyszły, ale kto wie. LDH też masz w normie. Co do wątroby to zrób sobie próby wątrobowe, a czy z tarczycą u ciebie wszystko ok? Masz tam jakiś guzek, chora tarczyca może powodować spustoszenie w organizmie. Jezeli opis w TK jest prawidłowy to na ziarnicę to nie wygląda, ale drąż temat, to twoje zdrowie, powtórz badania które możesz i nie daj się zbyć lekarzom.
Dziekuje za odpowiedz. Napisze jezeli juz sie cos wyjasni. pozdrawiam

+0

autor: Magda, dodał 2017-03-21 08:55komentuj

A może nalegaj na skierowanie na rezonans? Na rtg coś wyszło, na tk nie, ja bym dla swojego spokoju wolała trzecim źródłem uzupełnić skoro są takie objawy
> > O 21:00, dnia 2017-03-20 Paweł napisał(-a):
> > Trudno ci cokolwiek napisać, bo rzeczywiście masz objawy wskazujące, że "coś" dzieje się w twoim organizmie, ale co to jest to chyba nawet lekarze w tej chwili nie wiedzą. W ziarnicy powiększone węzły to podstawa diagnostyki, ty z węzłami większego problemu nie masz. Kilka razy słyszałem, ze w prześwietleniu klatki nie wychodziły zmiany, które rzeczywiście były, ale nie słyszałem, żeby takie zmiany w TK nie wyszły, ale kto wie. LDH też masz w normie. Co do wątroby to zrób sobie próby wątrobowe, a czy z tarczycą u ciebie wszystko ok? Masz tam jakiś guzek, chora tarczyca może powodować spustoszenie w organizmie. Jezeli opis w TK jest prawidłowy to na ziarnicę to nie wygląda, ale drąż temat, to twoje zdrowie, powtórz badania które możesz i nie daj się zbyć lekarzom.
> Dziekuje za odpowiedz. Napisze jezeli juz sie cos wyjasni. pozdrawiam

+0

autor: Aniolek, dodał 2017-03-21 09:36komentuj

> O 08:55, dnia 2017-03-21 Magda napisał(-a):
> A może nalegaj na skierowanie na rezonans? Na rtg coś wyszło, na tk nie, ja bym dla swojego spokoju wolała trzecim źródłem uzupełnić skoro są takie objawy
> > > O 21:00, dnia 2017-03-20 Paweł napisał(-a):
> > > Trudno ci cokolwiek napisać, bo rzeczywiście masz objawy wskazujące, że "coś" dzieje się w twoim organizmie, ale co to jest to chyba nawet lekarze w tej chwili nie wiedzą. W ziarnicy powiększone węzły to podstawa diagnostyki, ty z węzłami większego problemu nie masz. Kilka razy słyszałem, ze w prześwietleniu klatki nie wychodziły zmiany, które rzeczywiście były, ale nie słyszałem, żeby takie zmiany w TK nie wyszły, ale kto wie. LDH też masz w normie. Co do wątroby to zrób sobie próby wątrobowe, a czy z tarczycą u ciebie wszystko ok? Masz tam jakiś guzek, chora tarczyca może powodować spustoszenie w organizmie. Jezeli opis w TK jest prawidłowy to na ziarnicę to nie wygląda, ale drąż temat, to twoje zdrowie, powtórz badania które możesz i nie daj się zbyć lekarzom.
> > Dziekuje za odpowiedz. Napisze jezeli juz sie cos wyjasni. pozdrawiam W piatek 24 marca mam wizyte z winikiem usg u chirurga w wco w Gdansku zobacze co on powie. Mysle ze powinien mnie zbadac laryngolog lub foniatra ,poniewaz coraz to mam mocniejsza przeszkode w przelykaniu i te dusznosci. Czuje szczegulnie po nocy ze mam cala szyje spuchnieta i jakby dziwne klucie w uszach oraz jakby dretwiala mi dolna zuchwa po bokach. Wczoraj postanowilam wlozyc do gardla palce i wyczulam dosc gleboko cos jakas narosl i wyczulam ze jest tam male przejscie do tchawicy i przelyku. Wiem ze jest tez chloniak w gardle ale czy to jest to nie wiem.

+0

autor: Aniolek, dodał 2017-03-21 09:53komentuj


Z tarczyca ok. guz juz zajmuje caly plat tarczycy ale jest to zmiana lagodna bo juz mialam biopsje.i hormony tez wszystkie ok.

+0

autor: aniolek, dodał 2017-03-24 19:40komentuj

Dzis miałam wizyte u chirurga onkologa i podjęto decyzję o wycięciu wszystkich
węzłów szyjnych. W poniedziałek już mam si€ stawic w szpitalu w Prabutach a we wtorek będzie zabieg. Czy ktos z was przeszedł taki zabieg możecie coś o nim i o powikłaniach napisać. Jest czego sie obawiać? Pozdrawiam.

+0

autor: JimmiNu, dodał 2017-09-09 13:52komentuj

xmOKiX http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuax...

+0

Podobne tematy:



Wypowiedzi na forum dyskusyjnym zawierają indywidualne zdanie ich autorów, jeśli nie zgadzasz się z czymś - masz pełne prawo do wypowiadania się. Każdy autor odpowiada za swoje odpowiedzi. Forum dyskusyjne w serwisie ziarnica.pl nie jest miejscem pozwalającym na diagnozy medyczne, może pomóc rozwiać Twoje wątpliwości jednak nie zastąpi fizycznego kontaktu z lekarzem - jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to zanotuj je i skonsultuj ze swoim lekarzem prowadzącym.
Ziarnica.pl ma charakter czysto informacyjny i nie jest związana finansowo bądź w jakikolwiek inny sposób z żadnym ośrodkiem medycznym, firmą farmaceutyczną, dystrybutorem leków, paraleków, cudownych soczków czy też organizacjami zajmującymi się "pomocą" chorym na ziarnicę. Utrzymuje się z prywatnych środków. Jeśli chcesz pomóc w jego rozwoju kliknij tutaj.

: (c) 2000-2018 www.ziarnica.pl :: polityka prywatności :: POMOC :: darowizna :: od autora :: statystyka strony :
: copyright - prawa autorskie zastrzeżone :