on-line: 1 go¶ci: 1 u¿ytkowników: 0
dzisiaj: 17 ogó³em: 8976936 licznik od: 09.02.2006 |
|
| mam cos takiego na dzialce: http://www.ziarnica.pl/zoi/k2.jpg http://www.ziarnica.pl/zoi/k1.jpg
ten drugi - mi tak wyglada - jakby dojrzaly (czy juz przejrzaly?), ale ja sie nie znam w sumie, bo pierwszy raz mam cos takiego..
w Sieci znalazlem kilka przepisow na przyrzadzenie tego jednak NIGDZIE nie pisze jakie "owoce" nalezy zebrac (jakiej wielkosci, ktore czesci sa jadalne)...
|
autor: renata, doda³ 2006-08-24 22:20 | komentuj |
> O 18:31, dnia 2006-08-24 Baldi napisa³(-a): > mam cos takiego na dzialce: > http://www.ziarnica.pl/zoi/k2.jpg > http://www.ziarnica.pl/zoi/k1.jpg > > ten drugi - mi tak wyglada - jakby dojrzaly (czy juz przejrzaly?), ale ja sie nie znam w sumie, bo pierwszy raz mam cos takiego.. > > w Sieci znalazlem kilka przepisow na przyrzadzenie tego jednak NIGDZIE nie pisze jakie "owoce" nalezy zebrac (jakiej wielkosci, ktore czesci sa jadalne)... > > <pomocy> to jest tak ³adne ¿e ja bym tego nie jad³a tylko patrzy³a jak ro¶nie
+0 |
autor: Magda, doda³ 2006-08-24 22:35 | komentuj |
Cze¶æ ¦liczny karczoch :) Na wikipedii tak napisali: Karczoch zwyczajny jest warzywem. Czê¶ci± jadaln± s± miêsiste koñce ³uskowatych okryw kwiatostanu oraz jego dno. Spo¿ywana po uprzednim ugotowaniu, usma¿eniu lub pieczeniu. We W³oszech m³ode g³ówki kwiatowe po ugotowaniu zalewa siê oliw± i przechowuje. Karczochy równie¿ mo¿na konserwowaæ w puszkach. Warto¶æ od¿ywcza: Karczochy zawieraj± oko³o 3% cukrów, 3% bia³ka, t³uszcz i witaminê C. Warto¶æ od¿ywacza karczochów nie jest zbyt du¿a, ale s± cenione ze wzglêdu na zawarto¶æ cukru - inuliny - mo¿e byæ spo¿ywany przez chorych na cukrzycê. Jest tak¿e polecany dla chorych ze schorzeniami w±troby, z karczochów produkuje siê lek - Cynarex.
Pozdrawiam
+0 |
autor: Magda, doda³ 2006-08-24 22:43 | komentuj |
I jeszcze takie info: Karczoch jest mniej znanym, ale godnym polecenia warzywem. Jest bardzo dekoracyjn± ro¶lin± wieloletni±, ale z uwagi na przemarzanie uprawiana u nas przewa¿nie jako warzywo jednoroczne. Czê¶ci± jadaln± karczocha jest p±k kwiatowy a ¶ci¶lej jego miêsiste i soczyste dno kwiatowe wraz z podstawami listków kwiatostanu. P±ki nadaj± siê do spo¿ycia, gdy s± ju¿ dobrze wykszta³cone, ale nie zaczynaj± siê jeszcze rozwijaæ. Warunki uprawy: Wysiew nasion do doniczek z ¿yzn±, próchniczn±, lekk± ziemi± z domieszk± torfu. W doniczce zostawia siê tylko jedn±, najsilniejsz± ro¶linê. Wysadzanie do gruntu w maju. Wymaga stanowiska ciep³ego, dobrze nas³onecznionego, gleby próchnicznej i silnego nawo¿enia. Zastosowanie: Karczochy spo¿ywa siê po ugotowaniu, podobnie jak szparagi. Swie¿e i wysuszone li¶cie karczocha maj± dzia³anie ¿ó³ciopêdne, moczopêdne i przeciwmia¿d¿ycowe.
Ciekawa ro¶lina. Nie jad³am chyba nigdy.
+0 |
| > O 22:35, dnia 2006-08-24 Magda napisa³(-a): > Na wikipedii tak napisali: [cut] ano, czytalem, ale nie ma tam nic kurka kiedy te karczochy zbierac ;-)
+0 |
| > O 22:43, dnia 2006-08-24 Magda napisa³(-a): > P±ki nadaj± siê do spo¿ycia, gdy s± ju¿ dobrze wykszta³cone, ale nie zaczynaj± siê jeszcze rozwijaæ. a te moje - na Twoje oko - jakie sa? Pozdrawiam ;-)
+0 |
autor: Magda, doda³ 2006-08-24 23:27 | komentuj |
Te na zdjêciach w necie s± takie bardziej pochylone i zamkniête z przodu...wiêc nie mam pojêcia...te Twoje takie rozwiniête i ma³o pochylone... £adne kwiatki, ³adne. Ja jednak wolê zwierzaki podgl±daæ ni¿ ro¶liny. Z kwiatków to tylko kaktusy mi siê utrzymuj±, reszta jako¶ tak ginie marnie...Mam lepsz± rêkê do psów i innych milusiñskich. W gotowaniu te¿ kiepska jestem, mój ch³opak to co innego, ale karczochów nie przyrz±dza³ nigdy :( wiêc nie umia³ odpowiedzieæ czy te Twoje to ju¿ dobre s±... BTW jak zrobiæ, ¿eby nick by³ pogrubiony???Zarejestrowa³am siê...
+0 |
> O 22:49, dnia 2006-08-24 Baldi napisa³(-a): > > O 22:20, dnia 2006-08-24 renata napisa³(-a): > > to jest tak ³adne > Etam, mam ladniejsze rzeczy: > http://www.ziarnica.pl/!moje/makro/... chwalipieta ;)
+0 |
> O 23:27, dnia 2006-08-24 Magda napisa³(-a): > £adne kwiatki, ³adne. Ja jednak wolê zwierzaki podgl±daæ ni¿ ro¶liny. No Wojtus,pokaz,pokaz/pochwal sie swoja piekna modelka dla kolezanki :> "pozwalam" ;) > BTW jak zrobiæ, ¿eby nick by³ pogrubiony???Zarejestrowa³am siê... Zarejestrowanie sie nie ma nic do tego.Przestan byc anonimowa i podczas pisania komentarza,oprocz nicka,wpisuj takze emaila w wyznaczonych polach,to bedziesz miala pogrubiony nick :)
+0 |
"³o bosze" i "ola boga"!!! w Baldim zacz±³ kie³kowaæ duch m³odego, dumnego dzia³kowicza!!!czy¿by objawy "zdziadzienia"? karczochem siê chwali, a pomidorki z cebulk± wy¶miewa³ uwa¿aj na swe karczochy i kwiatuszki, bo PiS chce zmieniæ ustawê o ogródkach dzia³kowych.. rokowania ¿ywota owych przybytków chwalebnych- bardzo niepewne
+0 |
> O 00:57, dnia 2006-08-25 ewu napisa³(-a): > w Baldim zacz±³ kie³kowaæ duch m³odego, dumnego dzia³kowicza!!!czy¿by objawy "zdziadzienia"? <lol> DOBRE <hahaha> > karczochem siê chwali, a pomidorki z cebulk± wy¶miewa³ <foch> ach, TE pomidorki ;) > uwa¿aj na swe karczochy i kwiatuszki, bo PiS chce zmieniæ ustawê o ogródkach dzia³kowych.. "Nie rzucim ziemi (w domysle dzialek;),skad nasz rod" :>
+0 |
> "Nie rzucim ziemi (w domysle dzialek;),skad nasz rod" :> > nie rzucim- wykupim! <to tyle z pomys³u PiS'u> z drugiej strony- nie jest ¼le...bo je¶li trzeba bêdzie wykupywaæ ( a zapewne trzeba bêdzie ), to moja matka ju¿ nie bêdzie mnie ci±gaæ na przymusowe roboty dzia³kowe
+0 |
> Zarejestrowanie sie nie ma nic do tego.Przestan byc anonimowa i podczas pisania komentarza,oprocz nicka,wpisuj takze emaila w wyznaczonych polach,to bedziesz miala pogrubiony nick :)
Acha, my¶la³am, ¿e wpisanie go podczas rejestracji wystarcza ;)
+0 |
| > O 00:57, dnia 2006-08-25 ewu napisa³(-a): > czy¿by objawy "zdziadzienia"? a chcesz w Uep?
+0 |
> O 11:49, dnia 2006-08-25 Baldi napisa³(-a): > a chcesz w Uep? <lol> Osz Ty :> To pseudo-naziole w Jarocinie lasek nie lali, a Ty TU chcesz Ewu lac?:> "NIE POZWALAM"
+0 |
| > O 12:04, dnia 2006-08-25 Asica napisa³(-a): > > O 11:49, dnia 2006-08-25 Baldi napisa³(-a): > > a chcesz w Uep? <lol> > Osz Ty :> Ty TU chcesz Ewu lac?:> nie chce jej lac, "lojalnie" sie najpierw pytam czy chce z Uep
+0 |
> O 12:05, dnia 2006-08-25 Baldi napisa³(-a): > nie chce jej lac, "lojalnie" sie najpierw pytam czy chce z Uep <lol> Grabisz sobie, grabisz ;) Zapomniales chyba o ewowych ciosach srodkowo - brzuchowych :>
+0 |
> O 18:31, dnia 2006-08-24 Baldi napisa³(-a): > mam cos takiego na dzialce: > http://www.ziarnica.pl/zoi/k2.jpg > http://www.ziarnica.pl/zoi/k1.jpg
> w Sieci znalazlem kilka przepisow na przyrzadzenie tego jednak NIGDZIE nie pisze jakie "owoce" nalezy zebrac (jakiej wielkosci, ktore czesci sa jadalne)... Jadalna jest no ta ca³a czesc porosnieta tymi "liscmi?" , tylko trzeba to obrac (recznie) Co do smarzenia to przepis jakis ju¿ masz ;) Objeraj i smaz jak najszybciej bo jak piszesz u do³u zaczyna dojrzewac ju¿..
+0 |
autor: Fantomasz , doda³ 2006-08-28 19:08 | komentuj |
> O 17:53, dnia 2006-08-28 Baldi napisa³(-a): > z tym karczochem zaczyna sie dziac cos niedobrego.. kwitnie, cholera jasna.. czort wie czy przekwita juz, czy tak ma byc :/ nadal czekam na opinie - moze ktos wie KIEDY to sie ma nadac do spozycia ;-) Spróbuj, jak bêdzie nie dobry to zawsze zostaje Ci ten drugi No chyba ze jednego tylko uda³o Ci sie wychodowac?
> http://www.ziarnica.pl/zoi/k3.jpg > http://www.ziarnica.pl/zoi/k4.jpg
+0 |
pochwal siê, pochwal, swoimi kulinarnymi osi±gniêciami! skoro tak g³o¶no o karczochach krzycza³e¶, proszê przedstawiæ efekt estetyczny (fota gotowego dania) plus wra¿enia po spo¿yciu (o ile siê nie zatrujesz) wszak karczocha nigdy nie zazna³am! tak, jak urzeczywistnienia gró¼b walniêcia w Ueb (a przyda³oby siê, przyda³o )
+0 |
Wypowiedzi na forum dyskusyjnym zawieraj± indywidualne zdanie ich autorów, je¶li nie zgadzasz siê z czym¶ - masz pe³ne prawo do wypowiadania siê. Ka¿dy autor odpowiada za swoje odpowiedzi. Forum dyskusyjne w serwisie ziarnica.pl nie jest miejscem pozwalaj±cym na diagnozy medyczne, mo¿e pomóc rozwiaæ Twoje w±tpliwo¶ci jednak nie zast±pi fizycznego kontaktu z lekarzem - je¶li masz jakiekolwiek w±tpliwo¶ci to zanotuj je i skonsultuj ze swoim lekarzem prowadz±cym. Ziarnica.pl ma charakter czysto informacyjny i nie jest zwi±zana finansowo b±d¼ w jakikolwiek inny sposób z ¿adnym o¶rodkiem medycznym, firm± farmaceutyczn±, dystrybutorem leków, paraleków, cudownych soczków czy te¿ organizacjami zajmuj±cymi siê "pomoc±" chorym na ziarnicê. Utrzymuje siê z prywatnych ¶rodków. Je¶li chcesz pomóc w jego rozwoju kliknij tutaj. |
|