Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Badanie PET.

Autor: koot • 02.03.2005 21:43 • 115 odpowiedzi

Piotr

04.04.2005 02:00

Odpowiedz
Baldi:

Oczywiście, nie są to Twoje słowa - ale wskazałeś kierunek ataku.

Gdyby ta dyskusja wyglądała tak:

X: Chińczycy rządzą światem i blokują leczenie chorych na raka.
Pawell: Bzdury gadasz, ha ha ha.
Y: Pawell to nie jest śmieszne.
Baldi: Nie jest, tak się składa, że w mejlu Twoja sygnaturka brzmiała Paweł Guang-Xu
Z: Mamy Cię!

to czy jej absurdalność bylaby bardziej widoczna? ;-)

Piotr

04.04.2005 02:05

Odpowiedz

A wracając do meritum: zamieszanie z PETem to kolejny dowód zupełnej niewydolności i nieelastyczności obecnego systemu opieki zdrowotnej, kasy chorych nie były idealne, ale zaczynały się (bardzo powoli) sprawdzać, docierać - w tym momencie podcięto im korzenie przez centralizację. Nie ma w nowożytnej historii OZ instytucji, którą bym gorzej oceniał od NFZ.

Asica

04.04.2005 02:32

Odpowiedz

2005-04-04 04:05... Piotr napisał(a):

A wracając do meritum: zamieszanie z PETem to kolejny dowód zupełnej niewydolności i nieelastyczności obecnego systemu opieki zdrowotnej, kasy chorych nie były idealne, ale zaczynały się (bardzo powoli) sprawdzać, docierać - w tym momencie podcięto im korzenie przez centralizację. Nie ma w nowożytnej historii OZ instytucji, którą bym gorzej oceniał od NFZ.

lobby farmaceytyczne + NFZ + etc = POLITYKA ,a chorzy ludzie umieraja.. :( obluda w kazdej postaci jest odrazajaca...

baldi

04.04.2005 07:03

Odpowiedz

2005-04-04 04:00... Piotr napisał(a):

Gdyby ta dyskusja wyglądała tak:

[.. cut .. przypowiesc o Chinczyku, ktory uzywa sygnaturki w mailu]

to czy jej absurdalność bylaby bardziej widoczna? ;-)

dobrze, ze mrugnales oczkiem ;) ja po prostu padlem na podloge ze smiechu i dopiero po kilku minutach podnioslem sie znow na krzeslo. ^^

PaWell

04.04.2005 12:23

Odpowiedz

2005-04-04 04:05... Piotr napisał(a):

... Nie ma w nowożytnej historii OZ instytucji, którą bym

gorzej oceniał od NFZ.

cóż... podzielam Twój pogląd ... na nasze nieszczęście nie jesteśmy wyjątkiem na mapie świata... wydawałoby się że w Canadzie jest inaczej, ale

"As many as 100 children in Newfoundland face 30-month waits for the high-tech scans, said Geoffrey Higgins"- 30 miesięcy to 2i pół roku oczekiwań....

"At the Ville Marie PET/CT Centre in Montreal, for example, patients can pay $2,500 and bypass months-long waits at hospitals" - 2.500 $ to cena "prywatnego CT"

"We have all these services in the public system, but if some people don't want to wait and they want to pay, that's their personal choice," - z tej wypowiedzi wynika, że system publicznej opieki zdrowotnej w Kanadzie gwarantuje dostęp do CT, jeśli ktoś nie chce czekać to może skorzystać z prywatnych klinik...

http://www.liberty-page.com/issues/healthcare/canboysplight.html

Według mnie problem nie leży w samej li tylko służbie zdrowia ale wogóle w "polityce firm ubezpieczeniowych". Taki NFZ przecież w pewnym sensie jest "ubezpieczycielem"a a doświadczenia z firmami ubezpieczeniowymi na całym świecie są fatalne... bez względu na to czy chodzi o ubezpieczenie samochodu, domu, życia czy zdrowia. Poltyka jest jak zwykle taka sama - pobrać składki oraz utródnić dostęp do świadczeń a jeśli się nie da to realizować je na minimalnym możliwym poziomie." Czyli sam pomysł "kontraktowania" usług medycznych już jest podejrzany, jeśli każdy z nas miałby coś w rodzaju "medycznej karty kredytowej" to płacilibyśmy tam gdzie byśmy chcieli, prawa rynku same by ustaliły ceny i dostępność usług.

Taki PET na przykład... jeśli pacjent miałby pełen wpływ gdzie wydaje swoje pieniądze ( czyli barak pośrednika jakim jest NFZ ) to co stłoby na przeszkodzie sprowadzić mobilny PET ( nie wymaga dużych inwestycji i można go szybko przemieścić w inne miejsce ) albo zainwestować w budowę innego ośrodka. Zauważmy że problem PET w Polsce pojawił się gdy zaistniały na przeciw siebie dwa monopole.

- klinika - jedyna w Polsce - dyktuje ceny jak najwyższe bo wie że nikt inny nie oferuje usługi

- NFZ ubzepieczyciel, refundator - jedyny w Polsce, dyktuje ceny jak najniższe bo wie, że nikogo nie innego nie stać na zakup specjalizowanych usług.

a my... ten drobny pyłek jedynie służymy jako tło rozgrywki gospodarczej między monopolistami. Płacimy składki i nie mamy żadnego wpływu na sposób ich wydawania...

/PM

PS.na liście wypowiadam się jako osoba prywatna, by bardziej podkreślić ten fakt od dziś będę podpisywać się emailem: mpawell@o2.pl

Ali

04.04.2005 18:54

Odpowiedz
kochani...
z fajnego tematu zrobila sie przpychanka...

sami wiecie ze chodzi o WIELKA kase...
a polityka jest i pozostanie brudnym scierwem

jestem zbyt poirytowany - szkoda czasu!

proponuje zakonczyc ta dyskusje i skupic sie mocno na tym zeby miec tego PET'a - nam to moze byc naprawde potrzebne.

gwarantuje wam ze nie naprawimy tego swiata, ale peta mozemy wywalczyc!

natomiast bardzo chetnie wezme udzial w dyskusji na temat etyki w polityce i business'ie - jezeli ktos zalozy taki watek.

i troche przewrotnie na koniec - KRWIN NA PREZYDENTA :D !

czesc

PaWell

05.04.2005 10:25

Odpowiedz

2005-04-04 20:54... Ali napisał(a):

gwarantuje wam ze nie naprawimy tego swiata, ale peta mozemy wywalczyc!

między innymi dlatego powstało stowarzyszenie.

Jako organizacja pacjentow możemy być stroną, to samo jeśli chodzi o prawa pacjenta, dostęp do leczenia nowoczesnymi metodami itp. itd. ...

baldi

05.04.2005 11:27

Odpowiedz

2005-04-05 12:25... PaWell napisał(a):

nie naprawimy tego swiata, ale peta mozemy wywalczyc!

Jako organizacja pacjentow możemy być stroną

za rok od dzisiaj chetnie zobacze ILE wywalczycie PETow dla pacjentow.

PaWell

05.04.2005 11:52

Odpowiedz

2005-04-05 13:27... Baldi napisał(a):

może żadnego, ale to nie oznacza żeby nie próbować...

To tak samo jakbyś zapytał czy warto podejmować leczenie...

przecież nikt Ci nie zagwarantuje jaki będzie rezultat...

pewnie najlepiej by było się polożyć i czekać... nikt inny nie zmieni naszej sytuacji poza nami samymi.

121277

05.04.2005 11:56

Odpowiedz

Ale teraz o PET sie nie walczy - wystarczy miec skierowanie.

A kazdy madry lekarz wypisze je, bo wie, ze PET jest mniej szkodliwy dla organizmu i tak wymeczonego chemio i radioterapia niz scyntygrafia.

baldi

05.04.2005 12:44

Odpowiedz

2005-04-05 13:52... PaWell napisał(a):

może żadnego, ale to nie oznacza żeby nie próbować...

2005-04-05 13:56... 121277 napisał(a):

Ale teraz o PET sie nie walczy - wystarczy miec skierowanie.

zgłupiałem.

PaWell

05.04.2005 13:06

Odpowiedz

2005-04-05 14:44... Baldi napisał(a):

zgłupiałem.

tak się kończy posługiwanie skrótami myślowymi... :)

baldi

05.04.2005 13:28

Odpowiedz

2005-04-05 15:06... PaWell napisał(a):

2005-04-05 14:44... Baldi napisał(a):

zgłupiałem.

tak się kończy posługiwanie skrótami myślowymi... :)

...taaak?

jezeli jest jeden komentarz o tym, ze sie NIE WALCZY o PETa oraz drugi - ze stowarzyszenie bedzie walczyc o badania dla pacjentow to ja jako bezstronny obserwator (nigdy PETa nie mialem i miec jak na razie nie zamierzam) mam prawo zglupiec. kwestia teraz kto mowi prawde I/LUB kto komu mydli oczy.

przy okazji: dostalem informacje, ze lekarze onkolodzy z jednego osrodka zignorowali wynik badania PET i beda pacjenta leczyc "po swojemu" patrzac na wyniki obrazowe "swojego CT"..

PaWell

05.04.2005 18:09

Odpowiedz

2005-04-05 15:28... Baldi napisał(a):

jezeli jest jeden komentarz o tym, ze sie NIE WALCZY o PETa oraz drugi - ze stowarzyszenie bedzie walczyc o badania dla pacjentow

i to właśnie jest skrót myślowy...

"walczyć o PET" w tym kontekście miało oznaczać "czynić starania by była większa dostępność do badań PET", tak samo jak większa dostępność do innych rzeczy ... np. nowoczesnych metod leczenia.

Cokolwiek by mówić o WOŚP to na pewno udało im się zwrócić uwagę na problem leczenia dzieci oraz zakupić sporo sprzętu medycznego. Wcale nie twierdzę, że uda się zrobić zbiórkę charytatywną i zorganizować pieniądze na budowę nowego ośrodka z PETem ale trzeba próbować... lepsze to niż siedzenie z założonymi rękami i czekanie na nie wiadomo co...

baldi

05.04.2005 19:20

Odpowiedz

2005-04-05 20:09... PaWell napisał(a):

"walczyć o PET" w tym kontekście miało oznaczać "czynić starania by była większa dostępność do badań PET"

ja juz napisalem - chetnie za rok zobacze sukcesy. o ile beda takowe.

Cokolwiek by mówić o WOŚP

bajke o WOŚP olewamy, bo ona nie ma nic wspolnego z tematem.

Wcale nie twierdzę, że uda się zrobić zbiórkę charytatywną i zorganizować pieniądze na budowę nowego ośrodka z PETem ale trzeba próbować...

moze to wplyw logiki czy psychologii na moich studiach, ale jednak napisze cos.. jezeli gdybasz o mozliwosciach i ewentualnym powodzeniu zorganizowania zbiorki charytatywnej na nowy osrodek PET - oznacza to, ze rzeczywiscie cos takiego organizujesz. TO BARDZO DOBRZE DLA NAS WSZYSTKICH Z ZIARNICA. gratuluje. Obawiam sie jednak, ze to znowu skrot myslowy, ktorego nie zalapalem.

Michal

05.04.2005 19:57

Odpowiedz
"po cóż nasze swary głupie..wnet i tak zginiemy w zupie"
Współczesna nowomowa -"czynić starania by była większa dostępność do badań PET", tak samo jak większa dostępność do innych rzeczy ... np. nowoczesnych metod leczenia"
Przecież to kompletnie nic nie znaczy.. no ale jaki szczytny cel dla stowarzyszenia.
NFZ ma nas w d... wybory za chwile, wiekszośc z tych ludzi straci posady -i to sie dla nich liczy. Chorzy - jakby nie oni to byłoby więcej kasy do ukradzenia.
Miejsce pracy Pawła wiele wyjasnia w kwestii jego stanowiska.Nie kwestionuję Twojej osobistej uczciwości - natomiast udowodnione praktyki branży sa jakie są.jesli w to nie wierzysz -to trudno.
Jesli chodzi o "zbiórkę charytatywną" na budowę kolejnego PETu - to działanie kompletnie nie w tym kierunku, dopóki Bydgoszcz pracuje na 1/3 gwizdka.IMHO tylko dlatego -że jest w Bydgoszczy. gdyby te kasę miało dostac "warszawskie towarzystwo" -to szybciutko byłby przyzwoity kontrakt.
Zbudowanie 2, trzeciego czy piatego PETu nic nie da, dopóki NFZ nie będzie chciał płacić za to badanie. EOT

PaWell

05.04.2005 22:51

Odpowiedz

2005-04-05 21:57... Michal napisał(a):

Miejsce pracy Pawła wiele wyjasnia w kwestii jego stanowiska.Nie kwestionuję Twojej osobistej uczciwości - natomiast udowodnione praktyki branży sa jakie są.jesli w to nie wierzysz -to trudno.

pozostawię bez komentarza,

pewnie byloby mi łatwiej gdybym pracowal np. w takich ... wodociągach, czy wreszcie zakończą się wycieczki pod adresem mojego miejsca pracy ?

Tak samo jak pozostali widzę co się dzieje wokoło, różnica jest taka, że poza tym że mi się to nie podoba to aktywnie chcę to zmienić a nie pokornie czekać na to co przywieje wiatr historii. Mam córkę i choćby dla niej ( dla jej pokolenia ) warto zmienić ten kraj na taki w ktorym będzie się lepiej żylo.

Jesli chodzi o "zbiórkę charytatywną" na budowę kolejnego PETu - to działanie kompletnie nie w tym kierunku,

czy ja naprawdę muszę wszystko pisać literalnie... jest to jedynie przykład, chyba dość dobrze opisałem mój punkt widzenia na PET. Dwaj monopoliści, Bydgoszcz i NFZ...

Zbudowanie 2, trzeciego czy piatego PETu nic nie da, dopóki NFZ nie będzie chciał płacić za to badanie. EOT

to ja może konkretnie spytam: Co zrobiłeś w tej sprawie ?

...

to samo dotyczy innych rzeczy, przykładowo Krystyna ( jedna z osób w stowarzyszeniu ) wytoczyla sprawę NFZ o refundacje leczenia ktore musiała sobie sama sfinansować. Przypadek z lublina - chory 5 miesięcy czekał na odpowiedż z NFZ a ta jak w końcu przyszła to byla negatywna, mam "pod ręką" rownież inne sprawy... i jest ich dużo. Rozumiem, że tych ludzi mam zostawić samym sobie, mimo że szukają pomocy... no przecież "każdy sobie rzepkę skrobie".

Inna rzecz to wiedza o "chrobie" i sposobach jej leczenia, naprawdę wystarczy przejrzeć posty z WielkiejStopy by dowiedzieć się, iż lekarze nie rozmawiają z nami, albo my ich po prostu nie słyszymy. Ktoś musi przerwać ten krąg dezinformacji, zrobić coś z tym. Udało się zainteresować tematem lekarzy, na efekty trzeba będzie jeszcze poczekać ale coś się zaczęło dziać.

i tak przy okazji...

Czy to, że jestem rasy białej (jak również mój adwersarz) wyjaśniałoby wiele jeśli toczylibyśmy dyskusję o kukluxklanie ? - proszę bez takich argumentów.

Staram się patrzeć trzeźwo na świat i nie dawać się ponieść populizmowi.

PaWell

05.04.2005 22:53

Odpowiedz
jeśli już jesteśmy przy inwestycjach związanych z PET.

cytuję:
http://www.ar.wroc.pl/glos/138/krotko.html#pozycja6

Wiceminister edukacji prof. Tadeusz Szulc, rektorzy Uniwersytetu Wrocławskiego, Akademii Medycznej i Akademii Rolniczej, profesorowie Politechniki Wrocławskiej oraz marszałek województwa dolnośląskiego założyli komitet, który ma doprowadzić do powstania we Wrocławiu ośrodka pozytronowej tomografii emisyjnej (PET).

PET pozwala na wykrywanie wczesnych postaci nowotworów, ocenę stopnia zaawansowania choroby, miejsc przerzutów oraz na kontrolowanie efektów leczenia. Urządzenie jest używane także w psychiatrii, neurologii i neurochirurgii czy kardiologii. Jest to jedno z najnowocześniejszych urządzeń medycznych i jest ogromną szansą dla chorych, ale także dla wrocławskich naukowców. Dzięki PET‑owi będą mogli prowadzić liczne badania, nie tylko z zakresu medycyny, ale także chemii czy fizyki. Przewodniczącym Komitetu Społecznego Regionalnego Centrum Badań i Diagnostyki Medycznej został inicjator jego powstania rektor Uniwersytetu Wrocławskiego prof. Zdzisław Latajka.

Pozytronowa tomografia emisyjna to metoda diagnostyczna tyleż nowoczesna, co droga. Dlatego w Polsce urządzenie PET działa jedynie w Centrom Onkologii w Bydgoszczy. Chociaż kosztowało ono 20 mln zł, jeszcze w ubiegłym roku nie było w pełni wykorzystane, bo zabrakło pieniędzy na samo badanie. Badanie PET kosztuje bowiem od 4,8 tys. (serce, mózg) do 8 tys. złotych (całe ciało). Koszt wrocławskiego PET szacowany jest na około 6 mln euro plus 1 mln euro na budowę odpowiedniego budynku. Inwestycja zostanie sfinansowana ze środków MENiS, funduszu rozwoju nauki oraz środków unijnych.

Wstępnie rozważane są różne lokalizacje PET, m.in. przy nowej Akademii Medycznej lub Dolmedzie

baldi

05.04.2005 23:13

Odpowiedz

2005-04-06 00:51... PaWell napisał(a):

czy ja naprawdę muszę wszystko pisać literalnie...

jesli chcesz byc POPRAWNIE rozumiany - wypadaloby jednak.

[do Michala]

to ja może konkretnie spytam: Co zrobiłeś w tej sprawie ?

on nic. on takze NIE PISAL, ze cos zrobi.

[reszte przypowiesci sobie darujemy]

Czy to, że jestem rasy białej (jak również mój adwersarz) wyjaśniałoby wiele jeśli toczylibyśmy dyskusję o kukluxklanie?

na szczescie nie toczymy. jesli Ty chcesz - nie tutaj.

Asica

06.04.2005 02:18

Odpowiedz

2005-04-06 00:51... PaWell napisał(a):

2005-04-05 21:57... Michal napisał(a):

pozostawię bez komentarza,

pewnie byloby mi łatwiej gdybym pracowal np. w takich ... wodociągach, czy wreszcie zakończą się wycieczki pod adresem mojego miejsca pracy ?

Tak samo jak pozostali widzę co się dzieje wokoło, różnica jest taka, że poza tym że mi się to nie podoba to aktywnie chcę to zmienić a nie pokornie czekać na to co przywieje wiatr historii. Mam córkę i choćby dla niej ( dla jej pokolenia ) warto zmienić ten kraj na taki w ktorym będzie się lepiej żylo.

Pewien pan Maxwell powiedzial:"Wizerunek obiecuje wiele,ale daje malo.Integralnosc nigdy nie zawodzi"

Wiesz Paweł,wydaje mi sie,ze cały ten watek wygladalby inaczej,gdybys zaczal od "Pracuje tu i tu..." A tak dowiadujemy sie o tym od osob trzecich.Zatailes ten fakt,pozniej zostawiasz to bez komentarza,wiec nie dziw sie,ze ludzie ciagle maja jakies "ALE" do Twojego miejsca pracy. Przez to integralnosc Twoja wiele traci..

Mowisz o dezinformacji,a sam ja wprowadzasz w tym watku przez skroty myslowe i pozostawianie kwestii bez komentarza..

Ps.Prosze o wyjasnienie skrotu"wiatr historii",bo ni w zab go nie kumam(pewnie temu,ze glupia jestem i niekumata;) Z kontekstu zdania wydaje mi sie,ze lepiej tam pasuje"wiatr przyszlosci",ale tak mi sie tylko wydaje i moge sie mylic.