Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Badanie PET.

Autor: koot • 02.03.2005 21:43 • 115 odpowiedzi

Michał

07.03.2005 18:50

Odpowiedz

2005-03-07 16:11... Ali napisał(a):

Czesc,

tak szybko liczac - 1500e to okolo 6000 pln + 1000 na podroz to wychodzi 7000pln.

Jezeli to ma kosztowac tyle samo co w polsce i mam miec zrobione wiecej lepiej i bez laski - to chociaz mialbym wziasc kredyt to tak zrobie.

Ale nie słyszałem o tym, żeby ktoś kwestionowal fachowośc PETu w Bydgoszczy.

A za kase mozesz zrobić PET w Bydgoszcy praktycznie od ręki. Czy zamierzasz placić szkopom dla zasady?

koot

08.03.2005 13:59

Odpowiedz
Wlasne w TVN24 powiedzieli, ze NFZ dogadal sie wstepnie z Bydgoszcza. Cena badania 4.5tys. Ale beda dalej prowadzone rozmowy juz w Bydgoszczy.
Swiatelko w tunelu? :)

Małgorzata

09.03.2005 14:23

Odpowiedz

2005-03-02 22:43... KooT napisał(a):

Wlasnie w TVP3 mowili o badaniu PET.

Bydgoszcz nie dogadala sie z NFZ. NFZ chce placic 3tys za pojedyncze badanie a Bydgoszcz chce 6tys...

I niby maja wysylac do Niemiec bo tam chca 1.5tys euro za calosc, wraz z badaniami poprzedzajacymi PET i konsultacja lekarska...

ehh...

PROSZE JESLI KTOS MA NAMIAR na to gdzie w Czechach zrobic badanie PET i za ile prosze o informacje

hela

09.03.2005 15:31

Odpowiedz

2005-03-09 15:23... Małgorzata napisał(a):

2005-03-02 22:43... KooT napisał(a):

Wlasnie w TVP3 mowili o badaniu PET.

Bydgoszcz nie dogadala sie z NFZ. NFZ chce placic 3tys za pojedyncze badanie a Bydgoszcz chce 6tys...

I niby maja wysylac do Niemiec bo tam chca 1.5tys euro za calosc, wraz z badaniami poprzedzajacymi PET i konsultacja lekarska...

ehh...

PROSZE JESLI KTOS MA NAMIAR na to gdzie w Czechach zrobic badanie PET i za ile prosze o informacje

wlasnie wrocilam z wycieczki do hematologa i slyszalam w radyjku po drodze, ze dzis moga zakonczyc sie negocjacje podpisaniem umowy..wiecie cos? jutro dryniam do CO jaki efekt:)

co do badania w Czechach Malgosiu, takie info powinien miec Twoj oddzial nfz (gdzie to wiedza na pewno , za ile raczej nie:/), nie wiem czy jestes ze Slaska bo u nas byl taki pomysl wysylania do Czech wiec rowniez moge zadzwonic do mojego odzialu i wypytac jesli nie uzyskasz takiego info w swoim...

pozdrawiam

hela

09.03.2005 18:48

Odpowiedz

wlasnie w wiadomosciach w tvp1 podali, ze podpisano porozumienie w sprawie PET:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Małgosia

09.03.2005 21:19

Odpowiedz

2005-03-09 19:48... hela napisał(a):

wlasnie w wiadomosciach w tvp1 podali, ze podpisano porozumienie w sprawie PET:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

mam tu sytuacje wyjątkową powiedz mi jak przeskoczyc to dziecko nie moze czekac nie ma miesiaca by czekac jakie drzwi opukac by tam dostac miejsce na badanie juz

Aisak

09.03.2005 22:06

Odpowiedz

Skoro podpisano porozumienie to chyba jest tak jak było-wystarczy skierowanie od lekarza prowadzącego z uzasadnieniem konieczności wykonania badania i pełną dokumentacją. U mnie od skierowania na badanie do zaproszenia telefonicznego z Centrum w Bydgoszczy i badania PET nie minął chyba nawet miesiąc. Było to po leczeniu w listopadzie/grudniu 2004 roku.

hela

10.03.2005 19:48

Odpowiedz

2005-03-09 23:06... Aisak napisał(a):

Skoro podpisano porozumienie to chyba jest tak jak było-wystarczy skierowanie od lekarza prowadzącego z uzasadnieniem konieczności wykonania badania i pełną dokumentacją. U mnie od skierowania na badanie do zaproszenia telefonicznego z Centrum w Bydgoszczy i badania PET nie minął chyba nawet miesiąc. Było to po leczeniu w listopadzie/grudniu 2004 roku.

no i wlasnie moze byc problem z tym czekaniem bo ludzie zapobiegliwie juz od poczatku roku czekajac na umowe wysylali swoje skierowania (mnie tez tak doradzono) i podobno wedlug kolejnosci ich naplywania mialy byc wykonywane badania...nie wiem jak jest w dniu dzisiejszym...moze cos uleglo zmianie...ktos w koncu musial chyba przejrzec te skierownia i ocenic kto natychmiast na badanie a kto potem?

do Malgosi: kobieto dzwon tam lub jedz!!!! rozmawiaj z kierownikiem i jesli jest to sytuacja podbramkowa to przeciez musza cos zrobic!!!!niestety nie dysponuje zadnym prywatnym namiarem zeby moc to przyspieszyc...czekalam tej umowy jak wielu i przyslowiowa kania deszczu...jesli stac cie na to zeby wylozyc kase to podejrzewam, ze zrobia to od "reki"

trzymam kciuki

Ali

13.03.2005 15:15

Odpowiedz

http://www.rmf.pl/wiadomosci/?id=79022&loc=1

Ali

13.03.2005 15:25

Odpowiedz
I jeszcze jeden:
http://www.rmf.pl/wiadomosci/index.html?id=79044&loc=1

z komentarzem:
jak przeczytalem tresc reportarzu to tylko dwa slowa mi przyszly do glowy: K... MAC !!!!

a te 6 tysiecy niech sobie w spodnie wloza i zaczna kombinowac jak dzialac efektywniej zamiast jak by tu najwiecej kasy wyciagnac!

Ale jestem wkurzony!

KORWIN MIKKE NA PREZYDENTA !!!

UAAAAAAAAAAA !!!!!!

Ale jestem WSCIEKLY !!!!!

golem74

22.03.2005 10:16

Odpowiedz

2005-03-03 09:23... beata napisał(a):

chore jest to,ze koszty leczenia są o wiele wyższe niż wczesne rozpoznanie nowotworu za pomocą PET-a..>

Wyjasnienie tej tego jest proste.

Mamy tutaj doczynienia z potężnym lobby farnmaceutycznym.

Gdyby nowotwory wykrywano w tak wczesnym stadium że nie było by konieczności stowania drogiego leczenia farmakologicznego gdzie czesto koszt jednego zastrzyku to 1000-2000pln częściowo (czasami refundowane przez panstwo co jest na rękę tym producentom leków). Koncernom farmaceutycznym uciekłoby parę miliardów dolarów

PaWell

23.03.2005 17:30

Odpowiedz
więcej informacji o samym PET
http://www.slcj.uw.edu.pl/pet/Pl/Konf/KonferMat.php

PaWell

23.03.2005 17:59

Odpowiedz

jakiaś mania prześladowcza ? zaraz się dowiem, iż jest

potężne lobby firm farmaceutycznych walczących z antykoncepcją bo to przecież eliminowanie potencjalnych konsumentow usług medycznych w przyszłości.

albo lepiej... potężne lobby przemysłu spożywczego walczy o wzrost populacji ludności (poprze walkę z antykoncepcją i propagowanie modelu rodziny 2+2 )... przecież to skukuje większą sprzedawalnością produktów ...

nie dajmy się zwariować... przypomina mi to dowcip sprzed lat kiedy jeden z satyryków tłumaczył w ten sposób problemy z zakupem mięsa/wędlin ( były takie czasy ) jako

"walkę Państwa z alkoholizmem poprzez odcięcie od zagrychy"

Michał

23.03.2005 20:51

Odpowiedz
Pawell.. to niestety nie jest śmieszne.
Wskazówka: wiesz co to jest lista 500 Forbes. I ktoś policzył, że 10 obecnych na niej największych firm farmaceutycznych ma zyski większe niz 490 pozostałych firm (a są tam M$, koncerny samochodowe naftowe itp)Za 100% ścisłośc tej informacji nie ręczę.
Nie wierzysz -poczytaj o próbach wykopania z rynku polskiego rodzimej insuliny zanim jeszcze znalazła sie w aptekach.. poczytaj O AMERYKANSKIM sledztwi w sprawie korumpowania personelu medycznego w Polsce przez firmę farmaceutyczną.
Robienie z wszystkich niewygodnych oszołomów/faszystów czy innych grzybów to ulubiona metoda pewnej Gazety.. nie trzeba wtedy odnosić sie do racji strony przeciwnej, prawda?

PaWell

24.03.2005 14:54

Odpowiedz

2005-03-23 21:51... Michał napisał(a):

Wskazówka: wiesz co to jest lista 500 Forbes. I ktoś policzył, że 10 obecnych na niej największych firm farmaceutycznych ma zyski większe niz 490 pozostałych firm (a są tam M$, koncerny samochodowe naftowe itp)Za 100% ścisłośc tej informacji nie ręczę.

Co to może oznaczać ?

Jedynie że ludzie chcą się leczyć... można sobie wyobrazić odwrotną sytuację... firmy farmaceutyczne na końcu skali.. a ty dalej leczysz się u szamana.

Nie wierzysz -poczytaj o próbach wykopania z rynku polskiego rodzimej insuliny zanim jeszcze znalazła sie w aptekach.. poczytaj O AMERYKANSKIM sledztwi w sprawie korumpowania personelu medycznego w Polsce przez firmę farmaceutyczną.

to samo jest na wszystkich innych rynkach, ropa, broń, samochody, usługi pogrzebowe, itp. itd.... w takim świecie żyjemy... farmacja niczym specjalnym nie różni się od pozostałych gałęzi rynku poza tym że dotyka nas bardzo bezpośrednio w chwilach największej słabości.

Robienie z wszystkich niewygodnych oszołomów/faszystów czy innych grzybów to ulubiona metoda pewnej Gazety.. nie trzeba wtedy odnosić sie do racji strony przeciwnej, prawda?

nie robię z nikogo oszłoma.. proszę jedynie o trzeżwość w osądach i nie podciąganie wszystkiego pod jeden mianownik.

Bo w sumioe dlaczego nie mówimy o spisku banków... przecież one dają kredyty na prowadzenie ziałalności przez firmy farmaceutyczne więc pośrednio wpływają na całą sytuację...

a banki... obracają pieniędzmi inwestorow... akcjonariuszy... nas samych... czyli CO ? ja poprzez łańcuszek powiązań wpływam w pewnym sensie na tą całą sytuację.

Jakbyśmy żyli gdzie indziej i w innych czasach to nie byłoby takich problemow... dlaczego w innych miejscach na świecie może być inaczej ? bo tam mieszkają inni ludzie którzy inaczej kształtują swoją rzeczywistość, zamiast gadać trzeba wziąść się za robienie czegoś...

baldi

02.04.2005 19:28

Odpowiedz

2005-03-23 21:51... Michał napisał(a):

2005-03-23 18:59... PaWell napisał(a):

2005-03-22 11:16... golem74 napisał(a):

jakiaś mania prześladowcza ?

Pawell.. to niestety nie jest śmieszne.

nie jest. Paweł, bronisz koncernow farmaceutycznych (wiem, mozesz bronic kazdej mysli z ktora sie zgadzasz).. a napisz moze gdzie pracujesz.. bo w innych watkach podawales swoj email zwrotny, a w tym watku "przypadkiem" zapomniales. albo podam za Ciebie, a co mi tam..

http://www.egis.pl

Asica

03.04.2005 00:34

Odpowiedz

2005-04-02 21:28... Baldi napisał(a):

a napisz moze gdzie pracujesz.. bo w innych watkach podawales swoj email zwrotny, a w tym watku "przypadkiem" zapomniales. albo podam za Ciebie, a co mi tam..

http://www.egis.pl

No to ladnie... "wyszlo szydlo z worka"

Piotr

03.04.2005 01:07

Odpowiedz

2005-04-03 02:34... Asica napisał(a):

No to ladnie... "wyszlo szydlo z worka"

O matko, sięgnijcie trochę głębiej, choćby tu: http://egis.pl/idp_2.php - lista leków sprzedawanych przez tę firmę. Widzicie tam leki przeciwziarnicze?

Zakładacie z góry spisek, tymczasem facet przez to, że pracuje w takiej firmie, może mieć zwyczajnie wiedzę na temat.

Smutne to strasznie, bo przeszedł to samo piekło, a oskarżacie go bez cienia wątpliwości.

Czy jeśli napiszę na forum, że "wszyscy sędziowie są skorumpowani", a jakiś prawnik mi napisze, że nie wiem o czym mówię, zarzucicie mu udział w spisku?

Teorię o działaniach firm farmaceutycznych na rzecz sabotowania diagnostyki onkologicznej w Polsce każdy rozsądny człowiek uzna za bzdurę, czy pracuje w takim przemyśle, czy nie. Dajcie spokój.

Pozdrawiam

baldi

03.04.2005 03:57

Odpowiedz

2005-04-03 03:07... Piotr napisał(a):

Zakładacie z góry spisek

nie wkladaj mi w usta czegos, czego nie napisalem.

Hela

03.04.2005 07:25

Odpowiedz

2005-04-03 03:07... Piotr napisał(a):

O matko, sięgnijcie trochę głębiej, choćby tu: http://egis.pl/idp_2.php - lista leków sprzedawanych przez tę firmę. Widzicie tam leki przeciwziarnicze?

Zakładacie z góry spisek, tymczasem facet przez to, że pracuje w takiej firmie, może mieć zwyczajnie wiedzę na temat.

Smutne to strasznie, bo przeszedł to samo piekło, a oskarżacie go bez cienia wątpliwości.

Czy jeśli napiszę na forum, że "wszyscy sędziowie są skorumpowani", a jakiś prawnik mi napisze, że nie wiem o czym mówię, zarzucicie mu udział w spisku?

Teorię o działaniach firm farmaceutycznych na rzecz sabotowania diagnostyki onkologicznej w Polsce każdy rozsądny człowiek uzna za bzdurę, czy pracuje w takim przemyśle, czy nie. Dajcie spokój.

Pozdrawiam

jakos nie czuje, ze ktos tu kogos "oskarza".... jesli Pawel mial ochote i odwage napisac to co stoi wyzej to musi takze wysluchac komentarzy...taka jest istota forum, a moze sie myle?

jesli ktos dysponuje "wieksza iloscia rozsadku" niz ja to chcialabym znac tylko jedna odpowiedz: jak mam sobie tlumaczyc fakt, iz skierowanie na PET mialam wydane 31.12 a badanie mam w kwietniu, w miedzyczasie musialam poddac sie operacji niebezpiecznej dla mnie?????LGM juz wtedy buszowalo po moim ciele:/

nie robmy z siebie "tytanow"-ja jestem tylko czlowiekiem i filozofie typu, to ksztaltuje twoja cierpliwsc wewnetrzna juz dawno mnie nie bawia:/