Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

2 tyg. po 12 chemii ABVD i znowu powiększone węzły czy to nawrót

Autor: kate2045 • 08.02.2013 13:53 • 34 odpowiedzi

Aga71

05.04.2013 19:47

Odpowiedz

O 19:55, dnia 2013-04-05 kate2045 napisał(-a):

Lena to twoim zdaniem co to jest nadobojczykiem??? Bo ja się strasznie tym martwię że to może być nawrót. Peta miałam 25 lutego a dzisiaj mamy już kwiecień więc może się cos tam obudziło. Ja już sama nie wiem a najgorsze jest to że jak ruszam ręką w górę to czuję jak ten węzełek przeskakuje i wtedy bardzo boli. Normalnie boję się ruszać tą ręką.

Nic się nie obudziło, kuleczki mogą być pozostałością, spokojnie...ja mam kuleczkę w jednym obojczyku i tak juz zostanie :-)

Powiększa się przy każdej infekcji, a miałam ich od zeszłego września 7. Głowa do góry:-)

kate2045

05.04.2013 20:13

Odpowiedz

Tak tylko mnie ta kuleczka boli jak podnoszę rękę i czuję że mi przeszkadza.

Lena

06.04.2013 10:46

Odpowiedz

Kate węzły ziarnicze NIE BOLĄ!!! To ich cecha charakterystyczna. Pomyśl, że stres gorzej działa na potencjalny nawrót i opanuj się. Poza tym nawrót po takim czasie to baaardzo małe prawdopodobieństwo. Idź na spacer, wypij zieloną herbatkę i poćwicz jogę :) Dobrze radzę, bo sama świrowałam na początku leczenia i długo pracowałam nad względnym spokojem.

kate2045

06.04.2013 11:24

Odpowiedz

O 12:46, dnia 2013-04-06 Lena napisał(-a):

Kate węzły ziarnicze NIE BOLĄ!!! To ich cecha charakterystyczna. Pomyśl, że stres gorzej działa na potencjalny nawrót i opanuj się. Poza tym nawrót po takim czasie to baaardzo małe prawdopodobieństwo. Idź na spacer, wypij zieloną herbatkę i poćwicz jogę :) Dobrze radzę, bo sama świrowałam na początku leczenia i długo pracowałam nad względnym spokojem.

No właśnie to jest najgorsze te świrowanie głowa pełna myśli.Ale muszę ci powiedzieć że mnie jeszcze przed zdiagnozowaniem choroby bolały węzły i dlatego to trwało tak długo ponieważ ten ból mylił lekarzy, więc to chyba nie jest regułą.

kate2045

06.04.2013 13:57

Odpowiedz

Lena a znasz jakieś fajne strony internetowe z jogą:-) Może napisałabyś mi na maila jak sobie radziłaś ze stresem i co robić żeby nie myśleć o chorobie??? kate2045@wp.pl
Jestem od lutego w remisji i wiesz na pewno jakie myśli krążą mi po głowie. Pozdrawiam

Lena

06.04.2013 20:15

Odpowiedz

Kate, napiszę maila.

Kaśku

08.04.2013 07:51

Odpowiedz

O 11:39, dnia 2013-02-10 kate2045 napisał(-a):

Hej

Mi się powiększyły węzły nad obojczykowe tydzień po ostatniej chemii ABVD. Jestem prawie pewna że jestem nie doleczona. A Peta mam dopiero 25 lutego.To czekanie mnie wykończy naprawdę. Kiedy moje życie zacznie wyglądać normalnie już chyba tracę nadzieję bo to będzie ciągła walka przez całe życie, chociaż nie wiem ile mi go pozostało :-(

A nie mogą chociaż zrobić USG tych węzłów żeby zobaczyć ich strukturę i dokładny rozmiar....może to by Cię trochę uspokoiło....czekanie do PET uważam za trochę głupie (oczywiście głupota nie Twoja tylko ewentualnie lekarzy) bo jeśli teraz by jeszcze stwierdzono niedobitki to można zastosować szybko radioterapię która powinna to g... dobić....jednak radioterapię stosuje się tylko przez jakiś czas po chemii.....potem już może być za późno....może spróbuj porozmawiać z lekarzem...a nuż coś wywalczyć....Powodzonka życzę i pozdrawiam!

kate2045

08.04.2013 10:21

Odpowiedz
A nie mogą chociaż zrobić USG tych węzłów żeby zobaczyć ich strukturę i dokładny rozmiar....może to by Cię trochę uspokoiło....czekanie do PET uważam za trochę głupie (oczywiście głupota nie Twoja tylko ewentualnie lekarzy) bo jeśli teraz by jeszcze stwierdzono niedobitki to można zastosować szybko radioterapię która powinna to g... dobić....jednak radioterapię stosuje się tylko przez jakiś czas po chemii.....potem już może być za późno....może spróbuj porozmawiać z lekarzem...a nuż coś wywalczyć....Powodzonka życzę i pozdrawiam!

Kochana miałam Peta 25 lutego i jestem w remisji pozostały mi jakieś drobne węzły szyjne ale bez żadnych zmian. Upewniłam się po rozmowie z p. doktor że to są pozostałości i takie mogą już zostać. Kolejna kontrol w czerwcu i jestem pewna że wszystko będzie dobrze. Pogoniłam tego gada na koniec świata a tam się raczej nie wybieram:-)))

I wam wszystkim życzę wytrwałości oraz takich dobrych wyników.

kate2045

08.04.2013 14:24

Odpowiedz

Kochana miałam Peta 25 lutego i jestem w remisji pozostały mi jakieś drobne węzły szyjne ale bez żadnych zmian. Upewniłam się po rozmowie z p. doktor że to są pozostałości i takie mogą już zostać. Kolejna kontrol w czerwcu i jestem pewna że wszystko będzie dobrze. Pogoniłam tego gada na koniec świata a tam się raczej nie wybieram:-)))

I wam wszystkim życzę wytrwałości oraz takich dobrych wyników.

Kaśku

08.04.2013 15:03

Odpowiedz

O 12:21, dnia 2013-04-08 kate2045 napisał(-a):

UUUuuupppsss sorki, jokś nie zauważyłam że post zaczął się na początku lutego(-:

W takim razie gratuluję i życzę dużo zdrówka!!!!!!!!!!!!!

kate2045

16.04.2013 11:01

Odpowiedz

Hej wszystkim

Byłam dzisiaj na usg szyi i wszystko jest ok to nie bolą węzły chłonne tylko zabliźnienia. A jak to w życiu każda blizna boli i reaguje na zmianę pogody.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę remisji.

Kolejna kontrol w czerwcu ale jestem pewna że będzie dobrze :-)

Lena

16.04.2013 17:48

Odpowiedz

O 13:01, dnia 2013-04-16 kate2045 napisał(-a):

Hej wszystkim

Byłam dzisiaj na usg szyi i wszystko jest ok to nie bolą węzły chłonne tylko zabliźnienia. A jak to w życiu każda blizna boli i reaguje na zmianę pogody.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę remisji.

Kolejna kontrol w czerwcu ale jestem pewna że będzie dobrze :-)

Gratulacje i tak trzymać!!!!!! Cieszyć się życiem, spacerować i ćwiczyć jogę ;)

Andziula

17.04.2013 08:47

Odpowiedz

O 19:55, dnia 2013-04-05 kate2045 napisał(-a):

Lena to twoim zdaniem co to jest nadobojczykiem??? Bo ja się strasznie tym martwię że to może być nawrót. Peta miałam 25 lutego a dzisiaj mamy już kwiecień więc może się cos tam obudziło. Ja już sama nie wiem a najgorsze jest to że jak ruszam ręką w górę to czuję jak ten węzełek przeskakuje i wtedy bardzo boli. Normalnie boję się ruszać tą ręką.

Wiem, ze wszystko się wyjaśniło ale tak tylko dla innych dodam że też miałam "kuleczki" nad obojczykiem i lekarz powiedział ze są to torbiele (wykonał usg i widział ich strukturę) ale dodał też że jakby to były węzły chłonne to by tak się nie przemieszczały. Co roku robiła kontrolne usg tych torbieli no i po urodzeniu dziecka trochę o nich zapomniałam... Jak syn miał 2,5 roku okazało się że węzły chłonne są powiększone i że to zz...

Po zakończonym leczeniu 12 ABVD po 2 tygodniach zaczęło mnie boleć w miejscach gdzie miałam pobierany szpik tzn. mostek i miednica. Lekarz stwierdził że to pewnie szpik mi się regeneruje ale niestety w PET wykonanym po miesiącu taki o to zapis się pojawił "progresja choroby". 3 kuracje BEACOP zintensyfikowany. W pździerniku kolejny PET i całkowita remisja, w grudniu autoprzeszczep.

Dzisiaj 3 lata w remisji i chce się żyć...

Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo zdrówka

kate2045

17.04.2013 09:20

Odpowiedz

Wiem, ze wszystko się wyjaśniło ale tak tylko dla innych dodam że też miałam "kuleczki" nad obojczykiem i lekarz powiedział ze są to torbiele (wykonał usg i widział ich strukturę) ale dodał też że jakby to były węzły chłonne to by tak się nie przemieszczały. Co roku robiła kontrolne usg tych torbieli no i po urodzeniu dziecka trochę o nich zapomniałam... Jak syn miał 2,5 roku okazało się że węzły chłonne są powiększone i że to zz...

Po zakończonym leczeniu 12 ABVD po 2 tygodniach zaczęło mnie boleć w miejscach gdzie miałam pobierany szpik tzn. mostek i miednica. Lekarz stwierdził że to pewnie szpik mi się regeneruje ale niestety w PET wykonanym po miesiącu taki o to zapis się pojawił "progresja choroby". 3 kuracje BEACOP zintensyfikowany. W pździerniku kolejny PET i całkowita remisja, w grudniu autoprzeszczep.

Dzisiaj 3 lata w remisji i chce się żyć...

Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo zdrówka

Kochana ja skończyłam chemię ABVD w styczniu i strasznie bolały mnie miejsca tam gdzie były powiększone węzły na szyi i obojczykiem ( ja miałam dosyc spore te węzły 3 cm) Badanie Pet miałam robione 25 lutego i wykazało CAŁKOWITA REMISJE METABOLICZNĄ :-) Byłam zapobiegawczo na kontrolnym usg i nie ma powiększonych węzłów. a te miejsca moga boleć na zmianę pogody więc się tym nie przejmuje.

Pozdrawiam

Andziula

17.04.2013 20:13

Odpowiedz

Kochana ja skończyłam chemię ABVD w styczniu i strasznie bolały mnie miejsca tam gdzie były powiększone węzły na szyi i obojczykiem ( ja miałam dosyc spore te węzły 3 cm) Badanie Pet miałam robione 25 lutego i wykazało CAŁKOWITA REMISJE METABOLICZNĄ :-) Byłam zapobiegawczo na kontrolnym usg i nie ma powiększonych węzłów. a te miejsca moga boleć na zmianę pogody więc się tym nie przejmuje.

Pozdrawiam

Oj trochę namieszałam...

Absolutnie nie mam tu na myśli, że ja miałam torbiele i potem z nich sie ziarnica zrobiła. Tak ktoś sobie może pomyśle czytając moje wypociny. poprostu miałam tego pecha albo jak kto tam sobie nazywa ze i mnie to cholerstwo dopadło. O torbielach wspomniałam dlatego że pisałaś że cie boli w okolicach obojczyka i że sie przesuwa i że boisz sie czy to nie nawrót. Więc ja też byłam wystraszona że to węzły i okazało sie że to tylko torbiele ponieważ węzły nie "przemieszczają się" tylko przy dotyku są na swoim miejscu.

Tak, wyczytałam z wcześniejszych Twoich wpisów że jestes w remisji - co bardzo cieszy.

Ja tak w telegraficznym skrócie opisałam co mnie spotkało. Po zdiagnozowaniu byłam w stadium IIIB i było przypadkowe wykrycie podczas wizyty ginekologicznej i badaniu piersi lekarka wyczuła powiększony węzeł pod pachą. Po zakończonym leczeniu ABVD zaczęł mnie bolec w okolicy lędźwiowej kręgosłupa tak jakby mnie owiało tzn. ból był tak silny że jedna tabletka przeciwbólowa nie pomagała, toczyłam sie po podłodze, krążyłam po pokoju i w końcu wziełam jeszcze dwie tabletki i dopiero ból ustąpił. I tak budziłam sie co noc o godz. 2 tabletki przeciwbólowe, rano kulałam na noge bo tak mi ból promieniował. Po miesiącu miałam PET powiększone nowe węzły i zajęte kości, progresja choroby IVB.

Dzisiaj 3 lata po auto w całkowitej remisji.

pozdrawiam cieplutko i trzymam kciuki za wszystkich tych którzy tego potrzebują