Mój węzeł przed biopsją i tak był wielki więc raczej się nie powiększył. Biopsja cienkoigłowa nie wykazała ziarnicy. Ponowna biopsja operacyjna (wycięcie węzła) dała jednoznaczną odpowiedź. .
Witam serdecznie!
Dzisiaj odebrałam wyniki z biopsji cienkoigłowej.
Wynik wygląda tak:
Rozmazy główne z małymi i nielicznymi średnimi limfocytami oraz pojedynczymi histocytami. obraz moze odpowiadać zmianie reaktywnej.
Wygląda na to że wynik nie jest zły (????) Wizyte u chirurga mam dopiero 21 marca.
Witam
borykam się z podobna sytuacją od października 2012 r. boli mnie szyja z jednej strony, nie bede sie rospisywal o blednych diagnozach bo szkoda czasu, sam wykonalem sobie prywatne badania krew + usg oto wyniki :
WBC - 5,9 4-11
HGB - 16,9 13-17
RBC - 5,33 4-6,5
HCT - 50% 40-55
MCV - 96 80-94 (podwy. pozim może wynik upr. sportu)
MCHC - 33 30-36
MCH - 31,5 27-32
PLT - 195 150-400
MPV - 7,2 6,5-10,5
RDW - 13,4% 11-16
PCT - 0,140% 0,1-0,5
PDW - 14% 10-18
GRA - 3 1,2-6,8
MON - 0,4 0,3-0,6
LYM - 2,5 1,2-3,2
ALAT - 64 <41 (może po antybio)
ASPAT - 37 <40
jonogram surowicy OK
CRP - ujemny
toxoplazmoza - ujemny
Białka w surowicy - wszystko w normie miniejwięcej pośrodku
USG szyji- tarczyca o prawidłowej budowie i wymiarach, bez zmian ogniskowych, ślinianki podżuchwowe orza przyuszne niepowiększone, o prawidłowej echostrukturze, bez zmnian ogniskowych
Poniżej dolnego brzegu lewej ślinianki podżuchwowej widoczna niejednorodna zmiana ogniskowa o mieszanej echogeniczności - głęboko hypoechogeniczna z hyperechogenicznymi odbiciami, unaczyniona obwodowao, wymiary 2x1,7x2,9 cm
Patologicznych węzłów chłonnych w jej otoczeniu oraz w pozostałych częściach szyji i dołach nadobojczykowych nie stwierdza się
opisana zmiana może odpowiadać torbieli z gęstą zawartością- miejsca jej wyjścia nie udało się ustaluić w badaniu usg - wskazana dalsza diagnostyka w TK
Wyniki biopsji
w rozmazie widoczne są komórki limfoidalne głównie małych rozmiarów
obraz cytologiczny jest nie jednoznaczny, wskazana weryfikacja histopatologiczna
Mam takie pytanie czy ktoś miał coś podobnego, czy wyglada to bardziej na jakąś łągodną zmiane czy przy takich wynikach czy jest duże ryzyko że to może być zz?
jestem dosyć zmartwiony tym wszystkim