Alex
26.06.2012 11:30
Kiedy porównać wyniki USG i tomografii,to wygląda na to, ze tych zmian w śliniance już nie ma. Czyżby się wchłonęły? Proponowałabym Ci wykonać jeszcze raz USG z opcją doppler.
Autor: wiola84 • 21.06.2012 19:33 • 62 odpowiedzi
Alex
26.06.2012 11:30
Kiedy porównać wyniki USG i tomografii,to wygląda na to, ze tych zmian w śliniance już nie ma. Czyżby się wchłonęły? Proponowałabym Ci wykonać jeszcze raz USG z opcją doppler.
Wiola84
26.06.2012 14:40
O 13:30, dnia 2012-06-26 Alex napisał(-a):
Dla mnie to tez jest mega dziwne, poniewaz USG mialam robione w środe 20.06 br a TK 22.06 br w dwa dni ślinianki nie zniknęły to przeciez nie jest możliwe!
No nic learza to jakoś nie zaniepokoiło...
Pytałam czy tam gdzie obecnie wybieram sie (12.07) USG brzucha maja USG z DOPPLEREM podobno tak.
Napewno przelecze się antybiotykiem poniewaz OB mam na poziomie 21 a CRP 1.57 wiec zle nie jest (mam nadzieje)
Jeżeli będę wiedziała coś wiecej napewno napisze.
SErdecznie dziękuję Wam za rady i pocieszenie a takze cenne informacje!
P.S
Musielibyscie zobaczyc minę lekarza (jest nowy) ktoremu opowiadałam "co mnie boli, co mi jest" lista dluga a on z kamienna twarza na koniec dodałam ...
"żeby Pan Dr nie miał mnie za hipochondryczkę dołanczam badania" hehehe
wiola84
29.06.2012 14:00
O 16:40, dnia 2012-06-26 Wiola84 napisał(-a):
O 13:30, dnia 2012-06-26 Alex napisał(-a):
Dla mnie to tez jest mega dziwne, poniewaz USG mialam robione w środe 20.06 br a TK 22.06 br w dwa dni ślinianki nie zniknęły to przeciez nie jest możliwe!
No nic learza to jakoś nie zaniepokoiło...
Pytałam czy tam gdzie obecnie wybieram sie (12.07) USG brzucha maja USG z DOPPLEREM podobno tak.
Napewno przelecze się antybiotykiem poniewaz OB mam na poziomie 21 a CRP 1.57 wiec zle nie jest (mam nadzieje)
Jeżeli będę wiedziała coś wiecej napewno napisze.
SErdecznie dziękuję Wam za rady i pocieszenie a takze cenne informacje!
P.S
Musielibyscie zobaczyc minę lekarza (jest nowy) ktoremu opowiadałam "co mnie boli, co mi jest" lista dluga a on z kamienna twarza na koniec dodałam ...
"żeby Pan Dr nie miał mnie za hipochondryczkę dołanczam badania" hehehe
Witam, po krotkiej nieobecnosci.
A wiec...
Poszlam do Pani laryngolog z wynikami a ta... powiedziala ze sobie mam migdaly wyciac i sie nie przejmowac.
TK bylo dpa niej nieczytelne bo nie zrobione tam gdzie ona mi nakazala USG zaklamane (cytuje jej slowa) bo niby co ma powodowac u zdrowej mlodej kobiety powiekszone wezly ze panikuje (??? Tego nie zrpzumialam bo ani razu nie dalam po sobie poznac ze mnie zaniepokoil ten wynik USG) a poza tym OB KTORE WZRASTA TO TEZ NIC TAKIEGO.
Kiedy powiedzialam ze chyba lapie mnie jakas choroba przeziebienie poniewaz okropnie kaszle i zalewaja mnie zimne poty a takze ze czuje sie skolowana i mam trudnosci z koncentracja odpowiedziala ze to nie w jej kompetencji leczenie mnie na przeziebienia a to ze ucho mnie pobolewa to od szyi bo pewnie zle spie i mam jakies skrzywienie w odcinku szyjnym.
Wiecie nie chce dorabiac sobie ideologii ale poczulam sie olana... coz pewnie dopne sobie te wezly moje pod ta zakladke co zawsze czyli taka uroda, tak musi byc. :/
Alex
29.06.2012 14:25
Wiecie nie chce dorabiac sobie ideologii ale poczulam sie olana... coz pewnie dopne sobie te wezly moje pod ta zakladke co zawsze czyli taka uroda, tak musi byc. :/
Odradzam takie pozostawienie sprawy. Proponuję natomiast wykonać USG o którym pisałam oraz zmienić laryngologa. To może być pierdoła albo coś naprawdę poważnego.
wiola84
29.06.2012 20:09
O 16:25, dnia 2012-06-29 Alex napisał(-a):
Odradzam takie pozostawienie sprawy. Proponuję natomiast wykonać USG o którym pisałam oraz zmienić laryngologa. To może być pierdoła albo coś naprawdę poważnego.
Umowilam sie na pon do laryngologa prywatnie moze mnie nie oleje. Mam jeszcze jedno pytanie czy mozliwe jest ze moglam nabawic sie przepukliny. Czesto boli mnie brzuch/zoladek dzisiaj z kolei wyczulam po lewej stronie troche powyzej pepka takq falde jakby wielkosci srodka dloni po drugiej stronie tego nie mam. Patrzac z gory brzuch jest asymetryczny (grubszy) po stronie lewej. Nie nosilam niczego, nie meczylam sie za to :) siedze z glowa w ksiazkach jutro mam egzamin. nie znam sie na anatomi ale mam dzisiaj wyjatkowo wzdety brzuch, pomijajac upal lalo sie ze mnie jakbym conajmniej maraton uprawiala. Powinnam wspomniec o tym na wizycie jeski nie chce wyjsc na osobe ktora sobie wymysla, ja naprawde mam zajecie dwoje dzieci, praca, studia... ech tylko to moje samopoczucie... i to ze nie trawi mnie zadna choroba. Przyznam sie ze ostatnim lekarzem u ktoregp bylam byl gin i to rok temu ciagle nie mam czasu na bieganie po lekarzach a ostatnio zaczelam sie troszke martwic tym co sie ze mna dzieje.
Wiem jak irracjonalnie to brzmi ale czasami nie mialam sil pchac wozka na.spacerze a jak wpadalam do mamy na kawe potrafilam przysnac w fotelu.
Zle sie z tym wszystkim czuje nawet mezowi nie powiedzialam, sam teraz jest po artroskopi i musze sie nim zajmowac nie chcialam go martwic wiecej niz jest trzeba.
Alex
30.06.2012 05:22
Nikt z nas Ci nie powie co tam masz na brzuchu. To musi obejrzeć i zbadać lekarz. Nie wiem czy laryngolog będzie chciał wypowiadać się na tematy z jego działki. Oprócz lekarza, badanie USG brzucha może wszystko wyjaśnić.
Alex
30.06.2012 05:31
miało być "z nie jego działki" oczywiście.
ada26
30.06.2012 14:52
O 08:20, dnia 2012-06-22 Gizmo napisał(-a):
Dla świętego spokój oczywiście trzeba zastosować sie do zaleceń i porobić badania. Udaj się z tym do rodzinnego na początek i niech Ci zleci wszelkie badania (morfologie z rozmazem oczwiście, crp, ob, LDH + rtg płuc). Potem zobaczysz co wyjdzie i będzie troszkę jaśniej:)
Mialam identyczne objawy,nie wrozy to dobrze,takze najlepiej zmienic lekarza jak Ci nic nie widza...
Pozdrawiam:)
wiola84
02.07.2012 20:00
O 16:52, dnia 2012-06-30 Ada26 napisał(-a):
Dla świętego spokój oczywiście trzeba zastosować sie do zaleceń i porobić badania. Udaj się z tym do rodzinnego na początek i niech Ci zleci wszelkie badania (morfologie z rozmazem oczwiście, crp, ob, LDH + rtg płuc). Potem zobaczysz co wyjdzie i będzie troszkę jaśniej:)
Mialam identyczne objawy,nie wrozy to dobrze,takze najlepiej zmienic lekarza jak Ci nic nie widza...
Ech no obym jednak nie musiala borykac sie az z tak .powaznymi problemami.
Bylam dzisiaj prywatnie u Pani dr laryngolog. To bylo dobrze zainwestowane 50 zl. Obejrzano mnie dokladnie, sprawdzono wyniki, przeprowadzono wywiad i skonsultowano z drugim lekarzem. Mam skierowanie na usg szyi ponownie na usg tarczycy i miedzy tym brzucha i dodatkowo zrobiono mi ekg zeby wykluczyc problemy z sercem. Tak jak myslalam serce ok.
Pani dr powiedziala ze m
wiola84
02.07.2012 20:04
O 22:00, dnia 2012-07-02 wiola84 napisał(-a):
O 16:52, dnia 2012-06-30 Ada26 napisał(-a):
Ech no obym jednak nie musiala borykac sie az z tak .powaznymi problemami.
Bylam dzisiaj prywatnie u Pani dr laryngolog. To bylo dobrze zainwestowane 50 zl. Obejrzano mnie dokladnie, sprawdzono wyniki, przeprowadzono wywiad i skonsultowano z drugim lekarzem. Mam skierowanie na usg szyi ponownie na usg tarczycy i miedzy tym brzucha i dodatkowo zrobiono mi ekg zeby wykluczyc problemy z sercem. Tak jak myslalam serce ok.
Pani dr powiedziala ze m
Przepraszam za niedokonczony teks cos nacisnelam przedwczesniee.
Moj stan na chwile obecna to silne oslabienie, ospalosc, anemicznosc, kam wrazenie ze mnie jakies grypsko rozklada ale dzisiaj pojawila sie na moich ustacv mala opryszczka wiec tym bardziej swiadczy ona o oslabieniu mojego organizmu.
Wezly mnoe tak nieprzyjemnie ciagna na karku.
Teraz pozpstaje mi czekac na kolejne badania.
Alex
02.07.2012 21:46
Wiola84
03.07.2012 15:11
O 23:46, dnia 2012-07-02 Alex napisał(-a):
Na Twoim miejscu postarałabym się tak wszystkim pokierować żeby jednak nie czekać na badania. Wciąż nie wiadomo co Ci dolega i może być tak, ze czas gra duża rolę.
Staram się, naprawde sie staram. kończą mi się jednak możliwości i czasowe i finansowe
Podzielę się jeszcze z Tobą swoimi odczuciami odnośnie tego, co piszesz. Mam wrażenie, ze gdzieś tam między wierszami jest dużo niepewności odnośnie tego czy masz prawo martwić się o swoje zdrowie i zabiegać o diagnostykę. Taka niepewność pt.: "czy nie przesadzam oraz czy mam prawo skupiać się na sobie". Najzdrowiej byłoby gdybyś sama sobie to prawo dała. Jednak to może potrwać, więc ja Ci je dam :-D MASZ PRAWO NIEPOKOIĆ SIĘ O SWOJE ZDROWIE I SZUKAĆ PRZYCZYNY DOLEGLIWOŚCI. Walcz o siebie! Zdrowie jest najważniejsze. Masz podejrzane zmiany na śliniankach oraz podejrzanie wyglądające węzły chłonne. Ponadto odczuwasz inne dolegliwości i masz podwyższone OB. Dotąd szukaj adekwatnej pomocy medycznej az ją znajdziesz.
Dużo racji w twoich odczuciach.
Może bierze się to stąd że musiałam o niejdeno z nimi walczyć i tym sposobem z lekkiej anemi wyladowałam w szpitalu z ciężką anemia z boleści brzucha na ktore przepisano mi tabletki wyszło ostre zapalenie nerek włącznie z kolką nerkową która złapała mnie podczas egzaminu na uczelni i znowu pobyt w szpitalu...
Moje zgrubienia na piersiach były dla Pani ginekolog powiększonymi gruczołami po pół roku gruczoły zrobiły się całkiem sporymi groszkami i skończyło się ich usuwaniem i pobytem w szpitalu...
Czy teraz rozumiesz?
Za kazdym razem musze walczyc o swoje, musze udowadniac ze cos jest nie tak a jezeli na badaniach wychodzi ze jest ok to z gory jestem na straconej pozycji az do kolejnego razu kiedy pewnie skonczy sie jak zawsze szpitalem.
Bardzo dziekuje Ci za serdeczne słowa, za rady i pomoc no i przede wszystkim że nie "olałas" troche wystraszonej wynikami dziewczyny.
Cóż mnie najbardziej nastraszył inny "zairniak" moja ciocia, która niestety miała takie same objawy jak ja.
Jedyna równica to to że ona nie miała wahan wagi i sie nie pocila w ogóle.
Wiola84
13.07.2012 19:33
wiola84
26.07.2012 12:20
wiola84
26.07.2012 13:33
O 14:20, dnia 2012-07-26 Wiola84 napisał(-a):
"W obrebie szyi i karku uwidoczniono liczne powiekszone wezly chlonne (najwiekszy w okolicach podżuchwowych dl 28 mm) Echostruktura węzłów zachowana, echogenicznosc obnizona. Wezly nie tworza patologicznych pakietow.
Ślinianki podżuchowoe i przyuszne obustronnie prawidlowe.
Rzutujące się na ślinianki hypoechogeniczne, owalne struktury, nie mają ze śliniankami ścisłej łączności anatomicznej, odpowiadają najpewniej powiększonym wezłom chłonnym.
Tarczyca prawidłowej wielkosci, jednorodna. Unaczynienie gruczołu w prezentacji Power Doppler bez cech patologii. Morfologia ścian naczyń krwionośnch bez cech patologii.
Wnioski :
dalsza diagnostyka (LYMPHADENOPATHIA)
Uzupełniam wypowedz o wielkosc wezlow:
podzuchowy prawy - D 2,86cm
na szyi prawy - 1) D 1,73cm 2) D 1,66cm 3) 1,43cm 4) 1,41cm
na szyi lewy - 1) D 1,20cm 2) D 1.98cm
podzuchwowy lewy - 1) D 2,23cm 2) 1,49cm
Alex
26.07.2012 14:16
Wiola84
27.07.2012 20:33
Alex
27.07.2012 21:44
Nie mędzisz. To takie ludzkie próbować samemu wszystko ogarnąć i wyciągnąć jakieś sensowne wnioski. Jednak postaraj się nie główkować, nawet jeśli to trudne. Wkrótce będziesz miała wizytę u hematologa, on oceni czy jest prawdopodobieństwo chłoniaka i czy należy pobrać węzeł do badania.
Wiola84
31.07.2012 07:27
Alex
31.07.2012 11:15