Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Hypoechogeniczne zmiany tkankowe(wezły chlonne)

Autor: wiola84 • 21.06.2012 19:33 • 62 odpowiedzi

Alex

26.06.2012 11:30

Odpowiedz

Kiedy porównać wyniki USG i tomografii,to wygląda na to, ze tych zmian w śliniance już nie ma. Czyżby się wchłonęły? Proponowałabym Ci wykonać jeszcze raz USG z opcją doppler.

Wiola84

26.06.2012 14:40

Odpowiedz

O 13:30, dnia 2012-06-26 Alex napisał(-a):

Kiedy porównać wyniki USG i tomografii,to wygląda na to, ze tych zmian w śliniance już nie ma. Czyżby się wchłonęły? Proponowałabym Ci wykonać jeszcze raz USG z opcją doppler.

Dla mnie to tez jest mega dziwne, poniewaz USG mialam robione w środe 20.06 br a TK 22.06 br w dwa dni ślinianki nie zniknęły to przeciez nie jest możliwe!

No nic learza to jakoś nie zaniepokoiło...

Pytałam czy tam gdzie obecnie wybieram sie (12.07) USG brzucha maja USG z DOPPLEREM podobno tak.

Napewno przelecze się antybiotykiem poniewaz OB mam na poziomie 21 a CRP 1.57 wiec zle nie jest (mam nadzieje)

Jeżeli będę wiedziała coś wiecej napewno napisze.

SErdecznie dziękuję Wam za rady i pocieszenie a takze cenne informacje!

P.S

Musielibyscie zobaczyc minę lekarza (jest nowy) ktoremu opowiadałam "co mnie boli, co mi jest" lista dluga a on z kamienna twarza na koniec dodałam ...

"żeby Pan Dr nie miał mnie za hipochondryczkę dołanczam badania" hehehe

wiola84

29.06.2012 14:00

Odpowiedz

O 16:40, dnia 2012-06-26 Wiola84 napisał(-a):

O 13:30, dnia 2012-06-26 Alex napisał(-a):

Dla mnie to tez jest mega dziwne, poniewaz USG mialam robione w środe 20.06 br a TK 22.06 br w dwa dni ślinianki nie zniknęły to przeciez nie jest możliwe!

No nic learza to jakoś nie zaniepokoiło...

Pytałam czy tam gdzie obecnie wybieram sie (12.07) USG brzucha maja USG z DOPPLEREM podobno tak.

Napewno przelecze się antybiotykiem poniewaz OB mam na poziomie 21 a CRP 1.57 wiec zle nie jest (mam nadzieje)

Jeżeli będę wiedziała coś wiecej napewno napisze.

SErdecznie dziękuję Wam za rady i pocieszenie a takze cenne informacje!

P.S

Musielibyscie zobaczyc minę lekarza (jest nowy) ktoremu opowiadałam "co mnie boli, co mi jest" lista dluga a on z kamienna twarza na koniec dodałam ...

"żeby Pan Dr nie miał mnie za hipochondryczkę dołanczam badania" hehehe

Witam, po krotkiej nieobecnosci.

A wiec...

Poszlam do Pani laryngolog z wynikami a ta... powiedziala ze sobie mam migdaly wyciac i sie nie przejmowac.

TK bylo dpa niej nieczytelne bo nie zrobione tam gdzie ona mi nakazala USG zaklamane (cytuje jej slowa) bo niby co ma powodowac u zdrowej mlodej kobiety powiekszone wezly ze panikuje (??? Tego nie zrpzumialam bo ani razu nie dalam po sobie poznac ze mnie zaniepokoil ten wynik USG) a poza tym OB KTORE WZRASTA TO TEZ NIC TAKIEGO.

Kiedy powiedzialam ze chyba lapie mnie jakas choroba przeziebienie poniewaz okropnie kaszle i zalewaja mnie zimne poty a takze ze czuje sie skolowana i mam trudnosci z koncentracja odpowiedziala ze to nie w jej kompetencji leczenie mnie na przeziebienia a to ze ucho mnie pobolewa to od szyi bo pewnie zle spie i mam jakies skrzywienie w odcinku szyjnym.

Wiecie nie chce dorabiac sobie ideologii ale poczulam sie olana... coz pewnie dopne sobie te wezly moje pod ta zakladke co zawsze czyli taka uroda, tak musi byc. :/

Alex

29.06.2012 14:25

Odpowiedz

Wiecie nie chce dorabiac sobie ideologii ale poczulam sie olana... coz pewnie dopne sobie te wezly moje pod ta zakladke co zawsze czyli taka uroda, tak musi byc. :/

Odradzam takie pozostawienie sprawy. Proponuję natomiast wykonać USG o którym pisałam oraz zmienić laryngologa. To może być pierdoła albo coś naprawdę poważnego.

wiola84

29.06.2012 20:09

Odpowiedz

O 16:25, dnia 2012-06-29 Alex napisał(-a):

Odradzam takie pozostawienie sprawy. Proponuję natomiast wykonać USG o którym pisałam oraz zmienić laryngologa. To może być pierdoła albo coś naprawdę poważnego.

Umowilam sie na pon do laryngologa prywatnie moze mnie nie oleje. Mam jeszcze jedno pytanie czy mozliwe jest ze moglam nabawic sie przepukliny. Czesto boli mnie brzuch/zoladek dzisiaj z kolei wyczulam po lewej stronie troche powyzej pepka takq falde jakby wielkosci srodka dloni po drugiej stronie tego nie mam. Patrzac z gory brzuch jest asymetryczny (grubszy) po stronie lewej. Nie nosilam niczego, nie meczylam sie za to :) siedze z glowa w ksiazkach jutro mam egzamin. nie znam sie na anatomi ale mam dzisiaj wyjatkowo wzdety brzuch, pomijajac upal lalo sie ze mnie jakbym conajmniej maraton uprawiala. Powinnam wspomniec o tym na wizycie jeski nie chce wyjsc na osobe ktora sobie wymysla, ja naprawde mam zajecie dwoje dzieci, praca, studia... ech tylko to moje samopoczucie... i to ze nie trawi mnie zadna choroba. Przyznam sie ze ostatnim lekarzem u ktoregp bylam byl gin i to rok temu ciagle nie mam czasu na bieganie po lekarzach a ostatnio zaczelam sie troszke martwic tym co sie ze mna dzieje.

Wiem jak irracjonalnie to brzmi ale czasami nie mialam sil pchac wozka na.spacerze a jak wpadalam do mamy na kawe potrafilam przysnac w fotelu.

Zle sie z tym wszystkim czuje nawet mezowi nie powiedzialam, sam teraz jest po artroskopi i musze sie nim zajmowac nie chcialam go martwic wiecej niz jest trzeba.

Alex

30.06.2012 05:22

Odpowiedz

Nikt z nas Ci nie powie co tam masz na brzuchu. To musi obejrzeć i zbadać lekarz. Nie wiem czy laryngolog będzie chciał wypowiadać się na tematy z jego działki. Oprócz lekarza, badanie USG brzucha może wszystko wyjaśnić.

Alex

30.06.2012 05:31

Odpowiedz

miało być "z nie jego działki" oczywiście.

ada26

30.06.2012 14:52

Odpowiedz

O 08:20, dnia 2012-06-22 Gizmo napisał(-a):

Dla świętego spokój oczywiście trzeba zastosować sie do zaleceń i porobić badania. Udaj się z tym do rodzinnego na początek i niech Ci zleci wszelkie badania (morfologie z rozmazem oczwiście, crp, ob, LDH + rtg płuc). Potem zobaczysz co wyjdzie i będzie troszkę jaśniej:)

Mialam identyczne objawy,nie wrozy to dobrze,takze najlepiej zmienic lekarza jak Ci nic nie widza...

Pozdrawiam:)

wiola84

02.07.2012 20:00

Odpowiedz

O 16:52, dnia 2012-06-30 Ada26 napisał(-a):

Dla świętego spokój oczywiście trzeba zastosować sie do zaleceń i porobić badania. Udaj się z tym do rodzinnego na początek i niech Ci zleci wszelkie badania (morfologie z rozmazem oczwiście, crp, ob, LDH + rtg płuc). Potem zobaczysz co wyjdzie i będzie troszkę jaśniej:)

Mialam identyczne objawy,nie wrozy to dobrze,takze najlepiej zmienic lekarza jak Ci nic nie widza...

Ech no obym jednak nie musiala borykac sie az z tak .powaznymi problemami.

Bylam dzisiaj prywatnie u Pani dr laryngolog. To bylo dobrze zainwestowane 50 zl. Obejrzano mnie dokladnie, sprawdzono wyniki, przeprowadzono wywiad i skonsultowano z drugim lekarzem. Mam skierowanie na usg szyi ponownie na usg tarczycy i miedzy tym brzucha i dodatkowo zrobiono mi ekg zeby wykluczyc problemy z sercem. Tak jak myslalam serce ok.

Pani dr powiedziala ze m

wiola84

02.07.2012 20:04

Odpowiedz

O 22:00, dnia 2012-07-02 wiola84 napisał(-a):

O 16:52, dnia 2012-06-30 Ada26 napisał(-a):

Ech no obym jednak nie musiala borykac sie az z tak .powaznymi problemami.

Bylam dzisiaj prywatnie u Pani dr laryngolog. To bylo dobrze zainwestowane 50 zl. Obejrzano mnie dokladnie, sprawdzono wyniki, przeprowadzono wywiad i skonsultowano z drugim lekarzem. Mam skierowanie na usg szyi ponownie na usg tarczycy i miedzy tym brzucha i dodatkowo zrobiono mi ekg zeby wykluczyc problemy z sercem. Tak jak myslalam serce ok.

Pani dr powiedziala ze m

Przepraszam za niedokonczony teks cos nacisnelam przedwczesniee.

Moj stan na chwile obecna to silne oslabienie, ospalosc, anemicznosc, kam wrazenie ze mnie jakies grypsko rozklada ale dzisiaj pojawila sie na moich ustacv mala opryszczka wiec tym bardziej swiadczy ona o oslabieniu mojego organizmu.

Wezly mnoe tak nieprzyjemnie ciagna na karku.

Teraz pozpstaje mi czekac na kolejne badania.

Alex

02.07.2012 21:46

Odpowiedz
Na Twoim miejscu postarałabym się tak wszystkim pokierować żeby jednak nie czekać na badania. Wciąż nie wiadomo co Ci dolega i może być tak, ze czas gra duża rolę.

Podzielę się jeszcze z Tobą swoimi odczuciami odnośnie tego, co piszesz. Mam wrażenie, ze gdzieś tam między wierszami jest dużo niepewności odnośnie tego czy masz prawo martwić się o swoje zdrowie i zabiegać o diagnostykę. Taka niepewność pt.: "czy nie przesadzam oraz czy mam prawo skupiać się na sobie". Najzdrowiej byłoby gdybyś sama sobie to prawo dała. Jednak to może potrwać, więc ja Ci je dam :-D MASZ PRAWO NIEPOKOIĆ SIĘ O SWOJE ZDROWIE I SZUKAĆ PRZYCZYNY DOLEGLIWOŚCI. Walcz o siebie! Zdrowie jest najważniejsze. Masz podejrzane zmiany na śliniankach oraz podejrzanie wyglądające węzły chłonne. Ponadto odczuwasz inne dolegliwości i masz podwyższone OB. Dotąd szukaj adekwatnej pomocy medycznej az ją znajdziesz.

Wiola84

03.07.2012 15:11

Odpowiedz

O 23:46, dnia 2012-07-02 Alex napisał(-a):

Na Twoim miejscu postarałabym się tak wszystkim pokierować żeby jednak nie czekać na badania. Wciąż nie wiadomo co Ci dolega i może być tak, ze czas gra duża rolę.

Staram się, naprawde sie staram. kończą mi się jednak możliwości i czasowe i finansowe

Podzielę się jeszcze z Tobą swoimi odczuciami odnośnie tego, co piszesz. Mam wrażenie, ze gdzieś tam między wierszami jest dużo niepewności odnośnie tego czy masz prawo martwić się o swoje zdrowie i zabiegać o diagnostykę. Taka niepewność pt.: "czy nie przesadzam oraz czy mam prawo skupiać się na sobie". Najzdrowiej byłoby gdybyś sama sobie to prawo dała. Jednak to może potrwać, więc ja Ci je dam :-D MASZ PRAWO NIEPOKOIĆ SIĘ O SWOJE ZDROWIE I SZUKAĆ PRZYCZYNY DOLEGLIWOŚCI. Walcz o siebie! Zdrowie jest najważniejsze. Masz podejrzane zmiany na śliniankach oraz podejrzanie wyglądające węzły chłonne. Ponadto odczuwasz inne dolegliwości i masz podwyższone OB. Dotąd szukaj adekwatnej pomocy medycznej az ją znajdziesz.

Dużo racji w twoich odczuciach.

Może bierze się to stąd że musiałam o niejdeno z nimi walczyć i tym sposobem z lekkiej anemi wyladowałam w szpitalu z ciężką anemia z boleści brzucha na ktore przepisano mi tabletki wyszło ostre zapalenie nerek włącznie z kolką nerkową która złapała mnie podczas egzaminu na uczelni i znowu pobyt w szpitalu...

Moje zgrubienia na piersiach były dla Pani ginekolog powiększonymi gruczołami po pół roku gruczoły zrobiły się całkiem sporymi groszkami i skończyło się ich usuwaniem i pobytem w szpitalu...

Czy teraz rozumiesz?

Za kazdym razem musze walczyc o swoje, musze udowadniac ze cos jest nie tak a jezeli na badaniach wychodzi ze jest ok to z gory jestem na straconej pozycji az do kolejnego razu kiedy pewnie skonczy sie jak zawsze szpitalem.

Bardzo dziekuje Ci za serdeczne słowa, za rady i pomoc no i przede wszystkim że nie "olałas" troche wystraszonej wynikami dziewczyny.

Cóż mnie najbardziej nastraszył inny "zairniak" moja ciocia, która niestety miała takie same objawy jak ja.

Jedyna równica to to że ona nie miała wahan wagi i sie nie pocila w ogóle.

Wiola84

13.07.2012 19:33

Odpowiedz
Witam po dłuższej nieobecności.

Wciąż błąkam się po lekarzach. 26.07 mam USG powtorne szyi no i wtedy zobaczymy czy chirurg zadecyduje o biopsji, chce miec jeszcze jedno USG i chce przyjzec sie jak beda wezly wygladac po miesiacu.

Na USG brzucha nie wyszło zebym miała wezly powiekszone za to wyjasnily sie moje bolesci brzucha... mam kamienie w woreczku zółciowym i na nerkach. Woreczek do wyciecia a te na nerkach "do kruszenia"
Kamienie są duże i Pani dr powiedziała że mam prawdziwe szczęście że nie miałam jeszcze do tej pory ataku. Na szczęscie nie ma stanu zapalnego ale musze sie pozbyc "intruzow"

Pani dermatolog na świad przepisała jakas masc "Physiogel" która nie pomaga...

Moje węzły powiększyły się z tyłu szyi. Czuję je pod palcem tware "kulki" nie przesuwalne.
Poczekam na USG i chirurga i zobaczymy co z tym wszystkim dalej będzie. Generalnie znowu pobolewa mnie gardło

P.S
Odnośnie USG jamy brzusznej to znowu poszłam z czymś innym a wyszłam z jeszcze inna "nowością", w tym wszystkim najlepszy był mój mąż ze stwierdzeniem że z nami jest jak z samochodami raz na jakis czas przydałby się dobry fachowy przegląd a że ja sobie to olałam na przestrzeni kilku lat to teraz musze dreptać o drzwi do drzwi.

wiola84

26.07.2012 12:20

Odpowiedz
Witam, jestem po kolejnym USG.
DOstałam również skierownie do hemtologa i reumatologa poniewaz... cytuje Pani dr "nie wiem co Pani jest, chce miec zdanie hematologia i reumatologa i ich badania i bedziemy sie leczyc dalej"
Muszę ponowić morfologię z pełnym rozmazem.

Wynik USG, chyba nie taki zły i wygląda na to że ZZ mozna wykluczyc ale niestety moje diagnozowanie się przedłuzy.

Bardzo was proszę o poradę, czy jest tutaj osoba ktora miala podobne "przypadłosci" jak ja ale wszystko wykluczało u niej ZZ? Jak się leczyła, na co zwrócić uwagę?

Podkreslam ze mialam testy na mono, tokso i sa ujemne

Mnie naprawdę dopada wielkie zniechecenie. Zmęczenie staje sie nie do zniesienia, cierpi na tym moje samopoczucie i osob mi bliskich, potliwosc jest kłopotliwa... ok nie narzekam juz podam wynik USG z dopplerem

"W obrebie szyi i karku uwidoczniono liczne powiekszone wezly chlonne (najwiekszy w okolicach podżuchwowych dl 28 mm) Echostruktura węzłów zachowana, echogenicznosc obnizona. Wezly nie tworza patologicznych pakietow.
Ślinianki podżuchowoe i przyuszne obustronnie prawidlowe.
Rzutujące się na ślinianki hypoechogeniczne, owalne struktury, nie mają ze śliniankami ścisłej łączności anatomicznej, odpowiadają najpewniej powiększonym wezłom chłonnym.
Tarczyca prawidłowej wielkosci, jednorodna. Unaczynienie gruczołu w prezentacji Power Doppler bez cech patologii. Morfologia ścian naczyń krwionośnch bez cech patologii.

Wnioski :
dalsza diagnostyka (LYMPHADENOPATHIA)

Moze wy coś mi zasugerujecie, w jakim kierunku powinnam "zadziałać"

Pozdrawiam

wiola84

26.07.2012 13:33

Odpowiedz

O 14:20, dnia 2012-07-26 Wiola84 napisał(-a):

"W obrebie szyi i karku uwidoczniono liczne powiekszone wezly chlonne (najwiekszy w okolicach podżuchwowych dl 28 mm) Echostruktura węzłów zachowana, echogenicznosc obnizona. Wezly nie tworza patologicznych pakietow.

Ślinianki podżuchowoe i przyuszne obustronnie prawidlowe.

Rzutujące się na ślinianki hypoechogeniczne, owalne struktury, nie mają ze śliniankami ścisłej łączności anatomicznej, odpowiadają najpewniej powiększonym wezłom chłonnym.

Tarczyca prawidłowej wielkosci, jednorodna. Unaczynienie gruczołu w prezentacji Power Doppler bez cech patologii. Morfologia ścian naczyń krwionośnch bez cech patologii.

Wnioski :

dalsza diagnostyka (LYMPHADENOPATHIA)

Uzupełniam wypowedz o wielkosc wezlow:

podzuchowy prawy - D 2,86cm

na szyi prawy - 1) D 1,73cm 2) D 1,66cm 3) 1,43cm 4) 1,41cm

na szyi lewy - 1) D 1,20cm 2) D 1.98cm

podzuchwowy lewy - 1) D 2,23cm 2) 1,49cm

Alex

26.07.2012 14:16

Odpowiedz
Wiolu, może odczuwasz bezradność i pewnie wydaje Ci się, ze nie ma postępu w diagnostyce. Jednak ja widzę, ze wszystko idzie w dobrą stronę, chociaż powoli.

Po pierwsze jest bardzo dobra wiadomość - wyjaśniła się kwestia ze śliniankami. I to wyjaśniła się bardzo pomyślnie, bo nie masz na śliniankach zmian tkankowych, które niby wyszły na pierwszym USG i mogły sugerować raka. To bardzo dobra wiadomość :-)

Lekarka nie odesłała Cię z kwitkiem tylko skierowała do hematologa i reumatologa - to kolejna dobra wiadomość. Pewnie dziwi Cię ten reumatolog, ale to jest dobry kierunek diagnostyczny. Węzły mogą powiększać się na tle autoimmunologicznym, a reumatolog jest właśnie lekarzem, który zna się na tym najlepiej. Prawdopodobnie zleci badania z krwi, które pozwolą w krótkim czasie ocenić, czy to dobry kierunek. Skierowano Ciebie również do hematologa, bo kwestia chłoniaków wcale nie jest wykluczona. Wniosek z USG - czyli dalsza diagnostyka powiększonych węzłów chłonnych może świadczyć o tym, ze obraz wcale nie jest "klasycznie" odczynowy. Radiolog mógł zalecić tylko obserwację.

Postaraj się cierpliwie przebrnąć przez kolejne etapy diagnostyki.

Wiola84

27.07.2012 20:33

Odpowiedz
Dziękuję Ci serdecznie za słowa otuchy, wiem że mój wątek pewnie jest kolejnym zaśmieceniem tego forum ale to nie jest tak, że ja nie czytałam wątków innych (juz zdiagnozowanych) osób, właśnie czytałam i niestety sama nie wiem czy te moje objawy to tak mocno niepokojace znaki czy moze to wszystko jest przerysowane.

Prosze mi wybaczyc trywialnosc poporstu błądze i sama nie wiem gdzie znaleźć punkt odniesienia.
Jak widać te moje wezły małe nie są, mam różne objawy sugerujące że nie do końca wszystko jest ok ale narazie nic konkretnego po wynikach nie wychodzi...

Dzisiaj była kolejna wizyta u rodzinnego (konsultacja wyników) powiedziałam jej o rwaniu tych wezłów, skwitowała że robia sie zrosty i dlatego one tak ciagna.
Najbardziej czuje od nasady głowe po obojczyki a przeciez tam nie mam tych wezłów tak gigantycznych.

Pani Laryngolog jak ognia unika tematu biopsji, powiedziała że poczekamy na hematologa. Sama nie jestem zwolenniczką "wybrakowywania się" aczkolwiek boje sie odwlekac to wszystko w czasie, no i wydaje mi sę że moje obawy po takim "wycinku" by się rozwiały i dały dość jasny obraz.

Wyglada na to ze hematologa i tak bede musiała "Zaliczyc" prywatnie, podobnie z endokrynologiem.
Zwrucono uwage na migdały ale CRP wyszło w normie wiec nie generuja one potencjalnie stanu zapalnego.

Wiem że mędzę, ale moze ja faktycznie wmawiam sobie chorobe?
Ja wiem ze USG móiw że coś tam się dzieje ale już sama nie wiem...

Alex

27.07.2012 21:44

Odpowiedz

Nie mędzisz. To takie ludzkie próbować samemu wszystko ogarnąć i wyciągnąć jakieś sensowne wnioski. Jednak postaraj się nie główkować, nawet jeśli to trudne. Wkrótce będziesz miała wizytę u hematologa, on oceni czy jest prawdopodobieństwo chłoniaka i czy należy pobrać węzeł do badania.

Wiola84

31.07.2012 07:27

Odpowiedz
Już po wizycie u Hematologa...

Na wstępie zaznaczę, że wydaje mi się ze Pan dr jest dobrym lekarzem ale napewno osób już zdiagnozowanych...

Poniewaz kilkakrotnie podkreslił mi że do niego przychodza pacjecie z "taaakimi" wezłami(rozwarta dłonia przyłozona do szyi zademonstrował ich wielkosc) dr spojrzał na wyniki a póxniej na moją szyję, jeszcze raz w wyniki i zaczął "obmacywanko" szyi.
...
...
...
po dłuższej chwili stwierdził Pani jest zdrowa.
Tu nie ma zadnych wezłów!

No wiec moje zdziwienie rosło z minuty na minutę, ponieważ ja sama potrafie wyczuc sobie "moje kuleczki" a on nie.
Ale niw wazne! Przeciez moje ok 2 cm wezły nie moga pozostac niezauwazone, no i mam USG ktore to potwierdza.

Na wezły koło krtani które sa dość mocno wyczuwalne i powiekszone powiedział:
- to chrzastki - opadłam z sił, mówie że jak chrzatki jak na USG to widoczne spore wezły.
- Ja wyczuwam malukie wezełki, miekkie i przesuwalne
Nie dyskutowałam.

Ale kiedy powiedział:
- wie Pani, nie rozumiem czemu tutaj Pania przysłali jak Pani najwiekszy wezeł ma 13x8
Westchnęłam cieżko i go poprawiłam, że grubo ponad 2 cm na co on sie zmieszał i szybko dodał "ale i tak sa reaktywne poinfekcyjne"

Wiecie , ide usunac migdałki. Zrobiłam dzisiaj ponowna morfologie kontrolna i jezel wyjdzie ok nie bede juz dociekac widac taka moja uroda...

Za wizyte zapłaciłam 150 zł... ://///

Alex

31.07.2012 11:15

Odpowiedz
Cóz, współczuję. Doskonale wiem co to znaczy, mnie chirurg potraktował podobnie. Widocznie hematolog nie miał ochoty nawet przez chwilę zastanowić się nad Tobą. Nie ma jabłka na szyi - nie ma więc problemu i pacjent jest zdrów. Niech tylko potem nie narzekają w mediach, ze pacjenci zbyt późno zgłaszają się do lekarzy, kiedy choroby są już mocno zaawansowane. Bo niektórzy lekarze jak widać są zainteresowani wyłącznie pacjentami "zaawansowanymi".

Nie łam się, nie wszyscy lekarze są tacy. To wcale nie przesądza, ze węzły są ok. Trzeba je skontrolować na USG za jakiś czas.