Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Hypoechogeniczne zmiany tkankowe(wezły chlonne)

Autor: wiola84 • 21.06.2012 19:33 • 62 odpowiedzi

wiola84

21.06.2012 19:33

Odpowiedz
Witam,

Od razu przepraszam jezeli załozyłam watek a istnieje juz podobny...
Moja historia jest podobna do wielu.
Od jakiegos czasu czułam duże zmęczenie, dokuczała mi nadmierna potliwość, bóle głowy (a mnie przeciez nigdy nie boli głowa;)) do tego dochodziło "puchniecie" ciała, szczególnie w okolicach szyi i nóg. Czasami rano ból kregosłupa i ucha.
Moja waga w przeciagu roku wzrosła o 20 kg ale... potrafię w ciagu tygodnia stracic po 6 - 7 kg po czym znowu nabieram wody i puchne :/

Dzisiaj zrobiono mi USG szyi, Pani doktor wezwała po chwili druga robiąc przy tym miny które mnie przerazały.
Ostatecznie dostałam 7 zdjęć i opis

"Lewa ślinianka przyuszna powiększona, o wymiarach 47x22mm, w jej obrebie trzy hypoechogeniczne zmiany tkankowe sr 5 - 7 mm.
Po obu stronach szyi liczne powiekszone wezly chlonne sr od 8 do 25 mm, hypoechogeniczne i o niejednorodnej echogeniczności - wskazanie poszerzonej diagnostyki"

Przy konsulatacji z druga Pania doktro słyszałam jak mówiły miedzy soba coś w stylu "brak komór/[rzetok?"

Panie doktor były bardzo zaniepokojone od razu załatwiono mi badania krwi i RTG klati piersiowej.
Strasznie sie deneruje mam 28 lat, a w rodzinie moja matka crzestna (siostra mamy) chorowała na ziarnice śródpiersia...
Proszę o pomoc!
Co mam robić, gdzie się udać, ewentualnie na co zwrócic wieksza uwage??

P.S
Wezły mnie nie bola, geeralnie procz wymienionych objawow czuje sie dobrze

Gizmo

22.06.2012 06:20

Odpowiedz

Dla świętego spokój oczywiście trzeba zastosować sie do zaleceń i porobić badania. Udaj się z tym do rodzinnego na początek i niech Ci zleci wszelkie badania (morfologie z rozmazem oczwiście, crp, ob, LDH + rtg płuc). Potem zobaczysz co wyjdzie i będzie troszkę jaśniej:)

wiola84

22.06.2012 15:31

Odpowiedz
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Generalnie nie przejełabym si etym ta mocno gdyby nie reakcja lekarza ktory USG robił.
Jestem juz po badaniu krwi OB, CRP, Rozmaz ręczny, test na mono, od tego zrobiono mi RTG klatki piersiowej a dzisiaj miałam TK takanek miekkich szyi (chyba sie tak to pisze)
Poczytałam was trochę i wiele z "objawów" mogłabym i sobie przypisać ale uspokajam się że w zasadzie jakby tak głębiej sie zastanowic to zawsze mozna sobie cos przypisac. U mnie jedynie nie zgadza sie ta waga. Zawsze byłam szczupła a od roku tyję na zmianę z chudnięciem :(
Generalnie tarczyce mam ok TSH wyszło w normie, USG tez.
Gardło boli mnie od zawsze chyba, zmęczenie tłumaczyłam nawałem obowiazków, studiami, dzieciakami...
Moje OB z badań z przed 2 tygodni wynosiło 16 z tendencja wzrostowa, więc nie najgorzej. Zobaczymy po dzisiejszych badaniach.
Ach a co do pocenia... i tu mam pytanie pewnie to dziwne moze nietypowe ale ja się poce np w nocy w okolicach klatki piersiowej i szyi.
Moja Pani laryngolog kazała USG zrobic po moich usilnych prosbach, wczesniej powiedziala ze cytuje "chyba Pani nie ma co robic w domu, jest Pani młoda i wymyśliła sobie chorobe"
Sama juz nie wiem co mam myśleć, strasznie jestem w tym wszystkim skołowana.
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz!

Alex

22.06.2012 16:14

Odpowiedz
Moim zdaniem w Twoim przypadku jest do różnicowania chłoniak z rakiem ślinianki. Na ten moment obie opcje prawdopodobne. Wydaje mi się, ze najszybciej i najlepiej będzie udać się do onkologa i zrobić biopsję cienkoigłową zmian w śliniance. To badanie nie pozwoli za pewne na zdiagnozowanie chłoniaka, ale pozwoli wykluczyć/potwierdzić raka ślinianki. Potem w zależności od wyniku biopsji:
-jeśli rak ślinianki to odpowiednia operacja z usunięciem gruczołu, okolicznych węzłów chłonnych oraz marginesów tkanek
-jeśli nie znajdą komórek rakowych,a biopsja wykaże, ze zmiany na śliniance są w istocie węzłami chłonnymi, to wtedy pobrać cały węzeł do badania
W związku z powyższym w mojej ocenie biopsja cienkoigłowa będzie najlepszym wyjściem. Bo chociaż w chłoniakach ma słabe znaczenie diagnostyczne, to w rakach już jest ono całkiem dobre. Usunięcie najpierw zmiany ze ślinianki lub węzła chłonnego w całości, w przypadku gdy okaże się, ze to rak ślinianki będzie oznaczało i tak konieczność ponownej operacji.Lepiej operować się raz niż dwa...

Wiola84

22.06.2012 17:38

Odpowiedz
O rany, powoli zaczynam się bać.
Może od początku...
% lat temu miałam zdiagnozowany torbiel na śliniance przyusznej, (juz wtedy wezly byly w fatalnej kondycji, takich slow uzyla Pani robiaca USG, niestety nie umiem znalezc tego badania - przeprowadzialm sie) następnie przeleczono mnie antybiotykiem pozniej niestety moje wizyty poszly w niepamiec poniewaz wyjechalam za granice, kiedy wrocilam to ze gardlo boli i cala reszta objawow jakie wyminilam jest zawsze znalazlo swoje wytlumaczenie.
Teraz moje zmeczenie powazne wahadlo wagi, puchniecie szyi i nog, bolesci zoladka (podejrzenie nadzerki) oraz bole glowy sa dosc trudne.
Ostatnia morfologie robilam 2 tygodnie temu niestety nie mam wynikow poniewaz na dzisiejszym TK poproszono mnie abym zostawila morfologie i USG aby lekarz mogl dokladnie przeanalizowac obraz z TK.
Pani byla widoczenie zdenerwowana a kiedy probowalam o co kolwiek zapytac tlumaczyla ze ona nie ma kompetencji :(
Moje wyniki z krwi z przed 2 tygodni sa ok, nawet powiedzialabym wiecej !!! Są lepsze od lat, zawsze cierpilama na anemie krwi, zawsze jej wartosc oscylowala w granicach wartosci 9 - 10 g/dl materaz bylo az 13 reszta parametwo tez ok jedynie sod i potas obnizone podwyzszone nieznacznie leukocyty i OB.
Ech, wiecie czuje sie z tym wszystkim nie za dobrze.
Generalnie chodzi o to ze traktuje sie mnie jakbym wymyslala sobie chorobe.
Pare lat temu kiedy nagle zemdlalam w pracy (w przeciagu godziny mialam 2 omdlenia) i zabrano mnie do szpitala, zrobiono morfologie to lekarz zlapal sie za glowe mialam raptem 6,7 g/dl i... nie eczono mnie z czasem "domowymi" sposobami jakos wyrwnalam wyniki krwi aczkolwiek zawsze byly one w zanizonej normie.

Wystraszylam sie tym co napisała ALEX... w pon z wynikami pojde do rodzinnego i czy mam prosic o skiewoanie od onkologa?

Alex

22.06.2012 17:47

Odpowiedz
Przepraszam, ze Cię wystraszyłam, nie chciałam. Takiej opcji jak rak ślinianki nie można na razie wykluczyć niestety. Trzeba to po prostu sprawdzić.

Moim zdaniem istnieje również malutki cień szansy, ze to jakieś przewlekłe zapalenie ślinianki i towarzyszące mu zmiany w węzłach. Ale wtedy miąższ ślinianki byłby prawdopodobnie niejednorodny, a węzły wyglądałyby bardziej na odczynowe.

Do onkologa nie potrzebujesz skierowania. Może idź od razu do onkologa, rodzinny pewnie niewiele wniesie.

Wiola84

22.06.2012 17:52

Odpowiedz

O 19:47, dnia 2012-06-22 Alex napisał(-a):

Przepraszam, ze Cię wystraszyłam, nie chciałam. Takiej opcji jak rak ślinianki nie można na razie wykluczyć niestety. Trzeba to po prostu sprawdzić.

Moim zdaniem istnieje również malutki cień szansy, ze to jakieś przewlekłe zapalenie ślinianki i towarzyszące mu zmiany w węzłach. Ale wtedy miąższ ślinianki byłby prawdopodobnie niejednorodny, a węzły wyglądałyby bardziej na odczynowe.

Do onkologa nie potrzebujesz skierowania. Może idź od razu do onkologa, rodzinny pewnie niewiele wniesie.

czy mogłabyś mi napisać "jak" mam się udać do onkologa co mu odpowiedziec w mojej sprawie.

Przepraszam ze traktuje was jako żrodlo informacji ale chcialam jeszcze zapytac o miesiaczki.

Mam w ostatnim czasie dlugie trwajace po 12 dni obfite miesiaczkowanie moj gin nie widzi nic nadzwyczajnego :) powiedzial ze to przez spirale organizm wciaz ja probuje zwalczyc heh tak juz od 2 lat :/

Czy to ma znaczenie i czy mialiscie moze jakies objawy z tym poceniem sie w okolicach klatki i szyi

Alex

22.06.2012 18:11

Odpowiedz
Do onkologa można albo na NFZ albo prywatnie, w obu przypadkach bez skierowania. Na NFZ pewnie kolejki. Dobrze byłoby udać się od razu do onkologa, który ma doświadczenie w kwestii ślinianek, nowotworów głowy i szyi. Bierzesz swoje wyniki ostatnie i tez te wcześniejsze dotyczące torbieli i mówisz, ze podczas badania USG wykryto zmiany, które wyglądają podejrzanie i wymagają diagnostyki i tyle.

A czy po usunięciu torbieli ze ślinianki wykonano badanie hist-pat?

Co do miesiączki, to jedyny związek jaki rzuca się w oczy to taki, ze to właśnie z ich powodu jest anemia.

Wiola84

22.06.2012 18:15

Odpowiedz
Nie nie mialam usuwanych tych torbieli.... dostalam antybiotyk.
Jak widac po USG te torbiele sa i maja sie swietnie :/

Alex

22.06.2012 18:22

Odpowiedz

Wiesz co, można by jeszcze zrobić USG u bardziej doświadczonego radiologa. Ten, który Cię badał określił zmiany w śliniance jako "zmiany tkankowe" to może być WSZYSTKO - i zmienione węzły wewnątrzśliniankowe i guzy nowotworowe i zwykłe torbiele. WCale nie mamy pewności czy to są torbiele... Być może doświadczony radiolog umiałby lepiej określić te zmiany? Może jeszcze zrób USG gdzie indziej?

Gizmo

22.06.2012 18:26

Odpowiedz

Tak mi się nasuwa, że gdyby to był rak ślinianki to tyle lat byś raczej z nim nie przechodziła. Niemniej jednak ja również popieram decyzję o wizycie u onkologa. Najlepiej prywatnie, od razu z badaniami idziesz i mówisz dokładanie to, co tu opisałaś. Stres jest ale nie ma co od razu zakładać najgorszego:)

Wiola84

22.06.2012 18:27

Odpowiedz

O 20:22, dnia 2012-06-22 Alex napisał(-a):

Wiesz co, można by jeszcze zrobić USG u bardziej doświadczonego radiologa. Ten, który Cię badał określił zmiany w śliniance jako "zmiany tkankowe" to może być WSZYSTKO - i zmienione węzły wewnątrzśliniankowe i guzy nowotworowe i zwykłe torbiele. WCale nie mamy pewności czy to są torbiele... Być może doświadczony radiolog umiałby lepiej określić te zmiany? Może jeszcze zrób USG gdzie indziej?

Hm pomyślę o tym. A czy TK szyi moze wykazac cos dokladniej i wiecej?

W poniedzialek bede miala wyniki z TK, RTG, morfologia, itp

Alex

23.06.2012 10:18

Odpowiedz
W tym przypadku USG lepsze niż TK. Proponowałabym Ci wykonać ponownie USG u kogoś bardziej doświadczonego i - co bardzo ważne - z opcją Doppler.To pozwoli zbadać ukrwienie wszystkich zmian, szczególnie cenne w przypadku zmian w śliniankach. Bo guz ślinianki powinien być silnie ukrwiony, z siecią naczyń, a torbiel to po prostu przestrzeń płynowa.

A te komory/przetoki, o których szeptały lekarki to chyba zatoki węzłów chłonnych.

Alex

23.06.2012 10:41

Odpowiedz

Tzn zrób to TK jeśli Cię na nie kierują. Jednak USG-doppler może dużo wnieść, więc spróbuj gdzieś je wykonać.

Wiola84

23.06.2012 19:20

Odpowiedz

O 12:18, dnia 2012-06-23 Alex napisał(-a):

W tym przypadku USG lepsze niż TK. Proponowałabym Ci wykonać ponownie USG u kogoś bardziej doświadczonego i - co bardzo ważne - z opcją Doppler.To pozwoli zbadać ukrwienie wszystkich zmian, szczególnie cenne w przypadku zmian w śliniankach. Bo guz ślinianki powinien być silnie ukrwiony, z siecią naczyń, a torbiel to po prostu przestrzeń płynowa.

A te komory/przetoki, o których szeptały lekarki to chyba zatoki węzłów chłonnych.

Z tego co mi wiadomo dr ktora wykonywala mi USG jest doświadczonym lekarzem. Myślę jednak że wcale nie zaszkodzi zrobic jeszcze raz USG.

Co do laryngologa... coz ja wyczuwam wezly powiekszone twarde nie przesuwalne ona... ona ich w ogole nie czuje :) heh na USG tez musialam sie prosic bo ona nie widziala podstaw i powiedziala od razu ze napewno mi nic nie jest i to nie spr laryngologiczna.

Pytam o to jak mam postepowac poniewaz jestem z tych osob ktore ida do lakarza kiedy juz naprawde widza ze jest cos nie tak.

Poza tym kiedy jeszcze pare lat temu poszlam do mojeg lekarza ze po ciazy spuchlam tak silnie ze nie bylam w stanie chodzic szyja zrownala sie z glowa i generalnie wygladalam strasznie i komicznie za razem to powiedzial ze tak sie czasem dzieje.

Ok moze sie dzeje, ja to rozumiem ale ja wygladalam jak monstrum, bylam ak silnie spuchnieta ze tato ktory przyjechal w odwiedziny do nowonarodzonego wnuka chcial mnie natychmiast zabrac do szpitala...

Ech nie wazne.

W kazdym razie zadzonionodo mnie z lab gdzie wykonywano rozmaz reczny, wynikow nie mam aczkolwiek powiedziano mi ze wyszly dobrze a test na mono jest negatywny

Wiola84

25.06.2012 11:01

Odpowiedz
Witam, odebrałam wynik z TK

Wygląda na to że nie jest "źle" może te moje wezly, zmeczenie i pocenie sie i bole gardla jest wynikiem targajacej moim organizmem przewleklej infekcji?

Przytocze jak wygląda opis:

"Badanie wykonano techniką spiralną przed i po dożylnym podaniu śrdoka kontrastowego oraz rekonstrukcje w płaszczyznach czołowychistrzałkowych.

Przetrwałego migdałka gardłowego nie stwierdza się. Ślinianki przyuszne TK niepowiększone bez zmian patologicznych. Obustronnie wzdłuż naczyń szyjnych widoczne węzły chłonne - liczne o wymiarach największe12x 6 mm nie tworzące patologicznych pakietów"

Wyglada wiec ze jest ok.
Ale moze wy coś wiecej powiecie o tym opisie.

Troche nie pasuje mi ze na USG wypisane ze ślinianki powiekszone a z TK wynika ze nie...
Badanie krwi ok (dzwoniono) - bede wyniki miala wieczorem
Mono - wykluczona
RTG podobno rowniez ok

Z góry dziekuje za odpowiedz

wiola84

25.06.2012 18:35

Odpowiedz

O 13:01, dnia 2012-06-25 Wiola84 napisał(-a):

Witam, odebrałam wynik z TK

Wygląda na to że nie jest "źle" może te moje wezly, zmeczenie i pocenie sie i bole gardla jest wynikiem targajacej moim organizmem przewleklej infekcji?

Przytocze jak wygląda opis:

"Badanie wykonano techniką spiralną przed i po dożylnym podaniu śrdoka kontrastowego oraz rekonstrukcje w płaszczyznach czołowychistrzałkowych.

Przetrwałego migdałka gardłowego nie stwierdza się. Ślinianki przyuszne TK niepowiększone bez zmian patologicznych. Obustronnie wzdłuż naczyń szyjnych widoczne węzły chłonne - liczne o wymiarach największe12x 6 mm nie tworzące patologicznych pakietów"

Wyglada wiec ze jest ok.

Ale moze wy coś wiecej powiecie o tym opisie.

Troche nie pasuje mi ze na USG wypisane ze ślinianki powiekszone a z TK wynika ze nie...

Badanie krwi ok (dzwoniono) - bede wyniki miala wieczorem

Mono - wykluczona

RTG podobno rowniez ok

Z góry dziekuje za odpowiedz

Uzupełnię swoją wypowiedz o wyniki.

Generalnie są dobre,

tekst

(0.00 - 5.00) jedyne co się rzuca w oczy to

tekst

ale wciąż w normie do 10.00

tekst

norma do 440

tekst

tekst

tekst

a norma jest do 70,00

tekst

(norma 24,00 - 45,00)

tekst

(norma 5,00 - 12,00)

Dostałam skierowanie na USG brzucha.

Czy to OB powinno mnie niepokoić?

Teraz czeka mnie kuracja antybiotykiem tak zadecydował laryngolog...

wiola84

25.06.2012 18:46

Odpowiedz
Uzupełnię swoją wypowiedz o wyniki.
Morfologia, generalnie są dobre, CRP 1.57 mg/l(0.00 - 5.00) jedyne co się rzuca w oczy to

WBC było 6.06 jest 8.52 ale wciąż w normie do 10.00

PLT było 238.00 jest 330.00 g/dl norma do 440

NEUT# było 3,72 jest 6.00 10*3/ul

EO# było 0.06 jest 0.12 10*3/ul

NEUT% było 61.40 jest 71 % z tendencja wzrostowa norma jest do 70,00

LYMPH% było 30,40 jest 22,40 z tendencja spadkowa(norma 24,00 - 45,00)

Moje OB wynosiło 16 w tej chwili to juz 21 z tendencja wzrostowa (norma 5,00 - 12,00)

Dostałam skierowanie na USG brzucha.
Teraz czeka mnie kuracja antybiotykiem tak zadecydował laryngolog...

Czy to OB powinno mnie niepokoić?

RTG klatki piersiowej nic nie wykazało, zero zmian ogniskowych i w katach

Czekam wiec teraz na antybiotyki i ... działam zobaczymy po tej kuracji

Gizmo

25.06.2012 19:06

Odpowiedz

OB nie jest jeszcze okropnie wysokie a jak wiemy ono akurat podwyższa się z "byle powodu". CRP masz w normie więc to raczej nie wygląda "groźnie".

wiola84

25.06.2012 19:11

Odpowiedz

O 21:06, dnia 2012-06-25 Gizmo napisał(-a):

OB nie jest jeszcze okropnie wysokie a jak wiemy ono akurat podwyższa się z "byle powodu". CRP masz w normie więc to raczej nie wygląda "groźnie".

Dziękuję, cieszę się byc może moje podejrzenia co do przewlekłej infekcji są słuszne :)