Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pobranie węzła

Autor: mikee80 • 07.12.2011 20:13 • 70 odpowiedzi

Asowa

21.01.2012 21:22

Odpowiedz

:-)...i to jest słuszna decyzja:-). powodzenia i dużo zdrówka:-)

Popieram;)

mikee80

23.01.2012 16:48

Odpowiedz

dziękuje bardzo i również życze duzo dużo zdrowia Drogim Paniom jak i wszystkim zreszta :) .. to teraz na cel chlamydia , zatoki , i 2 ekstrakcje zebów

Aga71

24.01.2012 08:09

Odpowiedz

O 17:48, dnia 2012-01-23 mikee80 napisał(-a):

dziękuje bardzo i również życze duzo dużo zdrowia Drogim Paniom jak i wszystkim zreszta :) .. to teraz na cel chlamydia , zatoki , i 2 ekstrakcje zebów

no...ważne, że jakiś cel masz;-) ekstrakcja zębów-fuj, współczuję:P

Trzymaj się i skrobnij coś czasem;-)

madzia

25.01.2012 09:36

Odpowiedz

Ja też mam problem z węzłami szyjnymi. Zastanawiam się tylko czy przy wycinku jest możliwość pobrania fragmentu węzła czy musi być usunięty cały. Jutro konsultacja z chirurgiem a w 27.01 zabieg. I jeszcze jedno pytanko do tych co już są "po": czy po wycięcu węzła można iść w ten sam dzień do pracy? (mam na myśli dźwiganie itd.) A! Muszę mieć te wszystkie szczepionki przeciw żółtaczce itd.?

mikee80

26.01.2012 17:43

Odpowiedz

tak oczywiście napewno czasem sie cos skrobnie :). tyle postow co sie czlowiek na tej stronie naczyta to poźniej jakby zżyty jest :) .. ludzie sie lacza w chorobie i pomagaja nawzajem. to pomocne forum bardzo.

Paulina

26.01.2012 17:45

Odpowiedz

O 13:47, dnia 2012-01-06 Aga71 napisał(-a):

O 11:03, dnia 2012-01-06 mikee80 napisał(-a):

mam jeszcze pytanie do Agi71 ..czy to badanie immunohisto. mozna zrobic z tego wezła co mi pobrali jakbym te probki wydobył od nich ..czy to juz trzeba inny wezeł ?

Można, prywatnie kosztuje to około 400 zł:-). Ja tak zrobiłam i tym samym dowiodłam wszem i wobec, że mam jednak ziarnice;-). Musisz jednak poszukać dobrego histopata, coby widził to co powinien;-), bo jak widać z mojego doświadczenia, są i tacy co mają pomroczność jasną;-)

Aga71 czy moglabys podac namiary na maila do onkologa ktory zrobil ci prywatne badanie histopato... pniewaz zauwazylam ze jestes z okolic Katowic. Bardo cie prosze o namiary. POdejzewam ze moge miec ziarnice jednak jestem ciagle ignorowana przez lekarzy, dodam iz mieszkam za granica i to wogole nie ulatwia sprawy. Bede ci bardzo wdzieczna za jakiekolwiek namiary.

mikee80

26.01.2012 17:47

Odpowiedz

O 10:36, dnia 2012-01-25 Madzia napisał(-a):

Ja też mam problem z węzłami szyjnymi. Zastanawiam się tylko czy przy wycinku jest możliwość pobrania fragmentu węzła czy musi być usunięty cały. Jutro konsultacja z chirurgiem a w 27.01 zabieg. I jeszcze jedno pytanko do tych co już są "po": czy po wycięcu węzła można iść w ten sam dzień do pracy? (mam na myśli dźwiganie itd.) A! Muszę mieć te wszystkie szczepionki przeciw żółtaczce itd.?

......pobranie wycinka wezła to chyba tylko biopsja cienkoigłowa. albo pobiera sie cały do badania. no pobraniu to jabym nie dźwigał nic zbyt ciezkiego przez te pare dni. ale to pewnie tez zalezy który ci beda pobierac wezeł. chirurg pewnie na konsultacji powie czy bedzie pobierał cały wezeł czy biopsje czy wogole nie pobierze. masz jakies usg tych wezłow i jakies badania krwi ?

Pastp00

26.01.2012 17:57

Odpowiedz

O 21:11, dnia 2012-01-06 Aga71 napisał(-a):

odpisałam na maila:-)

Aga czy moglabys mi rowniezo podac dane kontaktowe poniewaz musze zrobic to badanie prywatnie bo inaczej zwariuje.

paulapasternak501@yahoo.co.uk

Dzieki wielkie

mikee80

26.01.2012 18:06

Odpowiedz
tu jest jakas stronka o węzłach moze sie komus kiedys przyda:

http://www.wezly.biurowy.pc.pl/

Aga71

26.01.2012 19:56

Odpowiedz

O 18:57, dnia 2012-01-26 Pastp00 napisał(-a):

O 21:11, dnia 2012-01-06 Aga71 napisał(-a):

odpisałam na maila:-)

Aga czy moglabys mi rowniezo podac dane kontaktowe poniewaz musze zrobic to badanie prywatnie bo inaczej zwariuje.

paulapasternak501@yahoo.co.uk

Dzieki wielkie

Podałam dane

XLANDER

24.04.2012 08:39

Odpowiedz

O 11:47, dnia 2012-01-21 mikee80 napisał(-a):

dzięki wielkie za wypowiedzi. ta opcja z odpuszczeniem narazie chyba mnie skusi :) znam juz chyba wszystkich lekarzy w miescie. jak chodze na pobranie krwi to sie panie pytaja czy juz wiem co mi dolega :) takze jakby ktos pierwszy raz szedl do lekarza we wrocku to moge cos polecic... to skupie sie narazie na tej powiece z chlamydią co mnie od 1,5 miesiaca pobolewa. mam jakies antybiotyki erythromycin i jakis ogolny.. i jeszcze te 3 zeby naprawie co zostały ,a zatoki moze po naprawie zebow przestana sie nawracac.

Napisz mi prosze na miala gdzie mozna we Wrocławiu prywatnie pobrac wezel :) Zdrowka

mikee80

24.04.2012 16:54

Odpowiedz

ok napisane. jakby co to pisz jak było ;)

mikee80

22.05.2012 19:39

Odpowiedz

byłem sobie wczoraj na kontroli pol roku po pobraniu wezła u jakiejs wybitnie rekomendowanej pani chirurg onkolog z DCO. i pytam co tam ze mna bo sie nie zmniejszyly juz od poltora roku wezły i że boloą mnie przynajmniej raz na tydzien i dotego oczy mnie juz od miesiecy bolą no i zatoki. zadała jedno pytanie czy sie poce i mam stany podgoraczkowe. powiedzialem ze raczej nie. rzucila okiem na usg wezlow, sama pomacała węzły, brzuch. poczym powiedziała ze to nie są zadne powiekszone wezły. powiedziala ze przy mojej wadze 59kg/ 176 wzrostu jestem chudy i poprostu czuje wezły :) ..zapytalem jeszcze raz potwierdizła ze są nie powiekszone. no ok. zapytalem czy moze ziarnica ze lekarze sugerowali. uszłyszalem ze jakby ziarnica to by były powiekszone wezły zaotrzewne. a czemu bolace wezły i oczy i zatoki ona niema pojecia. ale kazala pokazac dłonie. ale po chiwli stwierdziła ze jak niemoge przytyc i mam ponoc gładko-aksamitne dłonie i problemy z oczami to moze to być cos z tarczycą. wyszedłem ze skierowaniem na badania tarczycy z krwi. jutro wyniki. acha jeszcze zoabczyła ze mam eozynofile w gornych granicach w kilku badaniach. popatrzyła na paznokcie u rąk i stwierdziłą ze maja wzdłużne bruzdy, ze sa pofalowane, ponoć to sie wiąze z uczuleniem. wiec jeszcze alergolog...

Nessa

22.05.2012 21:16

Odpowiedz

O 21:39, dnia 2012-05-22 mikee80 napisał(-a):

uszłyszalem ze jakby ziarnica to by były powiekszone wezły zaotrzewne.

ja nie wiem kto, gdzie i czego uczy polskich lekarzy... chyba wikipedia

Nessa

22.05.2012 21:17

Odpowiedz

aż jestem ciekawa co to za jedna geniuszka z DCO gdzie się leczyłam. Napisz mi na mejla nesssssa@o2.pl jak możesz

Alex

23.05.2012 00:23

Odpowiedz

mike80, aż się prosi by sprawdzić IgG, IgM na Chlamydia trachomatis we krwi. Może masz to nie tylko w oku, ale cierpisz na przewlekłą i uogólnioną postać infekcji tą bakterią i może się okazać, ze stąd wszystkie Twoje dolegliwości.

Alex

23.05.2012 10:16

Odpowiedz
mike80, jeśli Twoje węzły są powiększone po tej samej stronie, co zainfekowane oko, to przyczyna jest oczywista...
Chlamydie to paskudne bakterie, potrafią niezłe narozrabiać w organizmie i ciężko się ich pozbyć.Potrzebujesz doświadczonego lekarza, który dobierze odpowiedni protokół antybiotykowy (jeden antybiotyk może być nieskuteczny - szybko się uodparniają).

mikee80

23.05.2012 13:09

Odpowiedz

robilem na chlamydie. wyszło tylko dodatnie igg cyzli pamiec przeciwciał po przebytej infekcji. ale aktywnej choroby niema. zakaźnik powiedział ,ze niema chlamydii. w oku w innym laboratorium tez juz niepokazalo. a i tak bralem protokól cały na chlamydie do oka i ogolnie. a wezły sa i bola po obu stronach. w pachwinach tez niby powiekszone kiedys radiolog wspominal. i to juz chyba z 7lat temu. tez mnie w pachwinie bolaly. no nic pojde zaraz po wyniki z tarczycy.

Alex

23.05.2012 14:08

Odpowiedz
Proponuję pozostać przy zakaźnym tropie. Na ten moment węzły mogą jeszcze być na etapie powrotu do normalności po przebytej Chlamydiozie. Trzeba im dać kilka miesięcy. Węzły pachwinowe przy tej Chlamydii to klasyka, przecież najchętniej osiedla się w układzie moczowym i rozrodczym.

Myślę, ze można w tym momencie przyjąć, ze węzły są poinfekcyjne i o nich zapomnieć na jakieś 3 m-ce, a potem się zobaczy ;-)

mikee80

23.05.2012 17:30

Odpowiedz

fajnie by było .. narazie zapominam o nich juz poltora roku :) ..acha byłem po te wyniki tsh , th3 , th4 czy jakos tak , w kazdym razie są w normie. to jeszcze skocze jutro do tego alergologa hmm