Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pobranie węzła

Autor: mikee80 • 07.12.2011 20:13 • 70 odpowiedzi

mikee80

05.01.2012 20:06

Odpowiedz

Dziekuje za wypowiedzi.. oczywiście zamierzam byc czujny. jetem po konsultacji. no nic czego moglbym sie nie spodziewac to nie usłyszałem. tylko tyle lekarz jest zadowolony z tego ze wyklucza swoja działke. czyli jak mowil : ziarnice białaczki i cos tam choroby ukladowe. . zebym teraz sie zajal do konca zebami bo mam pol szczeki do naprawy i zatokami przewlekłymi. o immunohistochemie czy była to nie pytałem bo dopiero teraz przeczytalem posty ale znajac siebie zadzwonie tam jutro. zreszta mam zamysł zeby opjechac do laboratorium i wyrwac te probki od nich w koncu to moje :) .. a ktos pyta o wyniki krwi to ..duzo razy robilem i zawsze ok. jedyne co to podwyzszona diastaza we krwi w gornej granicy od roku i w moczu troche ponad norme. i w ostanich badaniach byla odchyłka w rozm. mikroskopowym. było tam podwyzszone kwasochłonne norma 1-5 ja mialem 8. OB zawsze 2

mikee80

06.01.2012 10:03

Odpowiedz

mam jeszcze pytanie do Agi71 ..czy to badanie immunohisto. mozna zrobic z tego wezła co mi pobrali jakbym te probki wydobył od nich ..czy to juz trzeba inny wezeł ?

Aga71

06.01.2012 12:47

Odpowiedz

O 11:03, dnia 2012-01-06 mikee80 napisał(-a):

mam jeszcze pytanie do Agi71 ..czy to badanie immunohisto. mozna zrobic z tego wezła co mi pobrali jakbym te probki wydobył od nich ..czy to juz trzeba inny wezeł ?

Można, prywatnie kosztuje to około 400 zł:-). Ja tak zrobiłam i tym samym dowiodłam wszem i wobec, że mam jednak ziarnice;-). Musisz jednak poszukać dobrego histopata, coby widził to co powinien;-), bo jak widać z mojego doświadczenia, są i tacy co mają pomroczność jasną;-)

mikee80

06.01.2012 15:25

Odpowiedz

czyli mozna ten juz pobrany wezły jeszcze raz przebadac rozumiem. bede musiał tak zrobić albo pokusze sie o kupno mikroskopu :)

mikee80

06.01.2012 15:27

Odpowiedz

a jeszcze jakby mozna to bym poprosił adres gdzie ty badałas, wkoncu jest sprawdzony ... maikee@o2.pl

Aga71

06.01.2012 20:11

Odpowiedz

odpisałam na maila:-)

mikee80

09.01.2012 19:25

Odpowiedz

dobra węzeł odebrany.. tak jak mówiłaś niebył badany immunohistochemicznie, takze dzieki Agi za podpowiedz, wzyciu bym na to niewpadl :) ..lekarz tylko mowil ze jakas tam inna metoda tylko badał. na pytanie czemu tej imm. nie zrobił, powiedział ze nie widział do tego wskazań. bo jak mowi ze takie widzi to wysyła probke do onkologii zeby tam gdzies zbadali. patrzył na moje wyniki krwi i mowil ze mam jedynie odchylenie w kwasochłonnych i on myśli ze to alergiczne albo od moich zatok ..jutro skocze chyba do centrum onk. moze tam maja opcje prywatnego badania.

Aga71

09.01.2012 20:26

Odpowiedz

O 20:25, dnia 2012-01-09 mikee80 napisał(-a):

dobra węzeł odebrany.. tak jak mówiłaś niebył badany immunohistochemicznie, takze dzieki Agi za podpowiedz, wzyciu bym na to niewpadl :) ..lekarz tylko mowil ze jakas tam inna metoda tylko badał. na pytanie czemu tej imm. nie zrobił, powiedział ze nie widział do tego wskazań. bo jak mowi ze takie widzi to wysyła probke do onkologii zeby tam gdzies zbadali. patrzył na moje wyniki krwi i mowil ze mam jedynie odchylenie w kwasochłonnych i on myśli ze to alergiczne albo od moich zatok ..jutro skocze chyba do centrum onk. moze tam maja opcje prywatnego badania.

hm...mam nadzieję, że lekarz ma rację, jestem wręcz przekonana , że tak jest, więc głowa do góry :-)

mikee80

11.01.2012 09:37

Odpowiedz

mam pytanie bo jestem normalnie w szoku wystraszony. dzis sobie tak wsumie pierwszy raz po pobraniu tego wezla macałem to miejsce z blizna i wyczulem tak jakby mi wtym samym miejscu urósł jakis drugi węzeł tylko jakby wiekszy od tamtego co był i twardy. i niewiem czy to jakies zgrubienie po zabiegu czy jakies cholerstwo. nie wiem zabardzo co robic czy leciec do onkologa znowu ?

Nessa

11.01.2012 10:11

Odpowiedz

O 10:37, dnia 2012-01-11 mikee80 napisał(-a):

mam pytanie bo jestem normalnie w szoku wystraszony. dzis sobie tak wsumie pierwszy raz po pobraniu tego wezla macałem to miejsce z blizna i wyczulem tak jakby mi wtym samym miejscu urósł jakis drugi węzeł tylko jakby wiekszy od tamtego co był i twardy. i niewiem czy to jakies zgrubienie po zabiegu czy jakies cholerstwo. nie wiem zabardzo co robic czy leciec do onkologa znowu ?

nie wiem co jest u Ciebie. W każdym razie u mnie po zabiegu było zgrubienie. Potem zniknęło z czasem jak się wszystko ładnie wchłonęło.

mikee80

11.01.2012 11:54

Odpowiedz

a po jakim czasie znikneło ? ja czuje takie zgrubienie jakby znowu tam był jakis wezeł z 15mm tylko nie taki miekki jak wczesniej ale taka twarda zbita kulka

mikee80

11.01.2012 11:55

Odpowiedz

az sie trzese normalnie ze strachu.. o 16 ide do chirurga zeby to obejrzał... przydało by sie cos na uspokojenie :/

Tilia

11.01.2012 12:23

Odpowiedz

O 12:55, dnia 2012-01-11 mikee80 napisał(-a):

az sie trzese normalnie ze strachu.. o 16 ide do chirurga zeby to obejrzał... przydało by sie cos na uspokojenie :/

Ja miałam spuchnięte i jakiś guzek w środku sporo ponad miesiąc. Potem powoli wszystko zniknęło.

mikee80

11.01.2012 13:03

Odpowiedz

troche mnie ta wypowiedz uspokoiła ..przynajmniej do czasu konsultacji. dziekuje bardzo :) ..i tak musiałem zjesc cos ziołowego na nerwy.. ale chyba zasłąbe jak dla mnie :P

mikee80

15.01.2012 14:08

Odpowiedz

a wiec bylem u chirurga. powiedział ze to zgrubienie to normalne zjawisko regenerujacych sie okolic po zabiegu chirurgicznym. dziewczyny dobrze mowilyscie :) ..panikarz ze mnie :) ..to pewnie przez to moje oko trace cierpliwosc. normalnie juz od półtora miesiaca boli a czasem nie boli mnie prawa dolna powieka. 2 i pół miesiaca temu wywineli mi powieke i usuwali jakies ropne pozostaości po gradówce. nacinali ta powieke i wyciskali. i ciach miesiac po zabiegu zaczeło bolec i tak pobolewa do dzis. bylem 2x na ostrym dyzurze i raz u okulisty i nie wiedza nic a krople zadne ani masci niedzialaja. słyszalem cos ze moze to byc tez od zatok...dr. house mile widziany :)

mikee80

20.01.2012 12:37

Odpowiedz

dostałem dzisiaj jakies dwa wyniki jedno to wymaz z bolacego oka drugi to wynik jakiejs immunochistochemi wezła i tu bym jeszcze prosił o radę zaznajomionych z tematem jakie jeszcze mogłbym wykonac badania immunohistochemiczne tego wezła. troche tego jest a sam sie najlepiej na tym nieznam.. czy jakies cd robić? czy bcl-2 czy jakie tam ? .. podaje te wyniki

1. oko

chlamydia trachomatis antygen - wymaz z worka spojowkowego prawego: odczyn immunofluorescencji bezpośredniej - dodatni

2.węzeł

rozpoznanie:

Lymphonodulitis chronica reactiva sine neoplasmate

IHC:Melan A: (-)ujemne; HMB45: (-)ujemne
Badania IHC wykluczaja przerzut czerniaka

..pytałem jakas pania tam w recepcji i niby było badane na ziarnice ale ja tego tu nie widze

Aga71

20.01.2012 20:01

Odpowiedz

O 13:37, dnia 2012-01-20 mikee80 napisał(-a):

dostałem dzisiaj jakies dwa wyniki jedno to wymaz z bolacego oka drugi to wynik jakiejs immunochistochemi wezła i tu bym jeszcze prosił o radę zaznajomionych z tematem jakie jeszcze mogłbym wykonac badania immunohistochemiczne tego wezła. troche tego jest a sam sie najlepiej na tym nieznam.. czy jakies cd robić? czy bcl-2 czy jakie tam ? .. podaje te wyniki

1. oko

chlamydia trachomatis antygen - wymaz z worka spojowkowego prawego: odczyn immunofluorescencji bezpośredniej - dodatni

2.węzeł

rozpoznanie:

..pytałem jakas pania tam w recepcji i niby było badane na ziarnice ale ja tego tu nie widze

hm...Z badania wynika, że węzeł może mieć charakter odczynowy (reaktywny) - czyli powiększenie węzła może wynikać z procesów najprawdopodobniej infekcyjnych, które dzieją się w jego pobliżu lub ogólnoustrojowo.

Przy zz określa się CD20, CD30,PAX5,CD3, i nie wiem jakie jeszcze...uważam, że powinieneś na razie odpuścić...

Asowa

20.01.2012 21:01

Odpowiedz

O 21:01, dnia 2012-01-20 Aga71 napisał(-a):

O 13:37, dnia 2012-01-20 mikee80 napisał(-a):

1. oko

2.węzeł

rozpoznanie:

hm...Z badania wynika, że węzeł może mieć charakter odczynowy (reaktywny) - czyli powiększenie węzła może wynikać z procesów najprawdopodobniej infekcyjnych, które dzieją się w jego pobliżu lub ogólnoustrojowo.

Przy zz określa się CD20, CD30,PAX5,CD3, i nie wiem jakie jeszcze...uważam, że powinieneś na razie odpuścić...

Mogę jeszcze dopisać, że to nie jest tak, że lekarz sobie "obstawia" pod jakim kątem zbadać ten węzeł tylko badając go sprawdza jakie komórki nowotworowe mogą tam być.

Gdyby była tam ziarnica w opisie byś to znalazł.

mikee80

21.01.2012 10:47

Odpowiedz

dzięki wielkie za wypowiedzi. ta opcja z odpuszczeniem narazie chyba mnie skusi :) znam juz chyba wszystkich lekarzy w miescie. jak chodze na pobranie krwi to sie panie pytaja czy juz wiem co mi dolega :) takze jakby ktos pierwszy raz szedl do lekarza we wrocku to moge cos polecic... to skupie sie narazie na tej powiece z chlamydią co mnie od 1,5 miesiaca pobolewa. mam jakies antybiotyki erythromycin i jakis ogolny.. i jeszcze te 3 zeby naprawie co zostały ,a zatoki moze po naprawie zebow przestana sie nawracac.

Aga71

21.01.2012 17:21

Odpowiedz

O 11:47, dnia 2012-01-21 mikee80 napisał(-a):

dzięki wielkie za wypowiedzi. ta opcja z odpuszczeniem narazie chyba mnie skusi :) znam juz chyba wszystkich lekarzy w miescie. jak chodze na pobranie krwi to sie panie pytaja czy juz wiem co mi dolega :) takze jakby ktos pierwszy raz szedl do lekarza we wrocku to moge cos polecic... to skupie sie narazie na tej powiece z chlamydią co mnie od 1,5 miesiaca pobolewa. mam jakies antybiotyki erythromycin i jakis ogolny.. i jeszcze te 3 zeby naprawie co zostały ,a zatoki moze po naprawie zebow przestana sie nawracac.

:-)...i to jest słuszna decyzja:-). powodzenia i dużo zdrówka:-)