Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: antykoncepcja i leczenie hormonalne przed/po ZZ
Komentujesz wpis użytkownika
Zainteresowana
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 15:39, dnia 2007-02-06 Zainteresowana napisał(-a): > > O 16:29, dnia 2007-02-06 ziajka napisał(-a): > > pytanie mam do dziewczyn, które przed leczeniem zz stosowały doustna antykoncepcję albo leczyły się hormonalnie (bezpłodność, hirsutyzm itp.) > > przez okres półtora roku przed wykryciem ziarnicy brałam doustne środki antykoncepcyjne. wraz z rozpoczęciem leczenia zz je odstawiłam, żeby odciążyć trochę wątrobę. ostatnio zmieniłam ginekologa (na ginekologa-endokrynologa), który się mnie spytał, czy nie obwiniam przyjmowanych hormonów o wywołanie ziarnicy. powiedział, że osłabiają one układ immunologiczny nierzadko bardziej niż ciąża, doprowadzając do zaburzeń w pracy całego organizmu. > > szczerze mówiąc pierwszy raz spotkałam się z taką opinią, hematolodzy i onkolodzy w ogóle się tą kwestią nie interesowali. pierwsze objawy zz pojawiły się u mnie mniej więcej na około pół roku po rozpoczęciu brania środków antykoncepcyjnych (wiadomo jak proces wykrycia przebiega...) i teoria tego lekarza wydaje mi się całkiem prawdopodobna. > > mimo że jestem już obecnie 2,5 roku po leczeniu - odmówił przepisania środków. > > czy to waszym zdaniem nadgorliwość (tak rzadka u lekarzy)? > > jakie zdanie mają wasi lekarze? > Wydaje mi się dośc naciągane. Jeśli by tak było, to byłby wysyp ziarnicy u sporej liczby osób przyjmujących antykoncepcję hormonalną doustnie. A tak przeciez nie jest. > Zresztą w ulotkach piszą, że odwapnia kości, że moze wywoływac nowotwory szyjki macicy i piersi i inne takie. A o chorobach układu chłonnego nic nie ma. Jak dla mnie - warte zastanowienia i popytania. Jak będę u gina to zapytam co o tym myśli.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź