Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

stopień niepełnosprawności

Autor: joanna • 05.03.2006 09:28 • 32 odpowiedzi

ona

09.03.2006 21:32

Odpowiedz

O 22:12, dnia 2006-03-09 dorta napisał(-a):

Obecnie nie ma przepisu że nie można pracować, tylko jaki pracodawca zechce zatrudnić osobe chorą skoro na rynku pracy jest dużo zdrowych .Pracodawcy boją sie ,bo możesz często chodzić na zwolnienia .Jeżeli juz masz prawo do renty to zatrudniają bo są zwolnieni z kosztów takich jak ubezpieczenie społeczne {ZUS},i mają ulgi.Rencista natomiast musi się rozliczać z ZUS tz ma limity

Bzdura, teraz co drugi polski przedsiebiorca tworzy miejsca pracy dla niepełnosprawnych bo ma z tego korzysci, czysta kalkulacja. Masowo powstają zakłady pracy chronionej

renata

09.03.2006 21:32

Odpowiedz

O 22:15, dnia 2006-03-09 Baldi napisał(-a):

to jest czy nie ma?

bo ludzie mowia na ulicy (ciemnogrod nie rozumiejacy przepisow?), ze NIE MOZNA PRACOWAC majac dawna II grupe..

Oczywiście że z II oficjalnie nie można pracować

renata

03.01.2007 08:42

Odpowiedz

O 11:00, dnia 2006-03-06 Teresa napisał(-a):

O 07:49, dnia 2006-03-06 joanna napisał(-a):

U nas było tak że leczenie było w czasie zwolnienia lekarskiego a po wyczerpaniu okresu zasiłkowego renta -dawna II ( całkowita niezdolność do pracy ) tylko na 1 rok.

a ja juz jestem od 20 lat na rencie(zawsze na 2-3 lata)ostatnio na rok doastałam .Roznie bywało........na poczatku miałam stara II grupę,potem przez 6 lat Igr....pozniej znow przez 3 lata II....i teraz od roku mam IIIgr.,aler mysle ze to nie tylko zalezy ze to jest zz,ale od kondycji całego organizmu(ja miałm cztery nawroty i autoprzeszczep....wiec moze dlatego,ze organizm został dosc mocno uszkodzony.pozdrawiam.......teraz mam komisje w maju

Jak się skończyła walka z ZUS ? Wiem że po maju nie przyznano Ci renty i odwoływałaś się.

Pozdr.

Dorta

03.01.2007 15:54

Odpowiedz

Ile masz lat,jeżeli mniej niż 18 to przydaje się do dodatku pielęgnacyjnego,jeżeli po 18 to możesz się starac ZUS o rente socjalną i dodatek pielęgnacyjny .Natomiast jeżeli jesteś zatrudniona i masz wymagany okres zartudnienia to o rente inwalicką.I wszystko zależy od lekarza orzecznika jaki stopień niepełnosprawności Ci uzna i na jak długo. Od decyzji możesz się odwoła{pilnuj terminu}.Jeszcze jedno jeżeli masz mniej niż 18 stopień niepełnosprwawności ustalają Powiatowe Zespoły Do spraw orzekania o stopniu ... w pozostałym przypadku lekarze z ZUZ-u.Warto nawet i na rok pieniądze się przydadzą .

renata

04.01.2007 13:59

Odpowiedz

Pytanie do Teresy i Małgo

Jak się skończyła Wasz walka w ZUS-ie ?

Pytam bo teraz na nas kolej.

Pozdr.

nitka

04.01.2007 18:42

Odpowiedz
ja mam zz III stopnia i renta mi przysługiwała ale nie chciałam na nią przechodzić bo mam wieksze zarobki, i na razie pracodawca mnie nie zwolnił, mimo tego ze od marca mam zwolnienie chorobowe.Po 6 miesiącach zwolnienia przeszłam na zasiłek rehabilitacyjny,mogę go mieć do 12 m-cy, bo to bardziej mi sie opłacało niż renta i w dalszym ciagu jestem zatrudniona w moim zakladzie pracy bo jeżeli przeszlabym na rente z ZUS-u to musiałabym się zwolnić.
Mam też zasiłek pielęgnacyjny ale z MOPS-u 144pln z groszem i z MOPS-u po komisji przydzielono mi I grupe inwalidzką.Nie mam oznaczen w postaci literek R a i tak dostałam karte parkingowa inwalidy.
Przysługuje mi tez bezpłany przejazd srodkami komunikacji miejskiej a osoba towarzyszaca placi 50 % biletu.Mieszkam w Elblągu i tu tak to wyglada

Teresa

04.01.2007 19:28

Odpowiedz

O 14:59, dnia 2007-01-04 renata napisał(-a):

Pytanie do Teresy i Małgo

Jak się skończyła Wasz walka w ZUS-ie ?

jeszcze walcze

Asica

04.01.2007 23:43

Odpowiedz

O 16:54, dnia 2007-01-03 Dorta napisał(-a):

.Jeszcze jedno

jeżeli masz mniej niż 18 stopień niepełnosprwawności ustalają Powiatowe Zespoły Do spraw orzekania o stopniu ... w pozostałym przypadku lekarze z ZUZ-u.

Warto nawet i na rok pieniądze się przydadzą .

Laska nie mieszaj ludziom w glowach :/

Miejskie/Powiatowe Zespoly ds.Orzekania o Niepelnosprawnosci ustalaja stopnie niepelnosparwnosci TAKZE osobom po 18stym roku zycia.

BA!!!! Jesli lekarz - orzecznik ZUSu nie przyzna stopnia niepelnosprawnosci,to zdarza sie CZASAMI,ze w tym samym przypadku orzecznik z Miejskiego/Powiatowego Zespolu ds.Orzekania o Niepelnosprawosci nada stopien niepelnosprawnosci

Fantomasz

05.01.2007 00:03

Odpowiedz

O 00:43, dnia 2007-01-05 Asica napisał(-a):

O 16:54, dnia 2007-01-03 Dorta napisał(-a):

.Jeszcze jedno

jeżeli masz mniej niż 18 stopień niepełnosprwawności ustalają Powiatowe Zespoły Do spraw orzekania o stopniu ... w pozostałym przypadku lekarze z ZUZ-u.

Warto nawet i na rok pieniądze się przydadzą .

Laska nie mieszaj ludziom w glowach :/

Miejskie/Powiatowe Zespoly ds.Orzekania o Niepelnosprawnosci ustalaja stopnie niepelnosparwnosci TAKZE osobom po 18stym roku zycia.

BA!!!! Jesli lekarz - orzecznik ZUSu nie przyzna stopnia niepelnosprawnosci,to zdarza sie CZASAMI,ze w tym samym przypadku orzecznik z Miejskiego/Powiatowego Zespolu ds.Orzekania o Niepelnosprawosci nada stopien niepelnosprawnosci

aniarg

15.05.2007 09:20

Odpowiedz

O 19:04, dnia 2006-03-06 małgo napisał(-a):

Mi przyznano I grupę na okres 2 lat (pobieram zasiłek pielegnacyjny mam możliwosc bezpłatnego korzystania z komunikacji miejskiej + ulgi PKP oraz karte parkingową , a jako ze własnie skonczył mi sie wychowawczy dostarczam do kochanego Zusu zwolnienia lekarskie i tak sobie pociągne na nich do czerwca.

Nastepnie bede sie starała o II BTW rozwazam tez pomysł zaciągniecia kredytu z PFRON( całkiem korzystne warunki)

No właśnie jak to jest. Ja jestem 3 lata po leczeniu i kończy mi się w lipcu renta. Czy mogę się starać o ten stopień niepełnosprawności po 3 latach od zakończenia leczenia. Na jakiejś stronie wyczytałam że ludzie z nowotworami i po nowotworach dostają niepełnosprawnośc do 5 lat po leczeniu. Czy ktoś z was dostał stopień niepełnosprawności po tak długim okresie. Przyznam szczerze że też chodzi mi o kredyty z pfronu.

Karkurt

15.05.2007 11:29

Odpowiedz

O 11:20, dnia 2007-05-15 aniarg napisał(-a):

No właśnie jak to jest. Ja jestem 3 lata po leczeniu i kończy mi się w lipcu renta. Czy mogę się starać o ten stopień niepełnosprawności po 3 latach od zakończenia leczenia. Na jakiejś stronie wyczytałam że ludzie z nowotworami i po nowotworach dostają niepełnosprawnośc do 5 lat po leczeniu. Czy ktoś z was dostał stopień niepełnosprawności po tak długim okresie. Przyznam szczerze że też chodzi mi o kredyty z pfronu.

Tak ja dostałem w lutym świadczenie na rok i jednocześnie wszedłem w czwarty rok remisji . Ale to chyba trochę zależy też od "widzi mi się" lek. orzecznika . A jeżeli Ci ZUS nie przyzna to możesz się starać o samą grupę (już bez pieniędzy)z Powiatowego Urzędu ds. Orzekania o Niepełnosprawności . W moim przypadku mam grupę i z ZUS i z Powiatowego . HEJ

Oliwka

29.09.2013 19:50

Odpowiedz

Witam,

Mam pytanie podobnego tematu.

Od 2005r jestem w remisji. Normalnie pracuję. Postanowiłam w tym roku iść na studia :) lepiej późno niż wcale ;)

Grupa inwalidzka przydałaby mi się ze wzgl. na przyznawane stypendium.

Czy po takim czasie od przebycia choroby można ubiegać się o grupę inwalidzką ?? wcześniej o tym nie myślałam ponieważ pracowałam.

Pozdrawiam,

Oliwia.

O 13:29, dnia 2007-05-15 Karkurt napisał(-a):

O 11:20, dnia 2007-05-15 aniarg napisał(-a):

Tak ja dostałem w lutym świadczenie na rok i jednocześnie wszedłem w czwarty rok remisji . Ale to chyba trochę zależy też od "widzi mi się" lek. orzecznika . A jeżeli Ci ZUS nie przyzna to możesz się starać o samą grupę (już bez pieniędzy)z Powiatowego Urzędu ds. Orzekania o Niepełnosprawności . W moim przypadku mam grupę i z ZUS i z Powiatowego . HEJ

Nessa

29.09.2013 21:27

Odpowiedz
jestem dwa lata po leczeniu i zmienili mi stopień na lekki, na dwa lata. Za dwa lata pewnie mnie uzdrowią, więc na Twoim miejscu nie liczyłabym na taką łaskawość ;-)
Zależy też pewnie od przebytego leczenia i miejsca w którym się ubiegasz.