Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

stopień niepełnosprawności

Autor: joanna • 05.03.2006 09:28 • 32 odpowiedzi

joanna

05.03.2006 09:28

Odpowiedz

Czy podczas lub po leczeniu ktoś z Was ziarniaków starał się o ustalenie stopnia niepełnosprawności? No i ewentualnie, czemu ma to służyć? I jeszcze jedno- ziarnica jest wskazaniem do renty?

baldi

05.03.2006 09:35

Odpowiedz

O 10:28, dnia 2006-03-05 joanna napisał(-a):

Czy podczas lub po leczeniu ktoś z Was ziarniaków starał się o ustalenie stopnia niepełnosprawności? No i ewentualnie, czemu ma to służyć? I jeszcze jedno- ziarnica jest wskazaniem do renty?

podczas leczenia dostajesz dawna I grupe inwalidzka - calkowicie niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji

po roku od daty ustalenia tego jest juz roznie i zalezy duzo od: lekarza rozecznika, jak potoczy (-lo) sie Twoje leczenie, etc. mozna dostac na rok dawna II grupe (calkowicie niezdolny do pracy), a po nastepnym roku lub zamiast tego dawna grupe III (czesciowo niezdolny do pracy).

mozna starac sie o ustalenie stopnia niepelnosprawnosci, teraz zajmuja sie tym (chyba) zespoly d/s orzekania niepelnosprawnosci. mozna przyjac za regule, ze na 3-5 lat od daty zlozenia wniosku dostaniesz "niepelnosprawnosc w stopniu umiarkowanym".

do czego moze sie to przydac? do roznych rzeczy. masz pelne prawa osoby niepelnosprawnej (specjalne miejsce parkingowe - trzeba sobie wyrobic tylko odpowiedni papierek), mozesz pracowac w zakladzie pracy chronionej LUB na stanowisku dla osoby niepelnosprawnej.. kiedys byly tez ulgi komunikacyjne, teraz juz tego raczej nie ma.

to tyle tytulem wstepu ;)

Dorta

05.03.2006 10:59

Odpowiedz

Cześc ,nie wiem ile masz lat,jezelu ukończone 18 to możesz sie starać w ZUs o rente socjalną zobacz strone ZUS w warszawie a tam świadczenia ,jeżeli mniej to orzeczenie z powiatowej komisji ,umiarkowany stopień uprawnia do dodatku pielęgnacyjnego Przy rencie socjalnej należy się też dodatek wypłacany przez opieke społeczną ,na wniosek.Jeżeli pracujesz to możesz starać sie o rente z ZUS ,Wiem że w Warszawie można jeżdzić komunikacja miejska za darmo do 26 r,wraz z opiekunem {przy rencie socjalnej }

Dorta

05.03.2006 11:05

Odpowiedz

SZukaj w googlach serwis informacyjny ZUS

dorta

05.03.2006 18:02

Odpowiedz

Jaki stopień niepełnosprawności dostaniesz, i na jak długo decyduje lekarz orzecznik i zależy od twego stanu zdrowia a nie od nazwy choroby.

kasiaczekb

05.03.2006 18:30

Odpowiedz

Witam ja podczas leczenia ,czyli w kwietniu 2005 roku, starałam się w Powiatowym Zespole do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności o ustalenie niepełnosprawności. Zostałam zaliczona do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności i praktycznie nic nie mam.Nie mam zasiłku pielęgnacyjnego i jedyne co mi przysługuje to to, że wg wskazań lekarza mogę ubiegać sie np o perukę.I ten stopień mam przyznany do 2007 r.

Wszystkie inne zagadnienia w tym orzeczeniu( w tym piśmie) mnie nie dotyczą. I co wy na to?

Ziazia

05.03.2006 21:41

Odpowiedz

O 19:30, dnia 2006-03-05 kasiaczekb napisał(-a):

Witam ja podczas leczenia ,czyli w kwietniu 2005 roku, starałam się w Powiatowym Zespole do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności o ustalenie niepełnosprawności. Zostałam zaliczona do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności i praktycznie nic nie mam.Nie mam zasiłku pielęgnacyjnego i jedyne co mi przysługuje to to, że wg wskazań lekarza mogę ubiegać sie np o perukę.I ten stopień mam przyznany do 2007 r.

Wszystkie inne zagadnienia w tym orzeczeniu( w tym piśmie) mnie nie dotyczą. I co wy na to?

Drogie moje ziarniaki :) tak się składa że właśnie pracuję w miejskim zespole do spraw orzekania o niepełnosprawności wiec jestem na bieżąco ;), jeżeli chodzi o zasiłek pielęgnacyjny to przysługuje on z reguły dzieciakom (tj os. niepełnosprawnych przed 16 rokiem życia)albo os. niepełnosprawnych ze stopniem znacznym (odpowiednik I gr. inwalidzkiej albo też "całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji) lub osobie ze stopniem umiarkowanym pod warunkiem jednak że niepełnosprawność powstała przed 21 rokiem życia :) Jeżeli natomist chodzi o wspomnianą wyżej kartę parkingową to niestety nie zgodziłabym się ze zdaniem Baldiego że przysługuję ponieważ z tego uprawnienia mogą skorzystać jedynie osoby z tzw przyczyną niepełnosprawności R lub N (upośledzenie narządu ruchu lub choroby neurologiczne). Rzeczywiście to jaki stopień zostanie przyznany zależy od kryteriów jakim kieruje się lekarz orzecznik dla przykładu podam jednak że przynajmniej u nas w Gliwicach I-II stopień zz kwalifikuje do umiarkowanego stopnia niepeł. na czas określony, natomiast III-Iv do znacznego również na czas określony. Dla każdego stopnia odpowiednio jest inny katalog ulg i uprawnień, z tymi bezpłatnymi przejazdami też jest różnie bo to zależy od władz danej gminy (Gliwice - znaczny stopień - bezpłatne przejazdy) no dużo by o tym pisać wiec jeżeli ma któś konkreten pytania to postaram się odpowiedzieć w miare posiadanej wiedzy ;) pozdrówka

baldi

05.03.2006 22:49

Odpowiedz

O 22:41, dnia 2006-03-05 Ziazia napisał(-a):

Jeżeli natomist chodzi o wspomnianą wyżej kartę parkingową to niestety nie zgodziłabym się ze zdaniem Baldiego że przysługuję ponieważ z tego uprawnienia mogą skorzystać jedynie osoby z tzw przyczyną niepełnosprawności R lub N (upośledzenie narządu ruchu lub choroby neurologiczne)

widocznie nie wszedzie (nie w kazdym miescie) trzeba miec uposledzenie narzadu ruchu. da sie zalatwic taki papier bedac w niepelnosprawnosci po ZZ.

czyli co kraj to obyczaj, nei ma wykaldni prawa, wszedzie obowiazuje jego interpretacja.

boje sie napisac "ziarnicy", bo jeszcze ktos doczyta, ze to o te seksualne dolegliwosci chodzi ^^

renata

06.03.2006 06:33

Odpowiedz

U nas było tak że leczenie było w czasie zwolnienia lekarskiego a po wyczerpaniu okresu zasiłkowego renta -dawna II ( całkowita niezdolność do pracy ) tylko na 1 rok.

joanna

06.03.2006 06:49

Odpowiedz
U nas było tak że leczenie było w czasie zwolnienia lekarskiego a po wyczerpaniu okresu zasiłkowego renta -dawna II ( całkowita niezdolność do pracy ) tylko na 1 rok.
Rozumiem, że nie czułaś się na siłach wrócić do pracy? Mi lekarz jednak sugeruje, żebym do pracy po leczeniu poszła bez dodatkowej przerwy (nad którą się zastanawiam, bo mam taką możliwość)

Teresa

06.03.2006 10:00

Odpowiedz

O 07:49, dnia 2006-03-06 joanna napisał(-a):

a ja juz jestem od 20 lat na rencie(zawsze na 2-3 lata)ostatnio na rok doastałam .Roznie bywało........na poczatku miałam stara II grupę,potem przez 6 lat Igr....pozniej znow przez 3 lata II....i teraz od roku mam IIIgr.,aler mysle ze to nie tylko zalezy ze to jest zz,ale od kondycji całego organizmu(ja miałm cztery nawroty i autoprzeszczep....wiec moze dlatego,ze organizm został dosc mocno uszkodzony.pozdrawiam.......teraz mam komisje w maju

dorta

06.03.2006 17:19

Odpowiedz
komu przysługuje dodatek pielęgnacyjny czytaj na str:
http://www.idn.org.pl/sonnszz/dod_rodzinny.htm

małgo

06.03.2006 18:04

Odpowiedz
Mi przyznano I grupę na okres 2 lat (pobieram zasiłek pielegnacyjny mam możliwosc bezpłatnego korzystania z komunikacji miejskiej + ulgi PKP oraz karte parkingową , a jako ze własnie skonczył mi sie wychowawczy dostarczam do kochanego Zusu zwolnienia lekarskie i tak sobie pociągne na nich do czerwca.
Nastepnie bede sie starała o II BTW rozwazam tez pomysł zaciągniecia kredytu z PFRON( całkiem korzystne warunki)

danka

06.03.2006 22:19

Odpowiedz

Małgo o ile pamietam jesteś też z Krakowa. Mnie interesuje ta karta parkingowa (wiadomo w Krakowie się przydaje). Ja mam II od wielu lat juz na stałe (jeszcze wg starych zasad). Czy mogę się o to starać i gdzie?

O 19:04, dnia 2006-03-06 małgo napisał(-a):

Mi przyznano I grupę na okres 2 lat (pobieram zasiłek pielegnacyjny mam możliwosc bezpłatnego korzystania z komunikacji miejskiej + ulgi PKP oraz karte parkingową , a jako ze własnie skonczył mi sie wychowawczy dostarczam do kochanego Zusu zwolnienia lekarskie i tak sobie pociągne na nich do czerwca.

Nastepnie bede sie starała o II BTW rozwazam tez pomysł zaciągniecia kredytu z PFRON( całkiem korzystne warunki)

Paula

09.03.2006 17:38

Odpowiedz

A ja chciałam Wam powiedzieć, żeby dobrze się zastanowić przed złożeniem dokumentów. Otóż sama 1,5 roku temu złożyłam wniosek do orzecznika, o ustalenie stopnia niepełnosprawności. Dostałam dawną I gr. na pięć lat. W związku z tym pobieram zasiłek pielęgnacyjny w wys. 144 zł. Teraz jestem od roku w remisji i postanowiłam iść do pracy. Niestety nie mogę. Pomimo tego, że chciałam zmienić stopień niepełnosprawności, a nawet się go pozbyć nie udało się.Z wielką łaską napisali mi tylko, że mogę pracować w zakładzie pracy chronionej, ale niestety w moim mieście takiego zakładu nie ma.Tak więc nie mam renty, bo nie mam przepracowane 4 lata (jestem przed 30), i nie mogę też pracować. Do 2009 jestem zmuszona siedzieć w domu!!!Paranoja. Pozdrawiam.

baldi

09.03.2006 17:46

Odpowiedz

O 18:38, dnia 2006-03-09 Paula napisał(-a):

Teraz jestem od roku w remisji i postanowiłam iść do pracy. Niestety nie mogę.

no wlasnie, dzisiaj uslyszalem, ze jesli ktos ma np. dawna dwójke czyli "calkowicie niezdolny do pracy" to NIE MOZE PRACOWAC. prawda to?

[kiedys mozna bylo dorabiac]

renata

09.03.2006 21:11

Odpowiedz

O 18:46, dnia 2006-03-09 Baldi napisał(-a):

O 18:38, dnia 2006-03-09 Paula napisał(-a):

Teraz jestem od roku w remisji i postanowiłam iść do pracy. Niestety nie mogę.

no wlasnie, dzisiaj uslyszalem, ze jesli ktos ma np. dawna dwójke czyli "calkowicie niezdolny do pracy" to NIE MOZE PRACOWAC. prawda to?

[kiedys mozna bylo dorabiac]

Tak prawda - można dorabiać tylko przy częściowej niezdolności ( przy częściowej płacą 75 % z całkowitej )do pracy.

dorta

09.03.2006 21:12

Odpowiedz

Obecnie nie ma przepisu że nie można pracować, tylko jaki pracodawca zechce zatrudnić osobe chorą skoro na rynku pracy jest dużo zdrowych .Pracodawcy boją sie ,bo możesz często chodzić na zwolnienia .Jeżeli juz masz prawo do renty to zatrudniają bo są zwolnieni z kosztów takich jak ubezpieczenie społeczne {ZUS},i mają ulgi.Rencista natomiast musi się rozliczać z ZUS tz ma limity zarobionych kwotw innym przypadku musi zawiesić świadczenie.Inna sprawa to ponowne stawanie na komisje może powodować utrate grupy{ale to moje zdanie} ,chyba ze masz na stałe.

baldi

09.03.2006 21:15

Odpowiedz
to jest czy nie ma?

bo ludzie mowia na ulicy (ciemnogrod nie rozumiejacy przepisow?), ze NIE MOZNA PRACOWAC majac dawna II grupe..

Dorta

09.03.2006 21:23

Odpowiedz

pracują nawet z pierwszą grupą .Jutro moge poszukać ustawy a teraz hop na strone ZUS i szukaj zawieszalność.