Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pytanie do Weteranów

Autor: seba1502 • 27.09.2013 15:43 • 25 odpowiedzi

anulek75

02.10.2013 11:55

Odpowiedz
Może wcale to nie jest pocieszające ale jednak pocieszyliście mnie. U mnie po leczeniu też z pamięcią kiepsko. Staram się z tym pogodzić ;) w trakcie leczenia pani doktor pocieszyła mnie słowami - "chemiia odmóżdża" często w trakcie rozmowy brakuje mi słów, to jakaś masakra. Nie ma innego wyjścia jak nauczyć się z tym żyć, nie mam zamiaru póki co faszerować się kolejnymi lekami.
Pozdrawiam weteranów i walczących ;)

Lena

02.10.2013 13:22

Odpowiedz
Chemia odmóżdża, ale można z tym walczyć, dużo czytać, uczyć się języków. Pół roku po leczeniu wróciłam do zakuwania hiszpańskiego i od razu zauważyłam poprawę pamięci :) A teraz robię kolejny certyfikat z zarządzania projektami, mnóstwo czytam po angielsku i mam wrażenie, że moja pamięć i koncentracja są lepsze niż przed leczeniem.

A jeżeli chodzi o macanie to dajcie spokój! Nie wolno pobudzać węzłów. Lekarz mówił mi, że wznowę wcześniej wykrytą i wznowę później wykrytą leczy się dokładnie tak samo i rokowania są podobne dlatego nie ma co szaleć. A myślenie o wznowie jest gorsze. Trzeba myśleć pozytywnie, zdrowo się odżywiać, zajadać czosnkiem, cebulą, imbirem, kurkumą, wyeliminować cukier, ziemniaki i inne węglowodany proste, popijać zieloną herbatę i ćwiczyć jogę, a wszystko będzie dobrze ;)

seba1502

03.10.2013 16:03

Odpowiedz

Moi drodzy współtowarzysze broni, powiedzcie mi jeszcze czy po leczeniu macie problemy z orientacja w terenie? Mam 30 lat z okładem a w terenie orientacje mam na poziomie małego dziecka.

Janek

03.10.2013 16:06

Odpowiedz

O 18:03, dnia 2013-10-03 seba1502 napisał(-a):

Moi drodzy współtowarzysze broni, powiedzcie mi jeszcze czy po leczeniu macie problemy z orientacja w terenie? Mam 30 lat z okładem a w terenie orientacje mam na poziomie małego dziecka.

Z tym problemów u mnie nie ma, pozdrawiam

Aga71

03.10.2013 18:47

Odpowiedz

O 18:06, dnia 2013-10-03 Janek napisał(-a):

O 18:03, dnia 2013-10-03 seba1502 napisał(-a):

Z tym problemów u mnie nie ma, pozdrawiam

u mnie też nie ma

baldi

04.10.2013 19:04

Odpowiedz
heh, to i ja dorzucę trzy grosze.

problemy z pamięcią są, ale da się je ogarnąć. spisywać, powtarzać, często oglądać notatki. uczyć się języków, koniecznie. to rozwija. duuuużoooo czytać.

da się żyć, da się pracować. że czasem trudno znaleźć jakieś słowo, no zdarza się ;-) nie myśleć o głupotach, działać!