Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pomóżcie mętlik po TK

Autor: Janek • 24.09.2013 13:04 • 23 odpowiedzi

Janek

24.09.2013 13:04

Odpowiedz
Dostałem wyniki TK j.brzusznej no i jestem w kropce mam taki opis: W porównaniu do badania z dn. 30.07.2012. bez istotnych zmian i tu wymienia wątrobe, pęcherzyk śledzionę,trzustkę nadnercza, nerki, ale mnie niepokoi dalszy opis, mianowicie;
Przyaortalnie nieco poniżej lewej tętnicy nerkowej węzeł chłonny 8mm w osi krótkiej, w sąsiedztwie lewych naczyń biodrowych zewnętrznych 12mm w osi krótkiej. Poza tym w obrębie j. brzusznej i miednicy mniejszej nieliczne drobne węzły chłonne.Facet pisze,że bez istotnych zmian ale tego nie było w poprzednich opisach, czyżby kolejna wznowa ? choć w PEC-ie po leczeniu ten węzeł przy tętnicy był pokazany (odczyt robił inny specjalista niż poprzednie badania), pozdrawiam

Aga71

24.09.2013 15:33

Odpowiedz

O 15:04, dnia 2013-09-24 Janek napisał(-a):

Dostałem wyniki TK j.brzusznej no i jestem w kropce mam taki opis: W porównaniu do badania z dn. 30.07.2012. bez istotnych zmian i tu wymienia wątrobe, pęcherzyk śledzionę,trzustkę nadnercza, nerki, ale mnie niepokoi dalszy opis, mianowicie;

Przyaortalnie nieco poniżej lewej tętnicy nerkowej węzeł chłonny 8mm w osi krótkiej, w sąsiedztwie lewych naczyń biodrowych zewnętrznych 12mm w osi krótkiej. Poza tym w obrębie j. brzusznej i miednicy mniejszej nieliczne drobne węzły chłonne.Facet pisze,że bez istotnych zmian ale tego nie było w poprzednich opisach, czyżby kolejna wznowa ? choć w PEC-ie po leczeniu ten węzeł przy tętnicy był pokazany (odczyt robił inny specjalista niż poprzednie badania), pozdrawiam

Nie martw się Janku, wszystko jest ok, ja również mam przyaortalny , czasami bywa w opisie, czasem nie. wszystko jest ok! moim zdaniem:-)

Janek

24.09.2013 15:45

Odpowiedz

O 17:33, dnia 2013-09-24 Aga71 napisał(-a):

Nie martw się Janku, wszystko jest ok, ja również mam przyaortalny , czasami bywa w opisie, czasem nie. wszystko jest ok! moim zdaniem:-)

Dzięki Aga, wiesz tego w sąsiedztwie naczyń biodrowych 12mm nigdy nie opisywali, mam nadzieje że masz rację i jest ok , wizytę mam dopiero 8.10. powiem Wam, że walczyć 28 lat z tą k....ą to jest b. trudno, pozdrawiam

leszek

24.09.2013 15:53

Odpowiedz

cześć,tomograf zależy jak się ustawi robi prześwietlenie standart to co 10-12mm i małych węzłów nie widać można
zmienić na 5-7 i wtedy pokażą się te mniejsze ja zawsze prosiłem o ustawienie co 7mm.jeśli w Pet się nie świecą jest OK,pozdrawiam

Janek

24.09.2013 15:59

Odpowiedz

O 17:53, dnia 2013-09-24 leszek napisał(-a):

cześć,tomograf zależy jak się ustawi robi prześwietlenie standart to co 10-12mm i małych węzłów nie widać można

zmienić na 5-7 i wtedy pokażą się te mniejsze ja zawsze prosiłem o ustawienie co 7mm.jeśli w Pet się nie świecą jest OK,pozdrawiam

problem w tym, że ja PETa się nie mogę doprosić ostatni miałem po zakończeniu chemii w 2011 tego 12mm wtedy nie pokazał a ten 8mm nie swiecił, pozdrawiam

Janek

24.09.2013 18:19

Odpowiedz

O 17:53, dnia 2013-09-24 leszek napisał(-a):

Mymślisz, że w dwóch poprzednich TK mogli tego nie zauważyć ? tego nawet nie wiedziałem, że można tak ustawiać komputer.

seba1502

24.09.2013 18:21

Odpowiedz

Janku u mnie podobnie jak u Agi. Male węzełki pojawiają się ale równie szybko znikają :). Dużo zdrówka!

Janek

24.09.2013 18:49

Odpowiedz

O 20:21, dnia 2013-09-24 seba1502 napisał(-a):

Janku u mnie podobnie jak u Agi. Male węzełki pojawiają się ale równie szybko znikają :). Dużo zdrówka!

Wierz mi zaczynam się modlić byście mieli rację.

Asowa

24.09.2013 19:05

Odpowiedz

O 20:49, dnia 2013-09-24 Janek napisał(-a):

O 20:21, dnia 2013-09-24 seba1502 napisał(-a):

Wierz mi zaczynam się modlić byście mieli rację.

U mnie podobnie jak u dziewczyn;)

Mi kiedyś lekarz powiedział, że nie wszystkie węzły są opisywane przez radiologów, ci z krótkim stażem opisują wszystko jak leci, ci bardziej doświadczeni tylko te podejrzane albo wykraczające poza normę lub na granicy normy.

Janek

24.09.2013 19:11

Odpowiedz

O 21:05, dnia 2013-09-24 Asowa napisał(-a):

U mnie podobnie jak u dziewczyn;)

Mi kiedyś lekarz powiedział, że nie wszystkie węzły są opisywane przez radiologów, ci z krótkim stażem opisują wszystko jak leci, ci bardziej doświadczeni tylko te podejrzane albo wykraczające poza normę lub na granicy normy.

Włśnie pierwszy raz widzę to nazwisko być może jest to jakiś "młokos",dzięki proszę o dalsze opinie

Janek

24.09.2013 19:40

Odpowiedz

Kochani a nie myślicie, że lekarz powinien mi dać skierowanie na PETa ? doradźcie jak go do tego zmusić, może już tak żartobliwie za 28 lat stażu w tej chorobie chyba mi się należy prawda ?

seba1502

25.09.2013 05:39

Odpowiedz

Janku lekarzowi możesz zasugerować, że może lepiej dmuchać na zimne i zrobić peta. Wszystko zależy jak bardzo ufasz swojemu lekarzowi :)

Janek

25.09.2013 07:59

Odpowiedz

O 07:39, dnia 2013-09-25 seba1502 napisał(-a):

Janku lekarzowi możesz zasugerować, że może lepiej dmuchać na zimne i zrobić peta. Wszystko zależy jak bardzo ufasz swojemu lekarzowi :)

Tak też zrobię, jeszcze jedno, robiłem badania przed TK, krew ok, OB 16, najniższe od czasu wznowy, no będę czekał do wizyty, chciałem do prywatnego ale terminy się zbiegły więc muszę iść najpierw do prowadzącego.

Asowa

25.09.2013 10:45

Odpowiedz

O 09:59, dnia 2013-09-25 Janek napisał(-a):

Tak też zrobię, jeszcze jedno, robiłem badania przed TK, krew ok, OB 16, najniższe od czasu wznowy, no będę czekał do wizyty, chciałem do prywatnego ale terminy się zbiegły więc muszę iść najpierw do prowadzącego.

Ja PET miałam raz, zrobiła mi koleżanka bo żaden lekarz nie widział potrzeby wysłania mnie na to badanie.

Ta koleżanka powiedziała, że jeśli ktoś od samego początku miał tk to wysyłają potem na tk, bo PETa nie byłoby z czym porównać.

I wielu lekarzy nie lubi tego badania bo często świecą na nim stany zapalne a nie nowotworowe i to trochę sieje popłoch u pacjenta.

Z drugiej strony PET też nie wychwytuje każdej zmiany i dla wielu lekarzy nie jest miarodajnym badaniem.

Ja o to badanie przestałam walczyć po rozmowach z tą koleżanką...

Lena

25.09.2013 11:19

Odpowiedz

O 12:45, dnia 2013-09-25 Asowa napisał(-a):

O 09:59, dnia 2013-09-25 Janek napisał(-a):

Ja PET miałam raz, zrobiła mi koleżanka bo żaden lekarz nie widział potrzeby wysłania mnie na to badanie.

Ta koleżanka powiedziała, że jeśli ktoś od samego początku miał tk to wysyłają potem na tk, bo PETa nie byłoby z czym porównać.

I wielu lekarzy nie lubi tego badania bo często świecą na nim stany zapalne a nie nowotworowe i to trochę sieje popłoch u pacjenta.

Z drugiej strony PET też nie wychwytuje każdej zmiany i dla wielu lekarzy nie jest miarodajnym badaniem.

PET jest dokładniejszym badaniem niż TK, a lekarze potrafią odróżnić zmianę nowotworową od zapalnej. Przy monitorowaniu ziarnicy PET jest kluczowy bo musimy widzieć aktywność zmian. PET po 2 cyklu jest najważniejszym czynnikiem prognostycznym (w sieci jest masa opracowań na ten temat!) i trzeba walczyć o PET!

szybownik69

25.09.2013 11:57

Odpowiedz

O 15:04, dnia 2013-09-24 Janek napisał(-a):

Przyaortalnie nieco poniżej lewej tętnicy nerkowej węzeł chłonny 8mm w osi krótkiej, w sąsiedztwie lewych naczyń biodrowych zewnętrznych 12mm w osi krótkiej. Poza tym w obrębie j. brzusznej i miednicy mniejszej nieliczne drobne węzły chłonne.Facet pisze,że bez istotnych zmian ale tego nie było w poprzednich opisach, czyżby kolejna wznowa ? choć w PEC-ie po leczeniu ten węzeł przy tętnicy był pokazany (odczyt robił inny specjalista niż poprzednie badania), pozdrawiam.

.... u mnie po PET kończącym chemioterapię nic nie pisali ani o żadnych zmianach (rozmiarach) resztkowych itp.Był to lipiec 2012, radioterapia grudzień, w lutym dostałem gorączki i poszedłem na RTG a tam guzowate poszerzenie wnęk płucnych - na 90% byłem przekonany że to wznowa. W marcu PET i pytam się Pani dr co to mogą być za guzy a ona na to że to pewnie zmiany resztkowe. Na moje pytanie dlaczego o tym nic nie wspomniano w poprzednim opisie nie potrafiła sensownie odpowiedzieć.

Janek

25.09.2013 12:11

Odpowiedz

O 13:19, dnia 2013-09-25 Lena napisał(-a):

PET jest dokładniejszym badaniem niż TK, a lekarze potrafią odróżnić zmianę nowotworową od zapalnej. Przy monitorowaniu ziarnicy PET jest kluczowy bo musimy widzieć aktywność zmian. PET po 2 cyklu jest najważniejszym czynnikiem prognostycznym (w sieci jest masa opracowań na ten temat!) i trzeba walczyć o PET!

No i bądź tu mądry, jedno co muszę przyznać jedna i druga ma rację mnie PET zaświecił w miejscu gdzie nie było zmian nowotworowych(stwierdzono to dodatkowym badaniem USG)no ale TK nie pokaże cech aktywnej metabolicznie choroby nowotworowej więc wskazany byłby PET do tego, zobaczę co mi powie lekarz.

Tilia

25.09.2013 14:55

Odpowiedz

O 14:11, dnia 2013-09-25 Janek napisał(-a):

O 13:19, dnia 2013-09-25 Lena napisał(-a):

No i bądź tu mądry, jedno co muszę przyznać jedna i druga ma rację mnie PET zaświecił w miejscu gdzie nie było zmian nowotworowych(stwierdzono to dodatkowym badaniem USG)no ale TK nie pokaże cech aktywnej metabolicznie choroby nowotworowej więc wskazany byłby PET do tego, zobaczę co mi powie lekarz.

Mi na rtg wyszły zmiany w płucach i pulmonolog prosiła o PETa. Moja lekarka nie widzi jednak problemu i jej wystarczy TK. Nie mogę się doprosić.

Na każdym TK mam jakiś węzeł, którego nikt wcześniej nie opisał a zawsze jest napisane 'dalsza remisja zmian'. Wnioskuję, że poprostu każdy inaczej opisuje, jeden dokładniej, inny odpuszcza. Ostatnio jeden węzeł miałam opisany z 1mm różnicą na grubość i szerokość (12x15 =? 13x16). Mam nadzieję, że to błąd pomiaru a nie rzeczywista zmiana wielkości. Niedługo znów TK i się dowiem. PETa oczywiście nie zlecono.

Janek

25.09.2013 15:13

Odpowiedz

O 16:55, dnia 2013-09-25 Tilia napisał(-a):

Kochani, powiedzcie czy są tutaj takie osoby jak Tiala, ja, że w badaniach TK pojawiały się węzły a w następnych ich nie było, czy można takie coś przeoczyć ? jak może opisujący napisać na początku "w porównaniu do poprzedniego badania bez istotnych różnic" skoro w poprzednim opisie tego nie było, no chyba , ze było na płytce i nie zostało to zapisane ze względu, że nie przekraczało wielkości uznanych za normę i poprzednik to olał nie wpisując tego,pozdrawiam

Asowa

25.09.2013 17:37

Odpowiedz

O 17:13, dnia 2013-09-25 Janek napisał(-a):

O 16:55, dnia 2013-09-25 Tilia napisał(-a):

Kochani, powiedzcie czy są tutaj takie osoby jak Tiala, ja, że w badaniach TK pojawiały się węzły a w następnych ich nie było, czy można takie coś przeoczyć ? jak może opisujący napisać na początku "w porównaniu do poprzedniego badania bez istotnych różnic" skoro w poprzednim opisie tego nie było, no chyba , ze było na płytce i nie zostało to zapisane ze względu, że nie przekraczało wielkości uznanych za normę i poprzednik to olał nie wpisując tego,pozdrawiam

Janku, myślę, że takich osób jest wiele, ja sama też tak miałam.

U mnie na TK ciągle wychodzi torbiel na wątrobie, na USG jej nie widać, bo jest w takim miejscu, że nie można tego sprawdzić.

Na PET też zaświeciła a próby wątrobowe wyszły w normie.

Lekarze mieli zagadkę o co chodzi.

Na każdym TK ta torbiel jest, raz większa, raz mniejsza ale jest...

Inna sprawa to świecące migdały okazały się stanem zapalnym a nie wznową jak to sugerowali lekarze.

Zarówno mój lekarz jak i koleżanka na co dzień wykonująca PET twierdzą, że nie jest tak łatwo na tym badaniu rozpoznać czy to zwykły stan zapalny czy coś poważniejszego.