Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

niepokojące objawy

Autor: mabiel • 23.08.2013 10:22 • 32 odpowiedzi

mabiel

23.08.2013 10:22

Odpowiedz
Witam,

kilka m-cy po zakończeniu leczenia ( w grudniu koniec chemii, a w marcu radio) żyję sobie w miarę normalnie i ciesze się życiem. Jednak od kilku dni gorzej się czuję i zaczynam się niepokoić.

Otóż mimo, że nie mam podwyższonej temperatury czuje się rozbity i osłabiony, mam lekkie zawroty głowy jakbym miał gorączkę. Ponadto pod prawą częścią żuchwy odczuwam jakby rozpieranie, czasem czuję jakbym miał trochę przytkane prawe ucho, innym razem czuje lekki ból gardła, a także mrowienie/drętwienie po prawej części żuchwy. Węzły macam sobie codziennie i nic nie wyczuwam. Poszedłem nawet do internisty, który również nic nie wyczuł, jedynie stwierdził zaczerwieniony migdał po prawej stronie. Dziś rano poszedłem zbadać krew, wyniki będą za kilka godzin.

Jak myślicie czy to może być coś poważnego (początek nawrotu)?

Gizmo

23.08.2013 11:50

Odpowiedz

Myślę, że nie....mnie przez pierwszy rok po leczeniu ciągle coś dopadało - a to drętwiały ręce, a to masakrycznie bolał kręgosłup, a to zawodziły oczy....Potem się wszystko unormowało i żyję normalnie, jak przed chorobą:)

Rodzynka

23.08.2013 12:59

Odpowiedz
Tfu tfu (przez lewe ramię), żaden nawrót!!! Kiedy masz kontrolne badanie?

Zakończyłam leczenie ok. 2 miesięcy przed Tobą i też odczuwam 1-2 razy w tygodniu ogromne zmęczenie, takie że jak jadę samochodem, to muszę się zatrzymać i odpocząć. Winię za to pogodę, upały. Oby tak było w Twoim i moim przypadku.
I trzymam kciuki za zdrowie!

mabiel

23.08.2013 14:23

Odpowiedz

O 14:59, dnia 2013-08-23 Rodzynka napisał(-a):

Tfu tfu (przez lewe ramię), żaden nawrót!!! Kiedy masz kontrolne badanie?

Zakończyłam leczenie ok. 2 miesięcy przed Tobą i też odczuwam 1-2 razy w tygodniu ogromne zmęczenie, takie że jak jadę samochodem, to muszę się zatrzymać i odpocząć. Winię za to pogodę, upały. Oby tak było w Twoim i moim przypadku.

I trzymam kciuki za zdrowie!

Następna wizyta w poradni 11 września. Mój lekarz mówił, że jak nic się nie będzie działo, to nie będziemy robić żadnych dodatkowych badań prócz krwi.

Mam już wyniki krwi z rana:

Morfologia w normie,

OB 2,

CRP 0,5.

Krew w normie, a ja czuje się źle... Mam nadzieję, że samo przejdzie po kilku dniach, a jak nie to będę myślał dalej.

Nessa

23.08.2013 16:58

Odpowiedz
Muszę stwierdzić, że aktualnie mam to samo. Rozbicie, uczucie zmęczenia, podwyższonej temperatury oraz pobolewanie gardła ;p
Nie masz jakiś stresów? Ja mam. Dodatkowo pracuję w klimatyzowanym pomieszczeniu i zwalam to wszystko na te sprawy.

CzarnaMamba

23.08.2013 17:55

Odpowiedz

Muszę stwierdzić, że aktualnie mam to samo. Rozbicie, uczucie zmęczenia, podwyższonej temperatury oraz pobolewanie gardła ;p

Nie masz jakiś stresów? Ja mam. Dodatkowo pracuję w klimatyzowanym pomieszczeniu i zwalam to wszystko na te sprawy.

Mam to samo co Wy rok temu tez tak przechodzilam latem..

Jestem 2 lata po leczeniu czasami mam objawy takie jak Wy i kolejny raz opryszka na wargach co daje objawy stresu przed nawrotem.

KOntrola 10wrzesnia ciekawe jak wyjda wyniki krwi..:-/

ada

23.08.2013 17:55

Odpowiedz

O 18:58, dnia 2013-08-23 Nessa napisał(-a):

Witajcie !ja objawów żadnych czuje się świetnie jestem po 16 wlewach ABVD i trzy tyg.radio.Pet wykazał mase resztkowa więc dlatego dostałam te radio .Dziś po trzech miesiącach miałam tomografię a tam cechy regresji środpiersia o 30 % moja doktor uważa że tego nie rozumie.Mówi że może to być nawrót lub nie doleczenie.Dlatego wysyła mnie na pet .Co myślicie ?

efka

23.08.2013 18:59

Odpowiedz
witajcie
2 miesiące po radio i mam podobne lub identyczne objawy, osłabienie, zawroty głowy, bolą masakrycznie stopy, drętwieją dłonie, TSH wraca do normy którą miałam przed leczeniem zz, czyli do nadczynności, małe problemy z sercem, biorę pół tabletki, też stany jakby podgorączkowe, choc temperatura prawidłowa a mi okropnie zimno, ciśnienie idealne ...nie mam tego wszystkiego codziennie, ale zaczęłam sie martwić... chyba niepotrzebnie ... 28.08 wizyta u hematologa, krew do badania 27.08 oddam i będzie więcej wiadomo.
wydaje mi się, że po chemioterapii (12 wlewów ABVD)szybciej doszłam do siebie, a radio spowodowało większe skutki uboczne.

Rodzynka

23.08.2013 20:56

Odpowiedz

O 19:55, dnia 2013-08-23 ada napisał(-a):

Pet wykazał mase resztkowa więc dlatego dostałam te radio .Dziś po trzech miesiącach miałam tomografię a tam cechy regresji środpiersia o 30 % moja doktor uważa że tego nie rozumie.Mówi że może to być nawrót lub nie doleczenie.Dlatego wysyła mnie na pet .Co myślicie ?

No ale jak regresja, to chyba dobrze??? Skąd to podejrzenie nawrotu/ niedoleczenia?

Tilia

23.08.2013 22:11

Odpowiedz
Mam takie same objawy tzn napadowe zmeczenia z zawrotami glowy, bol uszu, ciagniecie szyi, dretwienie nog, rak. Myslalam, ze to nawrot, bo czasem czuje sie bardzo kiepsko. Poza tym funkcjonuje normalnie ale podczas choroby tez robilam wszystko co zawsze.
Ja mam wizyte 5 wrzesnia.
Ciesze sie, ze nie jestem sama z takimi objawami. Moze nie jest zle. Piszcie jak bedziecie mieli wyniki.

ada

24.08.2013 04:10

Odpowiedz

O 22:56, dnia 2013-08-23 Rodzynka napisał(-a):

O 19:55, dnia 2013-08-23 ada napisał(-a):

Pet wykazał mase resztkowa więc dlatego dostałam te radio .Dziś po trzech miesiącach miałam tomografię a tam cechy regresji środpiersia o 30 % moja doktor uważa że tego nie rozumie.Mówi że może to być nawrót lub nie doleczenie.Dlatego wysyła mnie na pet .Co myślicie ?

No ale jak regresja, to chyba dobrze??? Skąd to podejrzenie nawrotu/ niedoleczenia

Hej rodzynka ;-)wiesz dlaczego?bo jest napisane cechy regresji a nie całkowita regresja że niby powiedziała że tam nic nie powinno być a czy nie może być żadnej resztki?chyba może z tego co tu czytałam ważne żeby mie była aktywna prawda?ja już nie rozumiem.:-(

Rodzynka

24.08.2013 07:35

Odpowiedz

Ada, masa resztkowa - jeśli tylko nie świeci w pecie - to nic strasznego. Wszystko zależy, od jakiej wielkości guza "startowałaś". Jeśli masa wyjściowa była duża, to raczej on całkowicie nie zniknie. Ja zaczynałam od 16 cm i w marcu pet po chemio- i radioterapii pokazał 10 cm, ale wszystko jest ok, bez cech rozrostowych. Tak więc wyluzuj, bo może masz resztki martwego gada i tyle. Grunt że jest dalsza regresja tej zmiany, gorzej jakby się powiększała.

ada

24.08.2013 11:39

Odpowiedz

O 09:35, dnia 2013-08-24 Rodzynka napisał(-a):

Ada, masa resztkowa - jeśli tylko nie świeci w pecie - to nic strasznego. Wszystko zależy, od jakiej wielkości guza "startowałaś". Jeśli masa wyjściowa była duża, to raczej on całkowicie nie zniknie. Ja zaczynałam od 16 cm i w marcu pet po chemio- i radioterapii pokazał 10 cm, ale wszystko jest ok, bez cech rozrostowych. Tak więc wyluzuj, bo może masz resztki martwego gada i tyle. Grunt że jest dalsza regresja tej zmiany, gorzej jakby się powiększała.

Mialam jedyny pet po 10 chemii i bylo tak napisane: w srodpiersiu przednim gornym zmiana tkankowa ok 17x13 mm w plaszczyznie poprzecznej 27mm w wymiarze CC ,SUV max 1,5-resztkowe wezly chlonne .Pozostale wezly chlonne bez patologicznego gromadzenia.Po tym pecie mialam jeszcze 6 wlewow.Po chemii trzy tyg,radio no i wlasnie ta tomografia o ktorej pisalam wczesniej.Ja to rozumiem ze jeszcze ta masa resztkowa sie zmniejszyla i jest ok eh...tak myslalm do wczoraj do poki nie poszlam do doktorki ktora tak zajebiscie Mnie pocieszyla:/A czy ten SUV ma jakies znaczenie??dobrze ze jest tak niski czy nie???Przepraszam RODZYNKO ,ze zawracam Ci glowe ale zielona troche jestem...:/bede wdzieczna za odpowiedz ;)

mabiel

27.08.2013 08:37

Odpowiedz
Pytanie do osób po radio:

czy kilka miesięcy po naświetlaniu śródpiersia może pojawić się kaszel? od kilku dni trochę pokasłuję i mam nadzieję, że to nie żaden płyn w opłucnej..

I jeszcze jedno: czy kilka miesięcy po radio mogą się pojawiać zawroty głowy? bo trochę mi się kręci w głowie również od kilku dni :D

Tilia

27.08.2013 15:04

Odpowiedz

O 10:37, dnia 2013-08-27 mabiel napisał(-a):

czy kilka miesięcy po naświetlaniu śródpiersia może pojawić się kaszel? od kilku dni trochę pokasłuję i mam nadzieję, że to nie żaden płyn w opłucnej..

I jeszcze jedno: czy kilka miesięcy po radio mogą się pojawiać zawroty głowy? bo trochę mi się kręci w głowie również od kilku dni :D

Ja mam zmiany w śródpiersiu po naswietlaniach, które zaczęły wychodzić po 6 mcach od radio. Teraz jestem rok po i jest coraz gorzej. Ostatnio trochę pokasłuję i nie wiem - nawrót czy wciąż postępujące zwłóknienia płuc...

Zawroty głowy tez mam - od leczenia - raz większe, raz mniejsze. w przyszłym tygodniu mam kontrolę to się dowiem co i jak.

madzialena

27.08.2013 17:49

Odpowiedz

O 17:04, dnia 2013-08-27 Tilia napisał(-a):

O 10:37, dnia 2013-08-27 mabiel napisał(-a):

Ja mam zmiany w śródpiersiu po naswietlaniach, które zaczęły wychodzić po 6 mcach od radio. Teraz jestem rok po i jest coraz gorzej. Ostatnio trochę pokasłuję i nie wiem - nawrót czy wciąż postępujące zwłóknienia płuc...

Hej!też jestem po radio 4 miesiące,myślałam że na początku są jakieś tam skutki uboczne i na tym koniec a tu nie!impreza dopiero się rozkręca ...zmianę pogody odczuwam już dwa dni wcześniej ,jakoś dziwnie się poce ,szybciej mecze tam gdzie miałam kropki jakoś dziwnie mnie czasem kuje lub jest dziwny ból trwajacy parę sekund...dziwne rzeczy zobaczymy co pokaże pet mam nadzieję że już wszystko ok;)

A Wy jakie objawy po radio oprócz kaszlu bo ja akurat go nie mam ale w głowie też mi się czasem kręci.

Pozdrawiam!;)

Zawroty głowy tez mam - od leczenia - raz większe, raz mniejsze. w przyszłym tygodniu mam kontrolę to się dowiem co i jak.

Rodzynka

27.08.2013 19:11

Odpowiedz

Mnie gdzieś w 2 m-ce po radioterapii okropnie swędziała skóra od pasa w górę. Ponadto miałam nadwrażliwość skóry na jakikolwiek dotyk, nawet nie mogłam założyć biustonosza, bolało wszystko. No i kaszel też był, męczyło mnie przez jakieś 3 tygodnie. Dziwny kaszel, jakby mnie coś łaskotało w gardło.

O 13:39, dnia 2013-08-24 ada napisał(-a):

A czy ten SUV ma jakies znaczenie??dobrze ze jest tak niski czy nie???Przepraszam RODZYNKO ,ze zawracam Ci glowe ale zielona troche jestem...:/bede wdzieczna za odpowiedz ;)

Ma ogromne znacznie. Jeśli jest poniżej Suvmax wątroby, to oznacza to, że nie ma już procesu rozrostowego. Jeśli jest powyżej, to komórki nowotworowe nie zostały wybite. Suvmax wątroby jest podawany zazwyczaj w podsumowaniu PETa, gdzies na dole.

ada

28.08.2013 04:49

Odpowiedz

O 21:11, dnia 2013-08-27 Rodzynka napisał(-a):

Mnie gdzieś w 2 m-ce po radioterapii okropnie swędziała skóra od pasa w górę. Ponadto miałam nadwrażliwość skóry na jakikolwiek dotyk, nawet nie mogłam założyć biustonosza, bolało wszystko. No i kaszel też był, męczyło mnie przez jakieś 3 tygodnie. Dziwny kaszel, jakby mnie coś łaskotało w gardło.

O 13:39, dnia 2013-08-24 ada napisał(-a):

A czy ten SUV ma jakies znaczenie??dobrze ze jest tak niski czy nie???Przepraszam RODZYNKO ,ze zawracam Ci glowe ale zielona troche jestem...:/bede wdzieczna za odpowiedz ;)

Ma ogromne znacznie. Jeśli jest poniżej Suvmax wątroby, to oznacza to, że nie ma już procesu rozrostowego. Jeśli jest powyżej, to komórki nowotworowe nie zostały wybite. Suvmax wątroby jest podawany zazwyczaj w podsumowaniu PETa, gdzies na dole.

Moja wątroba miała suv 2.5 nie wiem czy to dobrze czy źle jaki powinien być prawidłowy.Pomożesz ?

;-)

Rodzynka

28.08.2013 06:47

Odpowiedz

Ada, suvmax wątroby jest indywidualny dla każdego. Jeśli Twój wyniósł 2,5, a masa resztkowa 1,5, to dobrze.

ada

28.08.2013 07:03

Odpowiedz

O 08:47, dnia 2013-08-28 Rodzynka napisał(-a):

Ada, suvmax wątroby jest indywidualny dla każdego. Jeśli Twój wyniósł 2,5, a masa resztkowa 1,5, to dobrze.

Wielkie dzięki ;-)

Wiem ,że lekarzem nie jesteś ale naprawdę podniosłas Mnie na duchu dowiedziałam się rzeczy o których Moja doktor nawet nie pomyślała żeby mi powiedzieć.I coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu ,że muszę ja zmienić bo inaczej wykituje przez Nia nie przez chorobę ;-)Bardzo serdecznie Pozdrawiam!i jeszcze raz dziękuje RODZYNKO !