Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ból okolicy watroby

Autor: shearer • 07.08.2013 13:17 • 32 odpowiedzi

shearer

07.08.2013 13:17

Odpowiedz

Witam. Jak w temacie, pobolewa mnie w okolicach watroby. Jestem juz ponad pol roku po zakończeniu chemii i radio. Wyniki kontrolne mialem niecale dwa miesiące temu i wszystko wyszlo super. Ktos cos moze podpowiedziec ? Takie bóle mam od kilku dni, oczywiscie jest to do zniesienia natomiast jest lekki dyskomfort... prosze o pomoc. Pozdrawiam

Asowa

07.08.2013 13:42

Odpowiedz

O 15:17, dnia 2013-08-07 Shearer napisał(-a):

Witam. Jak w temacie, pobolewa mnie w okolicach watroby. Jestem juz ponad pol roku po zakończeniu chemii i radio. Wyniki kontrolne mialem niecale dwa miesiące temu i wszystko wyszlo super. Ktos cos moze podpowiedziec ? Takie bóle mam od kilku dni, oczywiscie jest to do zniesienia natomiast jest lekki dyskomfort... prosze o pomoc. Pozdrawiam

Może warto zrobić jakieś USG, tak dla spokoju.

Natomiast prawda jest taka, że różne bóle i dolegliwości teraz dopiero mogą wyłazić jako skutki uboczne leczenia.

shearer

09.08.2013 16:57

Odpowiedz

Z tym że to jest tak że ogólnie to mnie ta okolica nie boli, ale jest tak że np. wstanę z krzesła to mnie zakuje, lub idę sobie i nagle mnie w tamtych okolicach zaboli i tak w ciągu dnia kilka razy się zdarzy i zauważyłem że mam tak od tygodnia ... i nie wiem czy iść do lekarza czy może poczekać

Nessa

09.08.2013 19:42

Odpowiedz

O 18:57, dnia 2013-08-09 Shearer napisał(-a):

Z tym że to jest tak że ogólnie to mnie ta okolica nie boli, ale jest tak że np. wstanę z krzesła to mnie zakuje, lub idę sobie i nagle mnie w tamtych okolicach zaboli i tak w ciągu dnia kilka razy się zdarzy i zauważyłem że mam tak od tygodnia ... i nie wiem czy iść do lekarza czy może poczekać

Miałam coś takiego jakiś czas po leczeniu. Zrobili mi usg brzucha żeby sprawdzić. U mnie nic nie było złego. Minęło samo i czasem tylko jeszcze zakłuje.

shearer

10.08.2013 11:18

Odpowiedz

dziękuje za odpowiedzi, zawszę można na was tutaj liczyć :) No cóż jeżeli będzie mnie tak pobolewać przez najbliższy miesiąc to może się wybiorę na to usg bo tak od razu lecieć jak coś tam zakuje to też trochę przesada ;) Pozdrawiam !

Shearer

11.08.2013 19:05

Odpowiedz

No i zauważyłem jeszcze że czasami w okolicach wątroby mam takie dziwne drgania które trwają tak mniej więcej z 5-10 minut i mija. Dzisiaj miałem tak dwa razy w ciągu dnia, a wczoraj np. w ogóle a przedwczoraj z raz tak miałem. ehhh :/

shearer

11.08.2013 19:12

Odpowiedz

No i zauważyłem jeszcze że czasami w okolicach wątroby mam takie dziwne drgania które trwają tak mniej więcej z 5-10 minut i mija. Dzisiaj miałem tak dwa razy w ciągu dnia, a wczoraj np. w ogóle a przedwczoraj z raz tak miałem. ehhh :/

Asowa

11.08.2013 19:28

Odpowiedz

O 21:12, dnia 2013-08-11 Shearer napisał(-a):

A jak wygląda u ciebie sprawa diety? Może warto coś zmienić w tej kwestii?;)

shearer

11.08.2013 19:52

Odpowiedz

O 21:28, dnia 2013-08-11 Asowa napisał(-a):

O 21:12, dnia 2013-08-11 Shearer napisał(-a):

A jak wygląda u ciebie sprawa diety? Może warto coś zmienić w tej kwestii?;)

Generalnie odżywiam sie dobrze choć czasami zjem jakis kebab lub jakas pizze. Czasami wypije sobie kilka piwek a tak ogolnie staram sie jesc w miare zdrowo. Ogolnie czuje sie super gram w tenisa, smigam na rowerze ;)

Rodzynka

12.08.2013 10:48

Odpowiedz
Mnie boli w prawym boku w okolicy wątroby, jak sobie za bardzo poćwiczę. Ostatnio jak pobiłam swój rekord ze sztangą, to wylądowałam w szpitalu na sorze. Wyniki ok, więc dowiedziałam się, że to było przeciążenie mięśni międzyżebrowych.
A co do drgania, to też mam podobnie z prawej strony, takie dziwne uczucie co jakiś czas, jakby bok mi się sam napinał i rozkurczał. To nie boli, nie jest dla mnei dyskomfortem, nawet nie zwracam na to uwagi.

Wracając do pobolewania - jeśli wszystkie wyniki masz ok, to zapytaj lekarza, czy to może być jakieś przeciażenie, o ile jesteś aktywny fizycznie.

shearer

12.08.2013 15:47

Odpowiedz

O 12:48, dnia 2013-08-12 Rodzynka napisał(-a):

Mnie boli w prawym boku w okolicy wątroby, jak sobie za bardzo poćwiczę. Ostatnio jak pobiłam swój rekord ze sztangą, to wylądowałam w szpitalu na sorze. Wyniki ok, więc dowiedziałam się, że to było przeciążenie mięśni międzyżebrowych.

A co do drgania, to też mam podobnie z prawej strony, takie dziwne uczucie co jakiś czas, jakby bok mi się sam napinał i rozkurczał. To nie boli, nie jest dla mnei dyskomfortem, nawet nie zwracam na to uwagi.

Wracając do pobolewania - jeśli wszystkie wyniki masz ok, to zapytaj lekarza, czy to może być jakieś przeciażenie, o ile jesteś aktywny fizycznie.

Dziękuję za informacje, no widocznie różne skutki uboczne będą nas czasami męczyć ... ;)

shearer

19.08.2013 08:59

Odpowiedz

Mam jeszcze jedno pytanie do was. Mianowicie czasami jak dmucham nos w chusteczkę to razem z wydzieliną z nosa zdarza się że widzę śladowe ilości krwi, zaznaczę że jestem alergikiem i mam przewlekłe zapalenie zatok ... Czy to jest normalne ?? Pozdrawiam

Asowa

20.08.2013 09:46

Odpowiedz

O 10:59, dnia 2013-08-19 Shearer napisał(-a):

Mam jeszcze jedno pytanie do was. Mianowicie czasami jak dmucham nos w chusteczkę to razem z wydzieliną z nosa zdarza się że widzę śladowe ilości krwi, zaznaczę że jestem alergikiem i mam przewlekłe zapalenie zatok ... Czy to jest normalne ?? Pozdrawiam

Myślę, że wynika to z osłabionego organizmu.

Może warto poratować się jakąś solą morską, żeby nawilżyć dobrze śluzówkę nosa?

shearer

20.08.2013 12:05

Odpowiedz

O 11:46, dnia 2013-08-20 Asowa napisał(-a):

O 10:59, dnia 2013-08-19 Shearer napisał(-a):

Myślę, że wynika to z osłabionego organizmu.

Może warto poratować się jakąś solą morską, żeby nawilżyć dobrze śluzówkę nosa?

sprawdzę to ;)zaznaczę że jak już ta krew się pojawia to jest zazwyczaj zaschnięta. Natomiast miałem robione badania krwi z miesiąć temu i wszystko wyszło ok

shearer

22.08.2013 10:33

Odpowiedz

Jeszcze mam pytanie apropo opalania. Radioterapie skończyłem w lutym, miałem 17 naświetleń o tym chyba jednym z najmniejszych natężeń. We wrześniu chciałbym pojechać na jakiś tydzień do Grecji, czy nakładając jakieś filtry mogę się opalać ? jeżeli tak to jakie filtry ? Pozdrawiam ;)

mabiel

22.08.2013 18:30

Odpowiedz

O 12:33, dnia 2013-08-22 Shearer napisał(-a):

Jeszcze mam pytanie apropo opalania. Radioterapie skończyłem w lutym, miałem 17 naświetleń o tym chyba jednym z najmniejszych natężeń. We wrześniu chciałbym pojechać na jakiś tydzień do Grecji, czy nakładając jakieś filtry mogę się opalać ? jeżeli tak to jakie filtry ? Pozdrawiam ;)

W tym roku sobie odpuść opalanie. W marcu skończyłem radio i lekarka zakazała mi w tym roku opalania. Generalnie już zawsze trzeba będzie bardziej chronić naświetlane miejsce nakładając na nie kremy z wyższym filtrem.

Shearer

22.08.2013 18:44

Odpowiedz

ok, dzięki za info ;)

Rodzynka

23.08.2013 13:07

Odpowiedz

Z tym opalaniem to ciekawa sprawa. Skończyłam radioterapię w grudniu, a teraz jeżdżę dużo na rowerze. Zawsze w koszulkach zasłaniających śródpiersie, a podczas upałów dodatkowo z chustami na plecach. I cała klata - filtr 50. I słońce mnie na delikatnie musnęło w odkrytych miejscach, ale na plecach dokłądnie tam, gdzie było naświetlanie - mam jasnobrązowy placek. Tak, jakby mimo filtru i ubrania, obszar się opalił.

shearer

27.08.2013 08:16

Odpowiedz
Witam, przedstawiam wyniki badań wątrobowych:
USG Jamy brzusznej - Wątroba niepowiększona, normoechogeniczna. W 8 segmencie wątroby, podtorebkowo od strony przedniej powierzchni widoczna hiperechogeniczna zmiana o nieregularnym kształcie, wielkości 35 x 28 x 23 mm. Cała reszta narządów w jamie brzusznej jest prawidłowa

ALT - (max 40) wynik - 192

AST - (max 40) wynik - 608

Bilirubina całkowita (max 1,20) wynik - 0,51

Reszta morfologii krwi w normie

Obawiam się najgorszego...

Zaznaczę że moje ogólne samopoczucie jest dobre, pozdrawiam !

Tilia

27.08.2013 15:09

Odpowiedz

O 10:16, dnia 2013-08-27 Shearer napisał(-a):

Witam, przedstawiam wyniki badań wątrobowych:

USG Jamy brzusznej - Wątroba niepowiększona, normoechogeniczna. W 8 segmencie wątroby, podtorebkowo od strony przedniej powierzchni widoczna hiperechogeniczna zmiana o nieregularnym kształcie, wielkości 35 x 28 x 23 mm. Cała reszta narządów w jamie brzusznej jest prawidłowa

ALT - (max 40) wynik - 192

AST - (max 40) wynik - 608

Bilirubina całkowita (max 1,20) wynik - 0,51

Reszta morfologii krwi w normie

Obawiam się najgorszego...

Zaznaczę że moje ogólne samopoczucie jest dobre, pozdrawiam !

A kiedy masz kontrolę na onkologii? Rzeczywiście ten ALT i AST sporo podwyższony... Może skontaktuj się ze swoim lekarzem i zapytaj o te wyniki.