Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Do osób 10 lat po radioterapii

Autor: Lena • 12.06.2013 06:38 • 21 odpowiedzi

Rodzynka

14.06.2013 15:36

Odpowiedz

O 15:04, dnia 2013-06-14 Ewa napisał(-a):

Nie rozumiem, jak lekarz mogl dac Ci wybor. Przeciez to nie chodzi o wybor koloru majtek! Nie jestes lekarzem, nie masz wiedzy medycznej.Jak mozesz racjonalnie wybrac opcje leczenia.

Hm, lekarze czasami dają pacjentowi wybór na różnych etapach leczenia. Mi w pewnym momencie leczenia postawił dwa wyjścia i to ja zadecydowałam, jak dalej się potoczy moje leczenie. Oba wyjścia miały swoje plusy i minusy. I wcale nie chodziło o kolor bielizny :P Tak więc mnie nie dziwi, że dostała wybór.

Ja też miałam martwą masę resztkową po chemioterapii, z tym, ze u mnie ta masa miała ok. 10 cm w najszerszym miejscu. Akurat przy radio nie było nawet dyskusji, czy ma być, czy nie. Musiała być na dobicie gada. Po radioterapii guz zmniejszył się o jakies 2 cm.

Moim zdaniem jeśli masz wybór, to może zasięgnij jeszcze opinii innego dobrego lekarza. Bo faktycznie najlepiej byłoby podziękować za takie przyjemności jak np. zrosty w płucach, czy późniejsze problemy. Ale z drugiej strony - na ile poddanie sie radioterapii zmniejszy szansę nawrotu (tfu tfu przez lewe ramię). To nie jest łatwy wybór i nie zazdroszczę Ci go. Powodzenia!

Paula

14.06.2013 17:42

Odpowiedz

O 14:49, dnia 2013-06-14 Lena napisał(-a):

Paula, ale mnie lekarz dał wybór, bo jego zdaniem mogłabym obyć się bez radio. Masa resztkowa jest martwa, bez wychwytu. To jest profesor, który prowadzi wiele badań, dużo publikuje i zna się na rzeczy. Trochę boję się nowych metod leczenia i chyba wolę standard, ale robię wywiad środowiskowy :)

Jak długo jesteś w remisji?

Ja jestem w remisji 8 i pół roku.

Co do wyboru to ja słyszałam opinię, że przy bulky zawsze jest zalecana radioterapia ale może teraz jest inaczej? Za "moich" czasów dostęp do internetu nie był taki powszechny więc i dane uzyskiwane przez mnie nie były tak obszerne, nie mniej jednak w moim przypadku nie było mowy o rezygnacji z radio. Pozdrawiam serdecznie :)