rodzynka
21.05.2013 20:14
Czy 2 x eskalowany Beacopp i potem PET?
Autor: mac • 18.05.2013 11:26 • 31 odpowiedzi
rodzynka
21.05.2013 20:14
tomeyk
21.05.2013 23:03
mac
22.05.2013 09:13
rodzynka
22.05.2013 09:39
O 11:13, dnia 2013-05-22 Mac napisał(-a):
Ciekawe że polecał trochę Rydygiera bo kiedy co prawda na Kopernika mają większe doświadczenie (choć chemia to tylko dobranie dawki - jak stwierdził) to powiedział że warto się zastanowić bo w razie gorączki w domu po chemii na Kopernika mnie nie przyjmą tylko trzeba szukać sobie szpitala bo mają okropny nawał ludzi i mały oddział.
Z Rydygielem chodzi o to, aby się zaprzyjaźnić z SOR-em. I jak Ci skoczy po Neulaście temperatura lub załapiesz jakąś infekcję(tfu tfu), to żeby nie bujać się po mieście w poszukiwaniu pogotowia itp (a na hematologię Cię w takiej sytuacji nie przyjmą). Wtedy jedziesz szybko na SOR, gdzie lekarz Cię przebada i albo odeśle do domu (nie stwierdzi infekcji), albo zapisze antybiotyk, albo zostawi w szpitalu - jeśli przy spadku leukocytów (np. agranulocytozie) dostaniesz np. anginy. Bo wtedy nawet błaha infekcja może być groźna.
Korzystałam z SORu kilka razy - zazwyczaj tydzień po Neulaście temperatura wzrastała mi do 40 stopni i nie wiedziałam, czy to infekcja, czy taki urok. Więc SOR, lekarz mnie zbadał, zlecił rtg klaty (bo po Neulaście mnie łupało w środku), podał w kroplówce pyralginę i do domu. Na szczęście ominęły mnie poważniejsze infekcje.
Ważne, żeby nie czekać w kolejce na SORze kilku godzin, co jest standardem. Trzeba prosić o szybkie przyjęcie. Zazwyczaj przy 40 stopniach nie musiałam niczego symulować, wchodziłam od razu, ale raz - przy bólu w klatce piersiowej - musiałam trochę poudawać, że zaraz umrę ;-)
A odnośnie do Twojej diagnozy - będzie dobrze :) Miałam identycznie zaawansowaną chorobę i na razie jestem kilka miesięcy w remisji. 2 eskalowane beacoppy, potem PET - ale nie wyszedł idealnie, więc jeszcze ESHAP z mobilizacją komórek macierzystych do ewentualnego przeszczepu + 1 x esk. beacopp, a następnie PET, który pokazał prawie remisję. Więc dalej - 1 x esk. beacopp + abvd (bo miałam zbyt duże spadki w krwi). Potem jeszcze radioterapia. Całość - od czerwca do końca grudnia. I modlę się, żeby tyle wszystkiego wystarczyło! :)
Aga71
22.05.2013 14:40
O 21:38, dnia 2013-05-21 beata79 napisał(-a):
Potwierdzam, że jesteś w dobrych rękach. Ja dzięki Aga71 też trafiłam do Krakowa i dzisiaj jestem już 15 miesięcy po przeszczepie i jest ok :-) Aguś dziękuję raz jeszcze! A tak w ogóle Aga, to czy wybierasz się w piątek do Krakowa?
w piątek nie... niestety nie mogę, mam teraz gorący okres w pracy...dzisiaj byłam na kontroli, wszystko ok, informacja zwrotna następująca: za miesiąc miną 2 lata od przeszczepu, okres niepojący zw względu na możliwą wznowę uważam za zakończony:-)...w sierpniu kontrolna TK. W klinice teraz rozpocznie się kolejny nowy program ABVD skojarzona z SGN35 plus coś tam...ale leczenie w pierwszym rzucie, przypuszczam, że będą bardzo dobre wyniki tego badania klinicznego
rodzynka
22.05.2013 14:49
O 16:40, dnia 2013-05-22 Aga71 napisał(-a):
W klinice teraz rozpocznie się kolejny nowy program ABVD skojarzona z SGN35 plus coś tam...ale leczenie w pierwszym rzucie, przypuszczam, że będą bardzo dobre wyniki tego badania klinicznego.
Aga, czytałam o tych badaniach klinicznych, ale czy one są prowadzone w klinice? Raczej nie.
Aga71
22.05.2013 18:05
Aga, czytałam o tych badaniach klinicznych, ale czy one są prowadzone w klinice? Raczej nie.
Klinika kończy procedurę przystąpienia do badań na 100%, dzisiaj 2 kompetentne osoby mi to potwierdziły:-), więc na pewno na dniach badania będą wprowadzone
Grzech
22.05.2013 23:28
O 13:27, dnia 2013-05-18 Mac napisał(-a):
7. Co sądzicie o diecie bez węglowodanów (blisko 0). Czytałem o klinice w Niemczech i widziałem ich badania nt raka, oraz czytałem sporo o nowotworach które żywią się tylko węglowodanami, może pomoże mi go to zagłodzić a chemia dobije ?
Ktoś tu napisał, że można najwyżej zagłodzić mózg ale faktem jest, że mózg przy niedoborze glukozy może sprawnie funkcjonować dzięki ciałom ketonowym (które pochodzą z tłuszczy).
Drugą sprawą jest znajomość zasady działania podstawowego badania diagnostycznego przy ZZ tj. PET; podaje się radioaktywną glukozę i następnie mierzy aparatem miejsca gdzie jest najintensywniej metabolizowana, czyli m.in. miejsca zajęte przez nowotwory...
grzechu
22.05.2013 23:30
ja bym jeszcze poprosił linka do tych badań
mac
24.05.2013 11:22
Aga71
24.05.2013 13:16
O 13:22, dnia 2013-05-24 Mac napisał(-a):
Witam :) Wczoraj o dziwo po 2 dniach otrzymałem wyniki PET'a i mam pytanie, bo w opisie nic nie pisze o guzie 17cm, a o mniejszych guzach, czy np @Rodzynka też tak miałaś ? Czy twój guz był jednorodnym 16cm ?
Tutaj opis PET:
http://prntscr.com/16ethy
Zdjęcia z PET:
- http://prntscr.com/16eu17
- http://prntscr.com/16euhm
- http://prntscr.com/16eul5
wygląda na to, że masz max 10 cm w śródpiersiu, co nie oznacza, że jest to niewiele;-)...z opisu wynika, że najprawdopodobniej będziesz miał III ze względu na pojedyncze węzły w jamie brzusznej, chociaż niewielkie są, ale jednak...
ogólnie jest dobrze:-), teraz trzeba przyjąć na klatę leczenie, doc z pewnością ma już w głowie schemat:-)
Powodzenia....co do B17 i innych cudów natury, nie sądzę, żeby lekarze z kliniki wyrazili zgodę, wiem jakie mają zdanie na temat wszelakiego rodzaju wspomagaczo-suplementów, przechodziłam przez to:-), chociaż nie ukrywam, że miałam w domu pestki z B17, srebro, noni, ecommer, granata i inne cuda nawet stosowałam olej i uwierz mi, po tym jak doc zdecydowanie zabronił mi bawić się w dodatkowe leczenie, zaprzestałam i po 2 eshapach, przeszczepie moje leczenie w Krakowie trwało krótko. Wcześniej6 ABVD po miesiącu wznowa, 4 beacoppy + eksperymenty z różnymi wspomagaczami i zerowy efekt a jedynie progresja...stąd ja zdecydowanie odradzam "witaminki"
rodzynka
24.05.2013 16:38
Nie ma czegoś takiego, jak jednolity guz o wielkości kilkunastu cm, to zawsze są pakiety powiększonych węzłów chłonnych. Węzły chłonne zbijają się w pakiety. Ja miałam tylko w klacie, tak że tworzyły całość i w każdym pecie mam podaną wielkość całości + niektóre poszczególne węzły, zazwyczaj te, które się wyodrębniają w całości.
O 13:22, dnia 2013-05-24 Mac napisał(-a):
PS I jeśli mogę zapytać z którego SOR'a korzystałaś? Jeśli masz doświadczenie
Mam spore doświadczenie ;-) Najbliżej mam do szpitala Rydygiela i zawsze tam jeździłam. Z czekaniem było różnie - zazwyczaj ściągałam chustkę i to wystarczyło, żeby mnie przyjąć od razu. Raz tylko czekałam ze 4 godziny, bo byli sami tacy jak ja :D