Lena
18.11.2012 11:27
Jaki wynik pozwoli sądzić, że wszystko na dobrej drodze? SUVy powinny być poniżej jakiejś wartości, guzy znacznie zmniejszone czy wyraźna informacja o dobrej odpowiedzi na leczenie? Jak u Was to wyglądało?
Autor: Lena • 18.11.2012 11:27 • 28 odpowiedzi
Lena
18.11.2012 11:27
Ewa
18.11.2012 11:39
O 12:27, dnia 2012-11-18 Lena napisał(-a):
Mój lekarz chce mnie wysłac na PET po 2 cyklu. Wiem, że to badanie będzie kluczowe, gdy od jego pozytywnego wyniku zależy czy skończę na abvd czy przejdziemy na beacopp. Czytałam też, że pet po 2 cyklu (lub nawet po pierwszym) ma bardzo duże znaczenie prognostycze.
Jaki wynik pozwoli sądzić, że wszystko na dobrej drodze? SUVy powinny być poniżej jakiejś wartości, guzy znacznie zmniejszone czy wyraźna informacja o dobrej odpowiedzi na leczenie? Jak u Was to wyglądało?
U mnie PET po 2 cyklu:"brak aktywnosci metabolicznej" i kontynuacja ABVD.
ada26
18.11.2012 13:14
O 12:39, dnia 2012-11-18 Ewa napisał(-a):
Mój lekarz chce mnie wysłac na PET po 2 cyklu. Wiem, że to badanie będzie kluczowe, gdy od jego pozytywnego wyniku zależy czy skończę na abvd czy przejdziemy na beacopp. Czytałam też, że pet po 2 cyklu (lub nawet po pierwszym) ma bardzo duże znaczenie prognostycze.
Fajnie ją jestem po 11wlewie i nie miałam peta tylko tomografię bo Mój doktor stwierdziła że jest za duży guz żeby robić pet:/czy ma rację ?nie wiem...chyba wie co robi?
Lena
18.11.2012 18:48
Ewo, a wyjściowo jakie miałaś stadium, jak duże zmiany i jak aktywne (SUV)?
Lena
18.11.2012 18:50
Fajnie ją jestem po 11wlewie i nie miałam peta tylko tomografię bo Mój doktor stwierdziła że jest za duży guz żeby robić pet:/czy ma rację ?nie wiem...chyba wie co robi?
Ada, ale tomograf wykazał skuteczność leczenia? Jak duży miałaś guz? Jakie stadium? Celem peta po 2 cyklu jest kontynuajca lub zmiana leczenia na Beacopp.
Ewa
18.11.2012 19:41
O 19:48, dnia 2012-11-18 Lena napisał(-a):
Ewo, a wyjściowo jakie miałaś stadium, jak duże zmiany i jak aktywne (SUV)?
StadiumIVA. Zajete pluca i srodpiersie. Najwiekszy guz 3,5x2,5, a wiec maly. Suwow nie znam, bylarm w takim szoku jak uslyszalam diagnoze, ze niewiele do mnie docieralo.
rodzynka
18.11.2012 22:24
Informacja o dobrej odpowiedzi na leczenie = zmniejszające się suvmaxy. Jeśli będą poniżej suvmax wątroby, to wg klasyfikacji Chesona oznacza to całkowitą remisję. Nie oznacza to jednak końca leczenia, dla pewności że gad jest wytłuczony lekarze zapisują jeszcze kilka cykli abvd.
Wielkość guza - tu jets różnie. W przypadku dużej masy w śródpiersiu trudno oczekiwać, że ona zniknie całkowicie nawet przy CR. U mnie przy suvmaxie guza poniżej wątrobowego, zmniejszył się o 75 proc., ale nadal ma powyżej 10 cm.
ada26
19.11.2012 05:57
O 19:50, dnia 2012-11-18 Lena napisał(-a):
Ada, ale tomograf wykazał skuteczność leczenia? Jak duży miałaś guz? Jakie stadium? Celem peta po 2 cyklu jest kontynuajca lub zmiana leczenia na Beacopp.
No właśnie chyba nie do końca taka skuteczność bo teraz doktorka mówi coś o silniejszej chemi bo owszem na szyji wszystko fajnie zeszło ale w śródpiersiu jest lipa bo guz nie wiele się zmniejszył.A no i tomograf miałam robiony przed leczeniem i po 10wlewie.
ada26
19.11.2012 06:01
A zapomniała dodać mam IIB miałam zajęta szyję i śródpiersie,brzuch czysty .
Lena
19.11.2012 07:44
Wielkość guza - tu jets różnie. W przypadku dużej masy w śródpiersiu trudno oczekiwać, że ona zniknie całkowicie nawet przy CR. U mnie przy suvmaxie guza poniżej wątrobowego, zmniejszył się o 75 proc., ale nadal ma powyżej 10 cm.
Rodzynka ja mam w śrdópiersiu poniżej 10 cm wyjściowo, ale suv 18, więc nie wiem czy jest szansa, aby po 2 cyklach spadło poniżej 4 (wątroba). A jakie Ty miałaś wyjściowo suvmaxy?
Gizmo
19.11.2012 09:38
Lena, jest taka szansa:)
Annamarchewa
19.11.2012 10:21
Jest taka opcja,u mnie po 2 cyklu byla calkowita metaboloczna odpowiedz a pierwotnie zajete pluca,prawy nadobojczyk,13 cm w klatce.Ale chemie trzeba wziac cala.
Lena
19.11.2012 10:48
O 11:21, dnia 2012-11-19 Annamarchewa napisał(-a):
Jest taka opcja,u mnie po 2 cyklu byla calkowita metaboloczna odpowiedz a pierwotnie zajete pluca,prawy nadobojczyk,13 cm w klatce.Ale chemie trzeba wziac cala.
Annamarchewa gratulacje! Wow. U mnie zajęty nadobojczyk i śródpiersie - guz ma ok 7x6x6 ale lekarz uznał, że lepiej dodać ten X (zmiana masywna). Z 13 cm w klatce po 2 cyklach całkowita odpowiedź to cudowna sprawa ;) A jak aktywny był u Ciebie ten guz? Jakie SUV w pierwszym i drugim PET?
Z inną perspektywą idzie się na chemię wiedząc, że już jest ok :)
Ewa
19.11.2012 10:53
Jak to mozliwe, ze mialas calkowita remisje po drugim cyklu, a zaliczylas nawrot? To bardzo zadki przypadek, rzedu kilku procent prawdopodobienstwa.
Gizmo
19.11.2012 10:54
Lena nie wiem czy to jest tak do końca z tą perspektywą:) u mnie co wlew było gorzej niestety i nawet ta perspektywa nie pomagała:) owszem radość nieziemska z tego, ze chemia działa ale podczas wlewu leżąc nad muszlą jakoś nie umiałam się tym pocieszać:) nie martw się tymi SUVami i cierpliwie czekaj:) powodzenia
Lena
19.11.2012 12:09
O 11:54, dnia 2012-11-19 Gizmo napisał(-a):
Lena nie wiem czy to jest tak do końca z tą perspektywą:) u mnie co wlew było gorzej niestety i nawet ta perspektywa nie pomagała:) owszem radość nieziemska z tego, ze chemia działa ale podczas wlewu leżąc nad muszlą jakoś nie umiałam się tym pocieszać:) nie martw się tymi SUVami i cierpliwie czekaj:) powodzenia
U mnie po pierwszej przez 2 dni był luz, a trzeciego dnia mega mdłości. Nie wymiotowałam, ale miałam gulę w gardle, pojechałam do pracy, po kilku godzinach wróciłam i poszłam spać :( Ciekawe jak będzie dalej. W torebce mam na wszelki wypadek zofran.
Gizmo
19.11.2012 12:35
No u każdego to wygląda inaczej, niemniej jednak ja wspominam tamten czas strasznie bo żadne przeciwwymiotne na mnie nie działały. Wymiotowałam strasznie, już podczas drogi do szpitala, nie wspomne o pobycie na oddziale i po powrocie do domu ze 2-3 dni. Tobie życzę by Twój organizm reagował mniej zawzięcie:)
Annamarchewa
19.11.2012 17:03
O 11:48, dnia 2012-11-19 Lena napisał(-a):
Annamarchewa gratulacje! Wow. U mnie zajęty nadobojczyk i śródpiersie - guz ma ok 7x6x6 ale lekarz uznał, że lepiej dodać ten X (zmiana masywna). Z 13 cm w klatce po 2 cyklach całkowita odpowiedź to cudowna sprawa ;) A jak aktywny był u Ciebie ten guz? Jakie SUV w pierwszym i drugim PET?
Z inną perspektywą idzie się na chemię wiedząc, że już jest ok :)
Wiesz jaki byl suv nie pamietam,od tamtej pory mialam jeszcze kilka razy Pet.Gratulowac tez nie ma czego bo walcze z nawrotem ale wielu osobom udalo sie bez nawrotu wiec glowa do gory :)
Annamarchewa
19.11.2012 17:11
O 11:53, dnia 2012-11-19 Ewa napisał(-a):
Jak to mozliwe, ze mialas calkowita remisje po drugim cyklu, a zaliczylas nawrot? To bardzo zadki przypadek, rzedu kilku procent prawdopodobienstwa.
Nie wiem jak to mozliwe ale jak widac jednak,ze trafilo na mnie to tez nie do mnie pytanie.Tak jest niestety i z tego csro zauwazylam na oddziale nie jestem jedynym przypadkiem.Pozdrawiam
kola
19.11.2012 17:30
A ja wam powiem że bylem w IV B i miałem zajęte wszystko łącznie ze szpikiem i kościami co potwierdził trepan i pet. Po 2 cyklu była pełna odpowiedź metaboliczna i tylko resztki światełek na pet. Ale chemię przeszedłem całą 6xABVD i całe szczęście że bez kompletnie żadnych objawów. Leczenie skończyłem w kwietniu i do tej pory narazie spoko. Ja tam wierzę że mnie nawrót nie dostanie i radziłbym wszystkim tak myśleć bo to naprawdę pomaga. Życzę wszystkim zdrówka.