Ziarnica.pl
← Wróć do działu "Ogólne"
Ogólne

PET po2 cyklu

Autor: Lena • 18.11.2012 11:27 • 28 odpowiedzi

Annamarchewa

20.11.2012 06:55

Odpowiedz

O 18:30, dnia 2012-11-19 kola napisał(-a):

A ja wam powiem że bylem w IV B i miałem zajęte wszystko łącznie ze szpikiem i kościami co potwierdził trepan i pet. Po 2 cyklu była pełna odpowiedź metaboliczna i tylko resztki światełek na pet. Ale chemię przeszedłem całą 6xABVD i całe szczęście że bez kompletnie żadnych objawów. Leczenie skończyłem w kwietniu i do tej pory narazie spoko. Ja tam wierzę że mnie nawrót nie dostanie i radziłbym wszystkim tak myśleć bo to naprawdę pomaga. Życzę wszystkim zdrówka.

No i slusznie,trzeba wierzyc,ze to koniec walki i nawrot sie nie trafi,ja tez wierze,ze wygram i ta walke i zaczne normalne zdrowe zycie.Dobrego zdrowia zycze :)

Lena

20.11.2012 07:45

Odpowiedz

O 18:30, dnia 2012-11-19 kola napisał(-a):

A ja wam powiem że bylem w IV B i miałem zajęte wszystko łącznie ze szpikiem i kościami co potwierdził trepan i pet. Po 2 cyklu była pełna odpowiedź metaboliczna i tylko resztki światełek na pet. Ale chemię przeszedłem całą 6xABVD i całe szczęście że bez kompletnie żadnych objawów. Leczenie skończyłem w kwietniu i do tej pory narazie spoko. Ja tam wierzę że mnie nawrót nie dostanie i radziłbym wszystkim tak myśleć bo to naprawdę pomaga. Życzę wszystkim zdrówka.

Kola gratulacje, a pamiętasz jak dużą miałeś masę w śródpiersiu i jakiego rzędu były SUVy (aktywność) w pierwszym pet? Histopatologicznie miałeś I czy II? A radio też miałeś? Zaraz po chemii czy z przerwą? Pozdrawiam ozdrowieńca:)

kola

20.11.2012 09:08

Odpowiedz

Kola gratulacje, a pamiętasz jak dużą miałeś masę w śródpiersiu i jakiego rzędu były SUVy (aktywność) w pierwszym pet? Histopatologicznie miałeś I czy II? A radio też miałeś? Zaraz po chemii czy z przerwą? Pozdrawiam ozdrowieńca:)

No to było tak. W śródpiersiu to nie wiem, ale suv-y miałem od 3,6 w śledzionie, poprzez 8,7 w węzłach biodrowych, do 10,7 w szpiku kostnym.Histopatologicznie miałem I. Radio nie miałem wcale, bo nie było już takiej potrzeby. Moja Pani hematolog też powiedziała, że jak pacjent się uprze że będzie zdrowy, to nawet medycyna nic na to nie poradzi. A ja bardzo chcę być zdrowy i cieszyć się życiem. Ty też będziesz zdrowa.

Lena

20.11.2012 12:00

Odpowiedz

No to było tak. W śródpiersiu to nie wiem, ale suv-y miałem od 3,6 w śledzionie, poprzez 8,7 w węzłach biodrowych, do 10,7 w szpiku kostnym.Histopatologicznie miałem I. Radio nie miałem wcale, bo nie było już takiej potrzeby. Moja Pani hematolog też powiedziała, że jak pacjent się uprze że będzie zdrowy, to nawet medycyna nic na to nie poradzi. A ja bardzo chcę być zdrowy i cieszyć się życiem. Ty też będziesz zdrowa.

Ja też mam histopatologicznie I. Może lepiej się leczy ten typ. Wiem, dzięki :)

rodzynka

20.11.2012 13:57

Odpowiedz

O 08:44, dnia 2012-11-19 Lena napisał(-a):

Rodzynka ja mam w śrdópiersiu poniżej 10 cm wyjściowo, ale suv 18, więc nie wiem czy jest szansa, aby po 2 cyklach spadło poniżej 4 (wątroba). A jakie Ty miałaś wyjściowo suvmaxy?

Miałam największy suvmax coś ok. 17.

Kola, wow, IV grupa i bez beacoppów. Fajnie! :)

kola

20.11.2012 15:20

Odpowiedz

No tak jakoś wyszło. Ja idąc na pierwszą chemię powiedziałem że po 6 ABVD ma nie być nic i nie wchodzi w grę ani inna chemia ani żaden przeszczep. No i jak powiedziałem tak się stało. Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwy i mam nadzieję że tak zostanie.

Lena

21.11.2012 08:13

Odpowiedz

Kola, wow, IV grupa i bez beacoppów. Fajnie! :)

Rodzynka, standard leczenia przy III i IV jest taki, że najpierw ABVD, po 2 cyklu PET i decyzja czy zmiana na BEACOPP czy dalej ABVD. 70% chorych w zaawansowanych stadiach zostaje przy ABVD.

Tutaj jest bardzo ciekawy artykuł na ten temat:

http://czasopisma.viamedica.pl/hem/article/view/15721/12440

i trzeba kliknąc na dole pobierz plik pdf

Gizmo

18.12.2012 10:24

Odpowiedz

Ja miałam całkowity brak aktywności metabolicznej, węzły zmniejszyły się średnio o 50% a guz w płucu w około 40%. Mój lekarz powiedział wtedy, że brak aktywności jest bardzo zadowalający i można wnioskować(choć nikt Ci takiej pewności nie da oczywiście), że prawdopodobieństwo szybkiej wznowy i niedoleczenia strasznie zmalało:)

Gizmo

18.12.2012 12:40

Odpowiedz

Nie mam pojęcia dlaczego mój powyzszy wpis znalazł się w tym wątku, jakoś go przerzuciło:(