Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Badanie krwi

Autor: Nalia91 • 20.01.2014 19:09 • 8 odpowiedzi

Nalia91

20.01.2014 19:09

Odpowiedz
Witam,

czy badanie krwi - dokładnie morfologia + OB + CRP może wykazać chłoniaka bądź ziarnicę ? Mam w pachwinie mały węzeł chłonny, ok 0,7cm, twardy, nieruchomy. Lekarz stwierdził, że nie jest to powód do niepokoju, tym bardziej, że wszystkie wyniki krwi są wręcz idealne. Miałam robione USG węzłów szyjnych w październiku, wykazały tylko 3 węzełki miernie powiększone (max 16mm) o odczynie zapalnym (w zatoce tłuszczowej, podłużne).

Nie mam żadnych objawów ziarnicy ani chłoniaka, ale niepokoi mnie troszkę ta zmiana w pachwinie - nie wiem na 100% czy to węzeł (usg z października w pachwinie nie wykazało patologii), ale tak podejrzewam, bo nie wiem co by tam mogło byś takiego innego poza węzłem (pod skórą, niewidoczne).

CD34+

20.01.2014 19:59

Odpowiedz

0,7 cm - który to wymiar? Węzeł jest na tyle mały, że nie ma się czym niepokoić. Żadne inne badanie niż hist-pat zmienionej tkanki nie pozwala na rozpoznanie chłoniaka.

nalia91

20.01.2014 20:19

Odpowiedz

O 20:59, dnia 2014-01-20 CD34+ napisał(-a):

0,7 cm - który to wymiar? Węzeł jest na tyle mały, że nie ma się czym niepokoić. Żadne inne badanie niż hist-pat zmienionej tkanki nie pozwala na rozpoznanie chłoniaka.

To wymiar 'na oko', może dojść do 1 cm. A to wymiar podłużny, w szerokości jest krótszy.

Myślałam sobie, że może to węzeł zwłókniały? W końcu często golę tamte okolice i one są podrażniane.

nalia91

21.01.2014 20:32

Odpowiedz
Mam jeszcze jedno pytanie - czy w przebiegu chłoniaka powiększone są węzły chłonne w jamie brzuszne i śledziona, czy tylko np. śródpiersiowe ?
Czy śledziona jest zawsze powiększona przy chłoniakach?

Asowa

21.01.2014 21:41

Odpowiedz

O 21:32, dnia 2014-01-21 nalia91 napisał(-a):

Mam jeszcze jedno pytanie - czy w przebiegu chłoniaka powiększone są węzły chłonne w jamie brzuszne i śledziona, czy tylko np. śródpiersiowe ?

Czy śledziona jest zawsze powiększona przy chłoniakach?

Wezly pachwinowe moga sie powiekszacmod depilacji, jak pisalas.

Sledziona nie koniecznie musi byc powiekszona, podobnie z wezlami wbrzuchu.

Wezly moga byc tez powiekszony na szyi i nadobojczykowe, te najcześciej są podejrzane.

henry

22.01.2014 00:55

Odpowiedz

Jako zwykły człowiek powiem Ci wydaje ci sie nic ci nie jest, ale jako człowiek u którego zbagatelizowano ziarnice az do 4 stopnia powiem przebadaj sie konkretnie bedziesz miała pewnosc i spokój.

henry

22.01.2014 00:59

Odpowiedz

można to potraktować jako ciekawostkę ale u mojej żony z zioarnicą aż do 4 stopnia żaden wezeł chłonyy z tych namacalnych nie był powiekszony tylko te w srdoku ciała nienamacalne, a mi co jakiś czas te w pachwinach rosną ale jestem zdrów. nie ma reguły

Nalia91

22.01.2014 20:06

Odpowiedz

O 01:59, dnia 2014-01-22 henry napisał(-a):

można to potraktować jako ciekawostkę ale u mojej żony z zioarnicą aż do 4 stopnia żaden wezeł chłonyy z tych namacalnych nie był powiekszony tylko te w srdoku ciała nienamacalne, a mi co jakiś czas te w pachwinach rosną ale jestem zdrów. nie ma reguły

Ojeju, ale mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończyło ?

Jakie badania kontrolne polecasz ?

Ja miałam robione w październiku usg węzłów obwodowych (szyja, nadobojczykowe, pachy, pachwiny, jama brzuszna) i USG samej jamy brzusznej i było okej, bez zmian patologicznych, na szyi największy węzeł 16mm, ale podłużny i w zatoce tłuszczowej.

kurczak maly

23.01.2014 09:57

Odpowiedz

O 01:59, dnia 2014-01-22 henry napisał(-a):

Henry, a czy u Ciebie i u Twojej zony badania krwi byly ok? Rtg tez nic nie pokazalo? Jakie mieliscie objawy i dlaczego je bagatelizowano? Co pozwolilo Wam w koncu wykryc, ze to chloniak?