Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Pet

Autor: sloninka3 • 23.12.2013 09:45 • 1 odpowiedzi

sloninka3

23.12.2013 09:45

Odpowiedz
Witam serdecznie wszystkich.
Czy macie Państwo doświadczenia jeśli chodzi o badania Pet?.Czy przy pecie po pierwszym cyklu ABVD zmiany jest szansa, aby się cofneły?to chyba niemożliwe?Jak często robiliście PET? jest to promieniowanie pewnie szkodliwe?czy mniej niż TK?po którym pecie była remisja?
Dziękuję za wsparcie
pozdrawiam

Lena

23.12.2013 09:57

Odpowiedz

O 10:45, dnia 2013-12-23 Sloninka3 napisał(-a):

Witam serdecznie wszystkich.

Czy macie Państwo doświadczenia jeśli chodzi o badania Pet?.Czy przy pecie po pierwszym cyklu ABVD zmiany jest szansa, aby się cofneły?to chyba niemożliwe?Jak często robiliście PET? jest to promieniowanie pewnie szkodliwe?czy mniej niż TK?po którym pecie była remisja?

Dziękuję za wsparcie

pozdrawiam

PETy powinny być 3. Na początku leczenia, po 2 cykli i na koniec. Jeżeli po 2 cyklu nie ma remisji czyli suv maxy są wyższe os suv wątroby to następuje zmiana leczenia i chemia ABVD powinna być zastąpiona np. BEACOPPem.

Ja miałam dodatkowo PET po 1 cyklu, gdyż część osób ma remisję już po 1 cyklu i trwają badania nt. prognostycznej roli PET 1 (aktualnie obowiązuje wersja 2). Po pierwszym PET miałam remisję częściową, a całkowitą po PET 2. Przed leczeniem moje zmiany świeciły wysoko tzn. suvy 20-25 w śrópiersiu i nadobojczyku. W PET 1 zmiana nadobojczykowa zmalała o połowę a suv spadł podniżej suv wątroby i był na poziomie MBPS (czyli idealnie), ale suv w śródpiersiu spadł z 21 do 5, a w wątrobie było 4. Dlatego remisja tylko częściowa. Po drugim PET wszystkie zmiany miały suvy 1,5-1,9 przy MBPS 2,1 i wątrobie 3,8.

PET jest jedynym sensownym badaniem diagnostyczny gdyż pokazuje aktywność zmian. TK pokazuje tylko wielkość, a zmiana może maleć, a mieć cały czas sporą aktywność.