Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Puszczanie gazów

Autor: yyy • 03.12.2013 20:27 • 9 odpowiedzi

yyy

03.12.2013 20:27

Odpowiedz

Temat jest dosyć krępujący, jestem juz prawie rok po ukonczeniu leczenia 6AVBE + 17 naświetleń stopien choroby IIb. Pare miesiecy temu mialem problemy z wartoba (spore alt i asp), lekarz zalecil jakis hepatil itp i badania wrocily do normy. mialem robiona dwa miesiace temu tomogirafie z kontrastem całego ciała i wszystko wyszło ok. Natomiast od jakis kilkunastu dni mam straszne gazy. Rano nie ma tragedii ale czym dłużej dzień trwa tym gazy są częstsze :/ czasem zakuje mnie w okolicy pępka po prawej stronie ale to rzadko. Czy miał ktoś podobnie?

yyy

04.12.2013 11:47

Odpowiedz

O 21:27, dnia 2013-12-03 yyy napisał(-a):

Temat jest dosyć krępujący, jestem juz prawie rok po ukonczeniu leczenia 6AVBE + 17 naświetleń stopien choroby IIb. Pare miesiecy temu mialem problemy z wartoba (spore alt i asp), lekarz zalecil jakis hepatil itp i badania wrocily do normy. mialem robiona dwa miesiace temu tomogirafie z kontrastem całego ciała i wszystko wyszło ok. Natomiast od jakis kilkunastu dni mam straszne gazy. Rano nie ma tragedii ale czym dłużej dzień trwa tym gazy są częstsze :/ czasem zakuje mnie w okolicy pępka po prawej stronie ale to rzadko. Czy miał ktoś podobnie?

pomoże ktoś?

Lena

04.12.2013 13:41

Odpowiedz
Myślę, że to nie ma związku z leczeniem.
Jeżeli w TK było ok to raczej masz zespół jelita drażliwego, albo za dużo stresu albo dieta nie taka.
Zadbaj o dietę, dużo błonnika, otręby owsiane itp.

yyy

04.12.2013 14:29

Odpowiedz

O 14:41, dnia 2013-12-04 Lena napisał(-a):

Jeżeli w TK było ok to raczej masz zespół jelita drażliwego, albo za dużo stresu albo dieta nie taka.

na razie biorę ulgix, zobaczymy czy pomoże :(

yyy

04.12.2013 14:45

Odpowiedz

O 15:29, dnia 2013-12-04 yyy napisał(-a):

zauzywazyłem że często oddaję też stolec który jest dosyć jasny, a wiatry dostaje najczęściej po obiedzie

mabiel

04.12.2013 14:56

Odpowiedz

O 15:45, dnia 2013-12-04 yyy napisał(-a):

O 15:29, dnia 2013-12-04 yyy napisał(-a):

zauzywazyłem że często oddaję też stolec który jest dosyć jasny, a wiatry dostaje najczęściej po obiedzie

Również miałem problemy ze wzdęciami. Odpowiednia dieta pomoże.

Unikaj słodyczy, mleka, surowych owoców i ogólnie produktów zawierających laktozę.

Asowa

04.12.2013 15:58

Odpowiedz

Unikaj słodyczy, mleka, surowych owoców i ogólnie produktów zawierających laktozę.

Popieram, mi gastrolog powiedział, że wbrew pozorom żadne preparaty nie pomogą, wręcz szkodzą, bo rozleniwiają jelita.

Trzeba kontrolować co się je, dużo pić, jeść regularnie.

I zaleca się dużo błonnika.

Ogólnie polecam wizytę u gastrologa.

ewa

04.12.2013 17:18

Odpowiedz

Pij herbatkę z kopru włoskiego,nawet 2-3 szklanki dziennie, bardzo pomaga. Zbyt dużo błonnika w diecie nie jest wskazane, bo zamiast pomóc nasili problemy gastryczne.

yyy

04.12.2013 18:38

Odpowiedz

O 18:18, dnia 2013-12-04 ewa napisał(-a):

Pij herbatkę z kopru włoskiego,nawet 2-3 szklanki dziennie, bardzo pomaga. Zbyt dużo błonnika w diecie nie jest wskazane, bo zamiast pomóc nasili problemy gastryczne.

dzisiaj cały dzien brałem ulgix tabletka rano, po obiedzie i po kolacji i jeżeli chodzi o gazy to temat się uspokoił, zdecydowanie mniej pusciłem "bączków". Więc skoro takie coś pomaga to chyba nic poważnego jak myślicie ? Pozdrawiam

PAula

05.12.2013 11:36

Odpowiedz

O 19:38, dnia 2013-12-04 yyy napisał(-a):

O 18:18, dnia 2013-12-04 ewa napisał(-a):

dzisiaj cały dzien brałem ulgix tabletka rano, po obiedzie i po kolacji i jeżeli chodzi o gazy to temat się uspokoił, zdecydowanie mniej pusciłem "bączków". Więc skoro takie coś pomaga to chyba nic poważnego jak myślicie ? Pozdrawiam

Witaj. Bardzo prawdopodobnym jest, że cierpisz na zespół jelita drażliwego, jednak aby dokładnie stwierdzić czy coś dzieje się z jelitami potrzebne jest badanie-kolonoskopia.

Na zjd stosuje się takie leki jak duspatalin czy debridat ale to są leki na receptę. Jeśli te uciążliwe objawy Ci nie przejdą to będzie wskazana wizyta u lekarza rodzinnego.

Pozdrawiam.