Lena
03.12.2013 07:33
wiesz co za bardzo nie wiem bo ja w ogole jestem z tych osób co za wiele wolą nie wiedzieć :) po prostu lepiej mi się tak funkcjonuje :)ale wiem ze największy pakiet wezłow w śródpiersiu oczywiście jakieś 50mmx34mmx50mm i tu suv było ok 10 , oprócz tego jeszcze pare innych ... w badaniu pet była tez wzmianka o kościach i szpiku ze wzmożony metabolizm zacieki na kościach ale opis nie jednoznaczny tyle wiem.....
W Polsce to chyba lepiej się interesować bo wiesz jaka jest służba zdrowia :) Trzeba się znać i wymuszać badania :)
Ja miałam w PET rozlany wzrost metabolizmu w przestrzeniach szpikowych trzonów kręgów, ale w trepanobiopsji było ok. To pewnie promieniujący stan zapalny od zmian w śródpiersiu. Gdybyś miała zajęty szpik czy kości to CS byłoby IV i 8 cykli chemii. Zmiany w kościach najczęściej są ogniskowe, a nie rozlane i ich opis w PET wygląda np. tak "ognisko wzmożonego metabolizmu w kości biodrowej". Niebezpieczne zmiany rozlane są raczej w śledzionie i tego typu narządach. Zmiana 5 x 5 x 3 cm to maleństwo :) Ja miała 8 x 8 x 7, a mamy tu koleżankę z 16 cm guzem w śródpiersiu i też jest ok, więc głowa do góry! 4 cykle szybko zlecą.