Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

wznowa czy nie operacja wstrzymana

Autor: salt • 18.11.2013 22:43 • 6 odpowiedzi

salt

18.11.2013 22:43

Odpowiedz

dziś wróciłem od lekarza po wszystkich badaniach przygotowawczych do operacji pobrania węzłów z jamy brzusznej wskazaniem był kontrolny pet z opisem wzmożone gromadzenie znacznika węzły chłonne biodrowe zewnętrzne 5,63 25mm pachwinowe węzły 4,71 20mm przyaortalne węzły 4,94 12mm. wynik peta był 0koło 3miesiące temu czy powtórzyć pet czy trudno będzie takie węzły zlokalizować wiadomo czas gra rolę łudzę się że może to nie zz . ale zanim zrobie nowy pet pewnie upłynie z miesiąc . Potrzebne mi jakieś sugestie coś co mnie olśni inatchnie wiarą że podejmuje słuszną decyzje w końcu to mój brzuch nie jest taki mały hodowany przez 4 lata od przeszczepu wszelkimi przysmakami. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie mam 4 dni do namysłu.

leszek

19.11.2013 18:37

Odpowiedz

cześć ,jeśli poprzedni pet potwierdził w SUV-ie metabolizm taki jest w opisie ja osobiście zgodziłbym się na pobranie węzłów bez powtórki PET-a ,jest to wtedy szybciej na reakcję z ewentualnym leczeniem,zanim wrócisz do normalności po zabiegu trochę czasu mija ,a czas u nas jest na wagę zdrowia ,więc myślę czas na pobranie i szybki wynik histopatologiczny.powodzenia

salt

19.11.2013 19:14

Odpowiedz

O 19:37, dnia 2013-11-19 leszek napisał(-a):

cześć ,jeśli poprzedni pet potwierdził w SUV-ie metabolizm taki jest w opisie ja osobiście zgodziłbym się na pobranie węzłów bez powtórki PET-a ,jest to wtedy szybciej na reakcję z ewentualnym leczeniem,zanim wrócisz do normalności po zabiegu trochę czasu mija ,a czas u nas jest na wagę zdrowia ,więc myślę czas na pobranie i szybki wynik histopatologiczny.powodzenia

Dzięki za sugestie ale czy jest prawdopodobne że to nie jest wznowa .czy uda się wyciąć właściwy węzeł.?a jeśli nie to co dalej ,druga operacja ?czy te wskażniki z pet są jednoznaczne ? Trudna decyzja potem niema drugiej szansy nie ma życia na próbę wszystko dzieje się naprawdę a strzał jeden inie można chybić.

leszek

19.11.2013 20:14

Odpowiedz

Moim zdaniem należałoby pobrać największy węzeł,on u ciebie ma największy SUV i rozmiar więc materiału sporo do badania,kiedyś pisałem że pewności niema ale to logiczne aby pobrać największy,dla porównania jest podawany SUV wątroby ,jaki był u ciebie?jeśli wątroba miała większy to nadzieja że niema nawrotu,a węzeł jeśli ma więcej to znak wzmożonego metabolizmu.

salt

20.11.2013 18:42

Odpowiedz

O 21:14, dnia 2013-11-19 leszek napisał(-a):

Moim zdaniem należałoby pobrać największy węzeł,on u ciebie ma największy SUV i rozmiar więc materiału sporo do badania,kiedyś pisałem że pewności niema ale to logiczne aby pobrać największy,dla porównania jest podawany SUV wątroby ,jaki był u ciebie?jeśli wątroba miała większy to nadzieja że niema nawrotu,a węzeł jeśli ma więcej to znak wzmożonego metabolizmu.

nie wiem jak jest gdzie indziej ,ale ja miałem pet chyba ze sześć razy często był podejrzany nigdy nie był podawany suw wątroby raz pet skończył się mediastinoskopią ale wtedy mi się udało dlatego teraz się wacham.wtedy mi9ałem powiększone ze 20 węzłów w klatce piersiowej okazało się że to nie wznowa ale sarko. Proszę o komentarz.Wtedy to byłem szczęściarzem trzeba na krawędzi stać żeby wiedzieć co to żyć Pozdrawiam

leszek

20.11.2013 18:53

Odpowiedz

dalej jestem za pobraniem węzła,wtedy potwierdzi się co to jest ,teraz możemy gdybać ,nawrót czy sarko itd ,zalecam j/w .powodzenia

salt

20.11.2013 19:21

Odpowiedz

O 19:53, dnia 2013-11-20 leszek napisał(-a):

dalej jestem za pobraniem węzła,wtedy potwierdzi się co to jest ,teraz możemy gdybać ,nawrót czy sarko itd ,zalecam j/w .powodzenia

dzięki za odzew tylko że drugi pet mógłby wykazać np. conięcie się zmian nie wyobrażam że wszystko od nowa. na eshap się już nie piszę to horor i matrix to nie może dziać się naprawdę.