Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wzmacniająca się masa tkankowa w śródpiersiu

Autor: Syringa • 14.10.2013 17:52 • 7 odpowiedzi

Syringa

14.10.2013 17:52

Odpowiedz
Dzień dobry.
Mam pytanie do osób w remisji. Czy zdarzyło się komuś powiększenie resztkowego guza w śródpiersiu i nie był to nawrót?
W ostatniej tomografii guz powiększył się o kilka minimetrów. Onkolog wysłała mnie na PETa, więc myślałam o spokojnym poczekaniu i niezawracaniu nikomu głowy. Niestety po 4 tygodniach od wysłania skierowania, okazało się, że termin badania wyznaczono mi dopiero na koniec grudnia! To razem ponad 3 miesiące czekania. Trochę się przeraziłam (trochę więcej niż trochę). Dajcie przykłady powiększającego się guza resztkowego w śródpiersiu, które miały inne przyczyny niż chłoniak.
Bardzo, bardzo proszę, bo nie wytrzymam nerwowo...

Rodzynka

14.10.2013 20:43

Odpowiedz

O 19:52, dnia 2013-10-14 Syringa napisał(-a):

W ostatniej tomografii guz powiększył się o kilka minimetrów.

Kilka milimetrów? Przecież każde badanie ma jakiś błąd i kilka milimetrów nie powinno mieć znaczenia.

Syringa

15.10.2013 09:50

Odpowiedz

Kilka milimetrów? Przecież każde badanie ma jakiś błąd i kilka milimetrów nie powinno mieć znaczenia.

Jak napiszę pół cm to zabrzmi groźniej? :)

Wiem, że jak się robi badania w różnych ośrodkach to mogą wychodzić inne wyniki. Ale w ciągu 2,5 roku remisji robiłam tomografię na tym samym sprzęcie i zawsze wychodziło: "w porównaniu z badaniem poprzednim obraz nie uległ zmianie".

Tym razem dodatkowo w opisie jest "WZMACNIAJĄCA się masa tkankowa", co rozumiem jako informację, że coś się ruszyło i to nie w dobrym kierunku.

Rozmiary większe o 0,5 i 0,6 cm to niby mało, ale...

Jak mi wyskakują na szyi przy przeziębieniu 2 cm gule to się nie przejmuję. Wiem, że po ziarnicy często mogą się pojawiać przy byle kichaniu, a potem znikają. A jeszcze jak mnie bolą, to tym bardziej nie ma co się martwić. Jednak nie słyszałam by guz w śródpiersiu miał te właściwości, dlatego niepokoję się.

Tilia

15.10.2013 20:37

Odpowiedz

O 11:50, dnia 2013-10-15 Syringa napisał(-a):

Jak napiszę pół cm to zabrzmi groźniej? :)

Wiem, że jak się robi badania w różnych ośrodkach to mogą wychodzić inne wyniki. Ale w ciągu 2,5 roku remisji robiłam tomografię na tym samym sprzęcie i zawsze wychodziło: "w porównaniu z badaniem poprzednim obraz nie uległ zmianie".

Tym razem dodatkowo w opisie jest "WZMACNIAJĄCA się masa tkankowa", co rozumiem jako informację, że coś się ruszyło i to nie w dobrym kierunku.

Rozmiary większe o 0,5 i 0,6 cm to niby mało, ale...

Jak mi wyskakują na szyi przy przeziębieniu 2 cm gule to się nie przejmuję. Wiem, że po ziarnicy często mogą się pojawiać przy byle kichaniu, a potem znikają. A jeszcze jak mnie bolą, to tym bardziej nie ma co się martwić. Jednak nie słyszałam by guz w śródpiersiu miał te właściwości, dlatego niepokoję się.

Syringa-tez stresuje mnie najdrobniejsza zmiana w TK i rozumiem Twoj lek. Jednak kazda wznowe leczy sie tak samo a u Ciebie dynamika zmian jest mala wiec nawet zakladajac najgorsze czyli wznowe to im sie nie spieszy. Korzystaj z zycia poki mozesz i postaraj sie wytrwac do grudnia w dobrej formie. Ja przyjelam zalozenie, ze poki mi nie kaza sie leczyc to jestem zdrowa i to mi pomaga wytrwac w czasie miedzy badaniami, gdy cos boli albo wyczuje jakis węzełek. Trzymaj sie. Na razie jestes zdrowa i oby tak pozostalo!

Syringa

16.10.2013 10:47

Odpowiedz

Syringa-tez stresuje mnie najdrobniejsza zmiana w TK i rozumiem Twoj lek. Jednak kazda wznowe leczy sie tak samo a u Ciebie dynamika zmian jest mala wiec nawet zakladajac najgorsze czyli wznowe to im sie nie spieszy. Korzystaj z zycia poki mozesz i postaraj sie wytrwac do grudnia w dobrej formie. Ja przyjelam zalozenie, ze poki mi nie kaza sie leczyc to jestem zdrowa i to mi pomaga wytrwac w czasie miedzy badaniami, gdy cos boli albo wyczuje jakis węzełek. Trzymaj sie. Na razie jestes zdrowa i oby tak pozostalo!

Tilia dzięki :) Od dziś, przyjmuję postawę, że dopóki mi niczego nie udowodnią to jestem niewi... znaczy się zdrowa. Czego nam wszystkim życzę.

Syringa

18.12.2013 13:00

Odpowiedz
Z przyjemnością informuję, że wzrost masy w śródpiersiu u osób będących w remisji, nie musi oznaczać nawrotu :)
Dodatkowo mam dobrą nowinę dla osób mieszkających w Zachodniopomorskim. Niedawno otwarto PET w Szczecinie Zdunowie. Dzięki temu, nie musimy już jeździć na badanie do sąsiednich województw.

P.S. Przyczyn urośnięcia guza też nie znam, ale to już sprawa drugorzędna...

Tilia

19.12.2013 14:01

Odpowiedz

O 14:00, dnia 2013-12-18 Syringa napisał(-a):

Z przyjemnością informuję, że wzrost masy w śródpiersiu u osób będących w remisji, nie musi oznaczać nawrotu :)

Dodatkowo mam dobrą nowinę dla osób mieszkających w Zachodniopomorskim. Niedawno otwarto PET w Szczecinie Zdunowie. Dzięki temu, nie musimy już jeździć na badanie do sąsiednich województw.

P.S. Przyczyn urośnięcia guza też nie znam, ale to już sprawa drugorzędna...

Super. Mówiłam, że nie ma co się denerwować na zapas. Zdrówka życzę!!!

Karola

19.12.2013 14:38

Odpowiedz

Potwierdzam Szczecin, jednak z własnego doświadczenia dodam, że nie wszyscy lekarze są tacy chętni, żeby kierować tam na badanie.. ;)