Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Węzły chłonne powiększone

Autor: Nalia91 • 04.10.2013 08:31 • 6 odpowiedzi

Nalia91

04.10.2013 08:31

Odpowiedz
Hej. Na wstępie zaznaczę, że nie podejrzewam u siebie ziarnicy/chłoniaka, jednakże wiem, że jesteście specami od węzłów. :) Dlatego postanowiłam napisać. Mam 22 lata, od miesiąca wyczuwam powiększony węzeł po prawej stronie szyi. Byłam na wyjeździe, potem miałam zawirowania i na USG wylądowałam dopiero teraz. Przed USG byłam u lekarza (jeszcze starym miejscu zamieszkania), który uważa, że to nic takiego. Oto wynik USG:
"W obrębie szyi do przodu od naczyń szyjnych oraz pod MOS widoczne są owalne, hipoechogenne, przeważnie z dostrzegalną zatoką tłuszczową węzły chłonne o wymiarach 15.8mmx3,9 mm;
4,3mmx3,7mm
16,2mmx5,2mm
Powiększonych ani morfologicznie patologicznych węzłów na szyi nie znaleziono. Doły nad- i podobojczykowe, pachowe, pachwiny wolne od patologicznych węzłów chłonnych, podobnie jak przestrzeń zaotrzewnowa."

Czy wynik jest ok? Cały czas czuję gulkę w szyi w miejscu węzła opisanego jako 15,8mm, ale wydaje mi się ona większa. Czy to USG wykazałoby, gdyby była tam jakaś torbiel, tłuszczak, ślinianka albo inny guz? Czy trzeba zrobić osobne USG by rozpoznać ten charakter? Czy powinnam udać się do lekarza w celu dalszej weryfikacji? Proszę o opinię. Od razu zaznaczę, że nie byłam jeszcze u lekarza, bo właśnie się przeprowadziłam na studia do innego miasta i muszę się przerejestrować w przychodni. :)

Lena

04.10.2013 10:00

Odpowiedz

O 10:31, dnia 2013-10-04 Nalia91 napisał(-a):

Hej. Na wstępie zaznaczę, że nie podejrzewam u siebie ziarnicy/chłoniaka, jednakże wiem, że jesteście specami od węzłów. :) Dlatego postanowiłam napisać. Mam 22 lata, od miesiąca wyczuwam powiększony węzeł po prawej stronie szyi. Byłam na wyjeździe, potem miałam zawirowania i na USG wylądowałam dopiero teraz. Przed USG byłam u lekarza (jeszcze starym miejscu zamieszkania), który uważa, że to nic takiego. Oto wynik USG:

"W obrębie szyi do przodu od naczyń szyjnych oraz pod MOS widoczne są owalne, hipoechogenne, przeważnie z dostrzegalną zatoką tłuszczową węzły chłonne o wymiarach 15.8mmx3,9 mm;

4,3mmx3,7mm

16,2mmx5,2mm

Powiększonych ani morfologicznie patologicznych węzłów na szyi nie znaleziono. Doły nad- i podobojczykowe, pachowe, pachwiny wolne od patologicznych węzłów chłonnych, podobnie jak przestrzeń zaotrzewnowa."

Czy wynik jest ok? Cały czas czuję gulkę w szyi w miejscu węzła opisanego jako 15,8mm, ale wydaje mi się ona większa. Czy to USG wykazałoby, gdyby była tam jakaś torbiel, tłuszczak, ślinianka albo inny guz? Czy trzeba zrobić osobne USG by rozpoznać ten charakter? Czy powinnam udać się do lekarza w celu dalszej weryfikacji? Proszę o opinię. Od razu zaznaczę, że nie byłam jeszcze u lekarza, bo właśnie się przeprowadziłam na studia do innego miasta i muszę się przerejestrować w przychodni. :)

Węzły na szyi rzadko są nowotworowe, mają zatokę tłuszczową i są owalne, a to przemawia za ich łagodnością. Ja bym poszła do lekarza laryngologa, trzeba zastanowić się skąd te węzły, przebyta infekcja, ząb itd. Może jakiś antybiotyk i obserwacja.

Asowa

04.10.2013 18:48

Odpowiedz

Węzły na szyi rzadko są nowotworowe,

Skąd masz takie wiadomości? Rzadko nowotworowe są węzły podżuchwowe, szyjne niestety często...

mają zatokę tłuszczową i są owalne, a to przemawia za ich łagodnością.

Z tym się zgadzam;)

Ja bym poszła do lekarza laryngologa, trzeba zastanowić się skąd te węzły, przebyta infekcja, ząb itd. Może jakiś antybiotyk i obserwacja.

Mądra rada, warto się przyjrzeć dlaczego się powiększyły.

Mateusz

04.10.2013 20:16

Odpowiedz
Hej,

U mnie również węzły były powiększone na szyi, dosyć solidne pakiety węzłów. Poszedłem prywatnie na USG zaraz po badaniu dokladnie tydzień po ... miałem wycięty węzeł w celu zbadania ... badanie potwierdziło ZZ.

Udaj się do specjalisty aby odpowiednio Cie pokierował.

Nalia91

04.10.2013 21:24

Odpowiedz

O 22:16, dnia 2013-10-04 Mateusz napisał(-a):

Hej,

U mnie również węzły były powiększone na szyi, dosyć solidne pakiety węzłów. Poszedłem prywatnie na USG zaraz po badaniu dokladnie tydzień po ... miałem wycięty węzeł w celu zbadania ... badanie potwierdziło ZZ.

Udaj się do specjalisty aby odpowiednio Cie pokierował.

Ale według radiologa pakietów węzłów nie mam. Więc trzeba je badać hist-pat?

Asowa

04.10.2013 21:47

Odpowiedz

A robiłaś morfologię? Masz jakieś niepokojące objawy?

Myślę, że na chwilę obecną żaden lekarz nie da ci skierowania na wycięcie węzła, na BAC nie daj się namówić, bo badanie i tak może nic nie wykazać.

Spokojnie obserwuj te węzły i za jakiś czas możesz powtórzyć USG.

Pamiętaj też, że powiększone węzły nie zawsze są objawem choroby nowotworowej:)

Nalia91

05.10.2013 10:11

Odpowiedz

O 23:47, dnia 2013-10-04 Asowa napisał(-a):

A robiłaś morfologię? Masz jakieś niepokojące objawy?

Myślę, że na chwilę obecną żaden lekarz nie da ci skierowania na wycięcie węzła, na BAC nie daj się namówić, bo badanie i tak może nic nie wykazać.

Spokojnie obserwuj te węzły i za jakiś czas możesz powtórzyć USG.

Pamiętaj też, że powiększone węzły nie zawsze są objawem choroby nowotworowej:)

Morfologię mam bardzo okej, lekarz mówił, że jest wzorowa. ;)