Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Dna moczanowa po leczeniu

Autor: rodzynka • 06.09.2013 19:43 • 2 odpowiedzi

rodzynka

06.09.2013 19:43

Odpowiedz
Zakończyłam leczenie w grudniu 2012 (chemia + radio).
Ostatnio zaczęło mnie boleć kolano, dosyć mocno. Ortopeda, punkcja (!), żółty płyn, skierowanie na badania krwi --> podwyższony kwas moczowy!!! Werdykt lekarza - dna moczanowa. Jestem w szoku, bo ta choroba kojarzy mi się ze starszymi mężczyznami zajadającymi się golonkami, a ja nawet na mięso nie patrzę. Poczytałam, przyjęłam do wiadomości i przechodzę na ostrą dietę.

Lekarz powiedział, że chemioterapia mogła przyspieszyć tę chorobę. Czy ktoś z Was miał lub ma z nią do czynienia?

beata79

07.09.2013 18:25

Odpowiedz

Ja przez cale abvd, eshap i beam musialam zażywać milurit, bo kwas moczowy we krwi byl kilkakrotnie ponad normę. Po przeszczepie kwas moczowy utrzymywał się ponad normę jeszcze przez okolo pól roku. Dzisiaj, 1,5 roku po leczeniu kwas jest juz praktycznie w normie, a miluritu nie zażywam od roku. Nigdy jednak, przy przekroczonej normie kwasu moczowego nie miałam problemu ze stawami.

Kamila29

24.10.2013 06:46

Odpowiedz

O 21:43, dnia 2013-09-06 Rodzynka napisał(-a):

Zakończyłam leczenie w grudniu 2012 (chemia + radio).

Ostatnio zaczęło mnie boleć kolano, dosyć mocno. Ortopeda, punkcja (!), żółty płyn, skierowanie na badania krwi --> podwyższony kwas moczowy!!! Werdykt lekarza - dna moczanowa. Jestem w szoku, bo ta choroba kojarzy mi się ze starszymi mężczyznami zajadającymi się golonkami, a ja nawet na mięso nie patrzę. Poczytałam, przyjęłam do wiadomości i przechodzę na ostrą dietę.

Lekarz powiedział, że chemioterapia mogła przyspieszyć tę chorobę. Czy ktoś z Was miał lub ma z nią do czynienia?

Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak leczyć dnę moczanową i łagodzić jej zajrzyj tutaj http://www.jestemzdrowy.com/dna-moczanowa/