Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Tak z ciekawosc dla innych

Autor: Rafciuu23 • 26.08.2013 20:47 • 12 odpowiedzi

Rafciuu23

26.08.2013 20:47

Odpowiedz
Witam serdecznie.

Jak pewnie wiecie z wiadomosci jakie zawiera internet iz ziarnice zlosliwa moze powodowac jakis konkretny wirus. Tym wirusem moze byc Epsteina-Barr (EBV). A teraz do rzeczy...
Jakos dwa lata przed leczeniem na narzadach plciowych wyskoczyla mi "tak jakby" wysypka" ktora uznalem za zupelnie nie zlosliwa i zlekcewarzylem to. Z biegiem czasu powiekszylo sie to do okolo 5 mm. Rowniez to zlekcewazylem... :) Chodzilem z tym jakos dwa lata zupelnie nie zdajac sobie sprawy ze to moze byc cos powaznego. Kiedy ziarnica odezwala sie w moim organizmie, dopiero poinformowalem lekarzy ze cos takiego znajduje sie... no wiecie tam gdzie sie znajduje. Okazalo sie ze jest to LEUKOPLAKIA (rogowacenie biale) jest to zmiana przednowotworowa ktora musi zostac usunieta. Jak wyczytalem leukoplakie prawdopodobnie powoduje ten sam wirus co ziarnice zlosliwa. Lekarz mi tlumaczym ze byc moze byl to pierwszy objaw ze w moim organizmie dzieje sie cos niedobrego. Tak samo jak osoba nigdy nie chorujaca na luszczyce nagle jej dostaje a pozniej wystepuje choroba nowotworowa. Takze nie nalezy bagatelizowac zadnych zmian, zwlaszcza niepokojacych.

Marek

26.08.2013 21:06

Odpowiedz

O 22:47, dnia 2013-08-26 Rafciuu23 napisał(-a):

Witam serdecznie.

Jak pewnie wiecie z wiadomosci jakie zawiera internet iz ziarnice zlosliwa moze powodowac jakis konkretny wirus. Tym wirusem moze byc Epsteina-Barr (EBV). A teraz do rzeczy...

Jakos dwa lata przed leczeniem na narzadach plciowych wyskoczyla mi "tak jakby" wysypka" ktora uznalem za zupelnie nie zlosliwa i zlekcewarzylem to. Z biegiem czasu powiekszylo sie to do okolo 5 mm. Rowniez to zlekcewazylem... :) Chodzilem z tym jakos dwa lata zupelnie nie zdajac sobie sprawy ze to moze byc cos powaznego. Kiedy ziarnica odezwala sie w moim organizmie, dopiero poinformowalem lekarzy ze cos takiego znajduje sie... no wiecie tam gdzie sie znajduje. Okazalo sie ze jest to LEUKOPLAKIA (rogowacenie biale) jest to zmiana przednowotworowa ktora musi zostac usunieta. Jak wyczytalem leukoplakie prawdopodobnie powoduje ten sam wirus co ziarnice zlosliwa. Lekarz mi tlumaczym ze byc moze byl to pierwszy objaw ze w moim organizmie dzieje sie cos niedobrego. Tak samo jak osoba nigdy nie chorujaca na luszczyce nagle jej dostaje a pozniej wystepuje choroba nowotworowa. Takze nie nalezy bagatelizowac zadnych zmian, zwlaszcza niepokojacych.

A wiesz że po przeczytaniu tego co napisałeś przypomniało mi się że przed chorobą miałem podobnie tylko u mnie co jakiś czas pojawiały się takie ropne krostki które po około dwóch tygodniach znikały a póżniej znowu wychodziły.Ale nigdy nie łączyłem tego z nowotworem a tu się okazuję że to były jakieś początki chłoniaka.

Rafciuu23

26.08.2013 21:12

Odpowiedz

No widzisz :) Sa to tylko przypuszczenia, ale nieraz lacza sie w calosc :)

Ania

27.08.2013 09:26

Odpowiedz

O 23:12, dnia 2013-08-26 Rafciuu23 napisał(-a):

U mnie przez kilka lat przed wykryciem ziarnicy łuszczyła mi się skóra na palcach wskazujących i kciukach w dłoniach. Nie łuszczyca, ale zaburzenia rogowacenia. Dermatolog dał mi maść sterydową, która nie pomagała. Po abvd mam śliczne dłonie. Czyżby problemy skórne zapowiadały chłoniaka?

mabiel

27.08.2013 09:37

Odpowiedz

O 11:26, dnia 2013-08-27 Ania napisał(-a):

O 23:12, dnia 2013-08-26 Rafciuu23 napisał(-a):

U mnie przez kilka lat przed wykryciem ziarnicy łuszczyła mi się skóra na palcach wskazujących i kciukach w dłoniach. Nie łuszczyca, ale zaburzenia rogowacenia. Dermatolog dał mi maść sterydową, która nie pomagała. Po abvd mam śliczne dłonie. Czyżby problemy skórne zapowiadały chłoniaka?

Mówi się, że ziarnica może być powiązana z mononukleozą, którą prawdopodobnie wywołuje ten sam wirus. W dzieciństwie byłem podejrzewany o mononukleozę, ale ostatecznie stwierdzili inną chorobę. Może jednak ją miałem :-)

tomeyk

27.08.2013 15:17

Odpowiedz

No ja tam bez żadnych wątpliwości przeszedłem w dzieciństwie mononukleozę zakaźną. Jak dodać do tego jeszcze fakt, że ojciec też chorował na ziarnicę (i wyszedł z niej, leczony jeszcze MOPPem) to wcale się nie zdziwiłem, jak u mnie ją stwierdzono ;)

leszek

27.08.2013 17:05

Odpowiedz

cześć,widzę że jeszcze trochę to trzeba będzie napisać do kancelarii Noblowskiej o przyznanie nagrody w rozwiązaniu zagadki skąd powstaje ziarnica,mogę powiedzieć że miałem katar to będę miał ziarnicę,pozdrawiam.

Rodzynka

27.08.2013 19:20

Odpowiedz
Ja bym się na Twoim miejscu nie nabijała ;-)
U mnie już trzy lata przed rozpoznaniem zrobiło się COŚ na stopie. Leczono mnie na łuszczycę, potem na alergię i nic. Trzy lata na górnej części stopy miałam wielgachny ekstremalnie swędzący pacek, zrogowaciały z białawymi jakby łuskami i klasycznym strupem. Jak już trafiłam do hematologa, to się bardzo dziwił, że nikt nie wpadł na to, że może to być objaw zz. BTW psychiatrycznie na to też mnie leczyli, że niby sama to rozdrapuję i tak mam ;-)

Rafciu23

30.08.2013 21:34

Odpowiedz
Ja nie mialem sie z czego smiac. Po pobraniu wycinka okazalo sie ze jest to leukoplakia z dysplazja duzego stopnia czyli o krok od nowego nowotworu...
takze dziekuje za takie atrakcje.

asia

31.08.2013 05:38

Odpowiedz

O 21:20, dnia 2013-08-27 Rodzynka napisał(-a):

Ja bym się na Twoim miejscu nie nabijała ;-)

U mnie już trzy lata przed rozpoznaniem zrobiło się COŚ na stopie. Leczono mnie na łuszczycę, potem na alergię i nic. Trzy lata na górnej części stopy miałam wielgachny ekstremalnie swędzą

cy pacek, zrogowaciały z białawymi jakby łuskami i klasycznym strupem. Jak już trafiłam do hematologa, to się bardzo dziwił, że nikt nie wpadł na to, że może to być objaw zz. BTW psychiatrycznie na to też mnie leczyli, że niby sama to rozdrapuję i tak mam ;-)

Hej coś takiego o czym tu piszesz wyskoczylo mi z miesiąc po leczeniu...ale znikło i się narazie nie pojawia jestem po radio czekam na peta to może sygnalizować jakieś niedoleczenie albo nawrót?

Rafciuu23

31.08.2013 14:11

Odpowiedz

Jezeli sa u kogos jakies dziwne objawy to nie oznacza od razu ze kttos jest chory :) Jak pisalem wyzej to sa tylko przypuszczenia ... Jak dotad nie wiadomo jakie sa przyczyny postawania ziarnicy

Rodzynka

31.08.2013 21:57

Odpowiedz

Asiu, mi podczas chemioterapii + terapii sterydami różne cuda na skórze wyskakiwały. Nie stresowałabym się,że to jest choroba.

asia

01.09.2013 09:43

Odpowiedz

O 23:57, dnia 2013-08-31 Rodzynka napisał(-a):

Asiu, mi podczas chemioterapii + terapii sterydami różne cuda na skórze wyskakiwały. Nie stresowałabym się,że to jest choroba.

Dziękuje bardzo ;-);-);-)

Chyba przestanę tu wchodzić bo później mam kilkanaście dziwnych rzecz y na raz :-/