Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

węzły po chemii

Autor: Oysyo • 22.08.2013 11:50 • 6 odpowiedzi

Oysyo

22.08.2013 11:50

Odpowiedz

Witam. Mam pytanie o wyczuwalność węzłów podczas chemii. Chorobę rozpoznałem m.in. poprzez odnalezienie kulek na węzłach nadobojczykowych. Jestem już po kilku chemiach ale nadal je wyczuwam. Czy w praktyce możliwe jest, że mimo ustąpienia zmian chorobowych w węzłach, będą one nadal wyczuwalne? Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?

asia

22.08.2013 16:15

Odpowiedz

O 13:50, dnia 2013-08-22 Oysyo napisał(-a):

Witam. Mam pytanie o wyczuwalność węzłów podczas chemii. Chorobę rozpoznałem m.in. poprzez odnalezienie kulek na węzłach nadobojczykowych. Jestem już po kilku chemiach ale nadal je wyczuwam. Czy w praktyce możliwe jest, że mimo ustąpienia horobowych w węzłach, będą one nadal wyczuwalne? Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?

Hej ja miałam 12 wlewow węzły nadal były wyczuwalne więc dostałam jeszcze cztery puls naswietlenia.Jaki masz stopień?

Ecce_homo

22.08.2013 20:30

Odpowiedz

Jestem już 5 miesięcy po kuracji: po czterech cyklach chemii oraz miesięcznej radioterapii. Węzły są nadal wyczuwalne (na szyi i pod pachami). Dziś otrzymałam wyniki PET: zmiany nie mają cech nowotworowych:) Tak więc - jest możliwe, że i Ty masz taką "urodę":) Głowa do góry!

INES

23.08.2013 05:57

Odpowiedz
Komórki które rozrastają sie do wyczuwalnych rozmiarów, nawet pozbawiając się cech nowotworowych, nie wracają do pierwotnego stanu. To tak jakby nadmuchać w balonik kondom, również po zejściu powietrza nie powróci do stanu fabrycznego.

Jestem 1,5 w remisji, ponad dwa lata leczenia i mój największy okaz na szyi, z którego zresztą była biobsja, nadal jest. To bardzo przykra pamiątka - bo skoro nadal widzimy, wyczuwamy, to non stop o tym myślimy. Ja mam fioła na punkcie jego obserwacji i przed każdą tomografią wydaje mi się że się powiększył ;)

Oysyo

23.08.2013 08:26

Odpowiedz

O 18:15, dnia 2013-08-22 asia napisał(-a):

Hej ja miałam 12 wlewow węzły nadal były wyczuwalne więc dostałam jeszcze cztery puls naswietlenia.Jaki masz stopień?

Generalnie stopień 2A, po 2 kursach ABVD nieznaczna odpowiedź na leczenie, zmiana na ESHAP...po 1 kursie ESHAP nadal czuje wezly, a stres powoduje ze brakuje tchu...

Oysyo

23.08.2013 15:13

Odpowiedz

O 10:26, dnia 2013-08-23 Oysyo napisał(-a):

Generalnie stopień 2A, po 2 kursach ABVD nieznaczna odpowiedź na leczenie, zmiana na ESHAP...po 1 kursie ESHAP nadal czuje wezly, a stres powoduje ze brakuje tchu...

może ktoś był leczony w ten sam sposób? nie odnajduje zbyt wiele na forum, a to jeszcze bardziej pogłębia depresje...

asia

24.08.2013 04:12

Odpowiedz

O 17:13, dnia 2013-08-23 Oysyo napisał(-a):

O 10:26, dnia 2013-08-23 Oysyo napisał(-a):

może ktoś był leczony w ten sam sposób? nie odnajduje zbyt wiele na forum, a to jeszcze bardziej pogłębia depresje...

Ej napewno wszystko będzie dobrze.Cierpliwości ;-)