Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Do osób malowanych tuszem w czasie radio

Autor: Lena • 28.06.2013 07:16 • 7 odpowiedzi

Lena

28.06.2013 07:16

Odpowiedz

Wczoraj zostałam rozrysowana tuszem. Jedna linia od szczęki po pępek, druga poziomo od ramienia do ramienia, krzyże na ramionach, linie na przedramionach i po bokach tułowia. Do tego dwa małe krzyżyki na dekolcie. Po pierwszej nocy te krzyżyki się całkowicie zmyły, a w poniedziałek mam zacząć. Lekarz kazał mi się myć wodą i smarować oliwką, aby skóra nie była podrażniona. Wczoraj niczym się nie smarowałam, a pod wpływem potu w nocy i tak te krzyżyki zeszły. Pewnie trzeba będzie powtórzyć symulację. Masakra jakaś, bo one nie przetrwały nawet 24 godzin. Chyba muszę kupić marker i wieczorem poprawiać. Jak Wy to robicie??? Ten tusz sprawdza się na długich liniach, ale małe krzyżyki to zaraz znikają. Wiadomo, dekolt, piersi, upał, pot :(

efka

28.06.2013 09:17

Odpowiedz

O 09:16, dnia 2013-06-28 Lena napisał(-a):

Wczoraj zostałam rozrysowana tuszem. Jedna linia od szczęki po pępek, druga poziomo od ramienia do ramienia, krzyże na ramionach, linie na przedramionach i po bokach tułowia. Do tego dwa małe krzyżyki na dekolcie. Po pierwszej nocy te krzyżyki się całkowicie zmyły, a w poniedziałek mam zacząć. Lekarz kazał mi się myć wodą i smarować oliwką, aby skóra nie była podrażniona. Wczoraj niczym się nie smarowałam, a pod wpływem potu w nocy i tak te krzyżyki zeszły. Pewnie trzeba będzie powtórzyć symulację. Masakra jakaś, bo one nie przetrwały nawet 24 godzin. Chyba muszę kupić marker i wieczorem poprawiać. Jak Wy to robicie??? Ten tusz sprawdza się na długich liniach, ale małe krzyżyki to zaraz znikają. Wiadomo, dekolt, piersi, upał, pot :(

Lena niczego sama nie poprawiaj. dziwne to co piszesz bo pierwszy raz słyszę aby myć te miejsca wodą, ja dzis zakończyłam naświetalnia a zaczęłam je 24 kwietnia i nie kąpałam sie tyle czasu, alantanem zasypywaałm miejsca naświetlane i te linie namalowane markerem, po t to też woda wiec jak mnie pot w nocy zalewał to biegiem do łazienki i zasypywanie, po czasie marker tak wszedł między pory skóry że nic go nie ruszy, a jeśli nawet troszke zanikało to personel układajacy do naświetlania sam sobie poprawiał linie. pierwszy raz szyję i śródpiersie obmyłam lekko wodą z mydłem po 4 tygodniach od zakończenia radio na te miejsca, no i oliwką dla dzieci posmarowałam a za chwilkę zdjęłam ze skóry czarną maź, czyli oliwkę z cienką warstwą spalonej skóry, no a pod spodem już skóra jest wygojona bez czerwonego piekącego odczynu. spotkałam wiele osób na radio, różnie lekarze prowadzący różne obszary naświetlania i nikt nie mógł myć sie tylko puder puder i nawet jak maść chciałam taka bez wody linomag to zakaz dostałam, no chyba że chcę aby skóra mi zlazła -powiedziała Pani doktor.

Ja miałam maske na twarz więc linie miałam pod ubraniem, na szyi linie były oznaczone na masce. duzo masz tych linii.

Lena

28.06.2013 09:27

Odpowiedz

Efka, jak radio 3 tygodnie i do tego plus 4, nie myć się prawie 2 miesiące to abstrakcja. Lekarz powiedział, że higiena to podstawa, trzeć nie wolno, ale myć wodą tak i natłuszczać. Mam małą dawkę i małe pole. A ile miałaś naświetlań i jaką moc? Ile Gy?

mabiel

28.06.2013 09:37

Odpowiedz
Witam,

w marcu skończyłem radio - miałem 15 lampek na śródpiersie. Miejsce naświetlania miałem zaznaczone markerem i to miejsce miałem zaklejone przezroczystym plastrem. Przez cały okres normalnie się myłem. Pozdrawiam

Lena

28.06.2013 10:26

Odpowiedz

Mabiel a jakieś skutki uboczne? Przełyk? Podrażniona skóra?

PAula

28.06.2013 13:47

Odpowiedz

O 11:27, dnia 2013-06-28 Lena napisał(-a):

Efka, jak radio 3 tygodnie i do tego plus 4, nie myć się prawie 2 miesiące to abstrakcja. Lekarz powiedział, że higiena to podstawa, trzeć nie wolno, ale myć wodą tak i natłuszczać. Mam małą dawkę i małe pole. A ile miałaś naświetlań i jaką moc? Ile Gy?

Ja również miałam bezwzględny zakaz mycia miejsc naświetlanych...Dopiero dwa tygodnie po radio mogłam wejść do wanny i normalnie się umyć i pamiętam, że to było wspaniałe uczucie :) Myłam się tylko od pasa w dół i pod pachami no i oczywiście twarz a miejsca naświetlane przecierałam oliwką dla dzieci i to nie codziennie. Pozdrawiam.

efka

28.06.2013 17:39

Odpowiedz

O 11:27, dnia 2013-06-28 Lena napisał(-a):

:D no pewnie że higiena była :) pod pachami jakoś powoli się myłam, itd ale ten obszar co był zarysowany to go nie myłam. miałam na szyję oraz węzły okołoaortalne dawkę 30gy a na śródpiersie i nadobojczykowe 40gy i tu 20 razy a na brzuch chyba mniejsze było bo skóra po 15 frakcjach jest idealna :)wypis dostanę w poniedziałek :)

mabiel

28.06.2013 19:08

Odpowiedz

O 12:26, dnia 2013-06-28 Lena napisał(-a):

Mabiel a jakieś skutki uboczne? Przełyk? Podrażniona skóra?

Na początku miałem zawroty głowy, poźniej przeszło. a na koniec troche bolało przy przełykaniu. Ogólnie zniosłem bardzo dobrze. Żadnych problemów ze skórą :-)