Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wynik PET po ABVD

Autor: sylvek1989 • 25.06.2013 16:52 • 7 odpowiedzi

sylvek1989

25.06.2013 16:52

Odpowiedz
Witam! Dostałem wynik PET-a, w połowie leczenia we wnioskach miałem: Całkowita odpowiedź metaboliczna, a teraz mam coś takiego: Wnioski:
Pojedynczy obszar w obrębie konglomeratu zmian węzłowych w śródpiersiu przednim po stronie lewej z wychwytem F-FDG wyższym niż w MBPS, do dalszej obserwacji (kontrola PET za 6 tygodni lub po 2 miesiącach od ewentualnej radioterapii).
Całkowita odpowiedź metaboliczna pozostałych zmian węzłowych.

Ma ktoś jakiś pomysł? Czy to możę być coś poważnego, wizytę mam za kilka dni, a zapytam bo może ktoś miał coś podobnego.

rodzynka

25.06.2013 17:12

Odpowiedz

O 18:52, dnia 2013-06-25 sylvek1989 napisał(-a):

Witam! Dostałem wynik PET-a, w połowie leczenia we wnioskach miałem: Całkowita odpowiedź metaboliczna, a teraz mam coś takiego: Wnioski:

Pojedynczy obszar w obrębie konglomeratu zmian węzłowych w śródpiersiu przednim po stronie lewej z wychwytem F-FDG wyższym niż w MBPS, do dalszej obserwacji (kontrola PET za 6 tygodni lub po 2 miesiącach od ewentualnej radioterapii).

Całkowita odpowiedź metaboliczna pozostałych zmian węzłowych.

Ma ktoś jakiś pomysł? Czy to możę być coś poważnego, wizytę mam za kilka dni, a zapytam bo może ktoś miał coś podobnego.

Sylvek, napisz jaki na końcu badania podano SUVmax referencyjny (łuk aorty) i wątroby - i jaki w tych węzłach w śródpiersiu. Czy w ogóle masz to podane na PECie?

Sylvek1989

25.06.2013 17:26

Odpowiedz
Wychwyt 18F-FDG w łożysku naczyniowym śródpiersia (MBPS) na poziomie SUVmax = 1,2.
Wychwyt 18F-FDG w miąższu wątroby na poziomie SUVmax = 2,2

Hipodensyjna zmiana 8 x 4 mm w cieśni tarczycy po stronie prawej - bez wychwytu 18F-FDG.

Konglomerat zmian węzłowych w śródpiersiu przednim po stronie lewej stabilny morfologicznie, o wym. poprzecznych na wysokości łuku aorty 94 x 59 mm i kranio-kaudalnym 92 mm (było 97 x 61 x 96 mm) z pojedynczym obszarem wychwytu 18F-FDG w części bocznej lewej o wym. 9 x 5 mm (SUVmax = 1,5), poprzednio niewidocznym, do dalszej obserwacji
Pozostałe węzły chłonne w śródpiersiu przednim (po stronie prawej), środkowym i tylnym nieaktywne metabolicznie, stabilne morfologicznie, największe przytchawicze dolne prawe do 23 x 13 mm i brzusznie od żyły głównej górnej 19 x 14 mm.
Miąższ płucny wolny od zmian ogniskowych.

sylvek1989

25.06.2013 17:28

Odpowiedz
a i co mnie nie pokoi, tego nie było:

Hiperdensyjna zmiana w wardze przednio-bocznej lewej nerki śr. 7 mm bez wzmożonego wychwytu F-FDG, widoczna również w poprzednim badaniu PET/CT (było śr. 8 – 9 mm) – do planowej obserwacji usg/CT.

mac

26.06.2013 07:44

Odpowiedz
SUV to tak jakby apetyt na cukier w twoim organizmie, a ten apetyt duży ma nowotwór, dlatego SUV od ok 2,5 jest podejrzeniem nowotworu (podkreślam podejrzeniem, może to być wiele innych, błahych czynników). Od 5 czy 10 jest już pewność wystąpienia choroby nowotworowej (jakoś tak). Tak czy inaczej jeżeli miałeś tak dobrą reakcję i tak wcześnie chemia zabiła dziada to ja bym się bardzo nie martwił, nawet gdyby był to nawrót to pewnie znikomy i doktory uporały by się z nim w try miga, podkreślając o ile był by to nawrót, bo może to być zwykłe nic.

PS Dodam tylko że jak to przy chemii i ziarnicy - wszystko jest sprawą BARDZO indywidualna, od reakcji choroby na chemię, przez nawroty po twoją reakcję na chemię. Zdarzają się przypadki że malutki nawrót robi "kuku" i ciężko się z niego doleczyć - ale to jest 1 na xxxx z tych 1 na xxxx co chorują...

Rodzynka

26.06.2013 11:15

Odpowiedz
Mac, bredzisz z tymi SUVmaxami. To jest indywidualne i wszystkie wartości odnosi się do SUVmaxu w wątrobie. U jednej osoby to może być 1, u innej 5.

Sylvek, to wygląda nieźle, spokojnie, poczekaj na to, co powie lekarz :-)

sylvek1989

26.06.2013 14:30

Odpowiedz

Hmm, dam znać co mi powie lekarz, na szczęście wizytę mam szybko, później się odezwę. Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Rodzynka

26.06.2013 19:33

Odpowiedz

Trzymam kciuki za same dobre wieści!!!