Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Jaki to stopień?

Autor: Asia • 25.06.2013 11:34 • 3 odpowiedzi

Asia

25.06.2013 11:34

Odpowiedz

Mam histopatologicznie stwierdzoną NS I, zajęcie śródpiersia, nadobojczyka i kręgu TH5 czyli dwie grupy węzłów i narząd pozachłonny powyżej przepony. Szpik po trepanobiopsji czysty. Jaki to jest stopień? II czy IV? Klasyfikacja na tej stronie nie jest jednoznaczna.

Tilia

25.06.2013 13:41

Odpowiedz

O 13:34, dnia 2013-06-25 Asia napisał(-a):

Mam histopatologicznie stwierdzoną NS I, zajęcie śródpiersia, nadobojczyka i kręgu TH5 czyli dwie grupy węzłów i narząd pozachłonny powyżej przepony. Szpik po trepanobiopsji czysty. Jaki to jest stopień? II czy IV? Klasyfikacja na tej stronie nie jest jednoznaczna.

Skąd wiesz, że zajęty kręg TH5, skoro szpik czysty? Na pecie świecą wszelkie stany zapalne - to może być zwykła dyskopatia.

Proszę napisz skąd ten wniosek i kto go wysnuł. Mnie bolał jeden kręg w czasie choroby ale wszyscy lekarze twierdzli, że to ucisk węzłów na kręgosłup a nie ZZ.

Asia

26.06.2013 07:06

Odpowiedz

W PET rozlany wzrost metabolizmu w trzonie kręgu TH5. Podobno może być tak, że zajęta kość, a szpik czysty.

Tilia

26.06.2013 20:14

Odpowiedz

O 09:06, dnia 2013-06-26 Asia napisał(-a):

W PET rozlany wzrost metabolizmu w trzonie kręgu TH5. Podobno może być tak, że zajęta kość, a szpik czysty.

Dzięki.

Generalnie jeśli kości są zajęte to jest to IV stopień. Ale nie ma to większego znaczenia. Czasem IV stopień lepiej i szybciej się leczy niż II. Ważne, że masz NS I. Ja miałam NS II i wynik histopatu: ...żle rokująca postać chłoniaka... . Od roku jestem w remisji po 'zwykłym' ABVD i naświetlaniach.