Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Radioterpaia po 6 cyklach - zmiany wyjściowe czy resztkowe - prośba o radę co wy

Autor: Lena • 21.06.2013 06:37 • 14 odpowiedzi

Lena

21.06.2013 06:37

Odpowiedz
Miałam IIB, w tym duża zmiana w śródpiersiu (8x8x7) i nadobojczyk 2 cm. Leczona byłam 6 cyklami ABVD, w PET remisja całkowita, zmiana resztkowa w śródpiersiu nieaktywna 5 x 1 cm.
Hematolog uważa, że zrezygnować z radio albo robić tylko zmianę resztkową w śródpiersiu. Radiolog, że trzeba naświetlać i śródpiersie i nadobojczyk i zmiany początkowe, a ja chyba powinnam wybrać.
Jak było u Was? Naświetlania zmian resztkowych czy wyjściowych?

Gizmo

21.06.2013 07:46

Odpowiedz

Ja miałam tylko zmiany resztkowe, dam gdzie miałam dużego guza tyko:)ale Tobie trudno radzić, musisz sama-z lekarzami podjąć tą decyzję (może skonsultuj to jeszcze z jednym lekarzem i zobaczysz co na to powie):)

ptak123

21.06.2013 09:35

Odpowiedz

O 08:37, dnia 2013-06-21 Lena napisał(-a):

Miałam IIB, w tym duża zmiana w śródpiersiu (8x8x7) i nadobojczyk 2 cm. Leczona byłam 6 cyklami ABVD, w PET remisja całkowita, zmiana resztkowa w śródpiersiu nieaktywna 5 x 1 cm.

Hematolog uważa, że zrezygnować z radio albo robić tylko zmianę resztkową w śródpiersiu. Radiolog, że trzeba naświetlać i śródpiersie i nadobojczyk i zmiany początkowe, a ja chyba powinnam wybrać.

Jak było u Was? Naświetlania zmian resztkowych czy wyjściowych?

Córka też miała IIB ,leczy się w Norwegi .Na razie nic nie mówia o radioterapii .Jedzie na badanie Pet bo maja taka procedurę po 1,5 miesiaca od ostatniego wlewu .

Lena

21.06.2013 11:00

Odpowiedz

Córka też miała IIB ,leczy się w Norwegi .Na razie nic nie mówia o radioterapii .Jedzie na badanie Pet bo maja taka procedurę po 1,5 miesiaca od ostatniego wlewu .

Ja też miałam PET po 8 tygodniach. To chyba standard. Podobno nawet jak jest czysto to lepiej radio zrobić na wyjściowe zmiany.

ptak123

21.06.2013 11:56

Odpowiedz

O 13:00, dnia 2013-06-21 Lena napisał(-a):

Ja też miałam PET po 8 tygodniach. To chyba standard. Podobno nawet jak jest czysto to lepiej radio zrobić na wyjściowe zmiany.

W norwegi po 10 wlewie miała scana ct ,po miesiącu od zakończenia chemioterapi znowu scan ct ,teraz pet scan .Zobaczymy po pet scanie ,ale raczej nie bedzie radio .Może tam leczą inaczej

Lena

21.06.2013 13:11

Odpowiedz

A w CT wyszły jeszcze jakieś resztki czy zupełnie czysto? U mnie w CT wyszło podrubienie ściany śródpiersia do 2cm.

ptak123

21.06.2013 14:45

Odpowiedz

O 15:11, dnia 2013-06-21 Lena napisał(-a):

A w CT wyszły jeszcze jakieś resztki czy zupełnie czysto? U mnie w CT wyszło podrubienie ściany śródpiersia do 2cm.Jakaś jedna plamka była ,zrobili jeszcze prześwietlenie płuc .

Bariera językowa też robi swoje ,ale leczenie jest super

ygonx

22.06.2013 06:45

Odpowiedz

O 16:45, dnia 2013-06-21 Ptak123 napisał(-a):

O 15:11, dnia 2013-06-21 Lena napisał(-a):

A w CT wyszły jeszcze jakieś resztki czy zupełnie czysto? U mnie w CT wyszło podrubienie ściany śródpiersia do 2cm.Jakaś jedna plamka była ,zrobili jeszcze prześwietlenie płuc .

Bariera językowa też robi swoje ,ale leczenie jest super

Ludzie maja całkowita remisje po 3 seri ABVD a teraz szykuja sie do autoprzeszczepów, wiec ciezko naprawde cokolwiek radzić. Słuchac lekarzy, konsultowac i działać.

Lena

22.06.2013 18:12

Odpowiedz
Czy ktoś jeszcze miał radio po 6 cyklach chemii?
Muszę w czwartek dac lekarzowi odpowiedź czy chcę naświetlać tylko to co zostało czy zmiany wyjściowe. Pomóżcie. Jeden standard leczenia mówi co innego niż drugi i mam wybór.

Janek

22.06.2013 18:26

Odpowiedz

O 20:12, dnia 2013-06-22 Lena napisał(-a):

Muszę w czwartek dac lekarzowi odpowiedź czy chcę naświetlać tylko to co zostało czy zmiany wyjściowe. Pomóżcie. Jeden standard leczenia mówi co innego niż drugi i mam wybór.

Tak, ja miałem po 6 cyklach ABVD, miałem radio.

Janek

23.06.2013 05:45

Odpowiedz

O 20:26, dnia 2013-06-22 Janek napisał(-a):

O 20:12, dnia 2013-06-22 Lena napisał(-a):

Tak, ja miałem po 6 cyklach ABVD, miałem radio.

Widzę, że urwało mój wpis, miałem radio układu chłonnego podprzeponowego, dawka 30 Gy w 15 frakcjach,pozdrawiam

Lena

23.06.2013 17:52

Odpowiedz

Janku, ale miałeś naświetlane zmiany wyjściowe czy tylko resztkowe ?

efka

23.06.2013 21:36

Odpowiedz

ja miałam nie mieć radio ... żyłam już miesiac z tą myslą że radio nie będzie, ze koniec leczenia,i na kolejnej wizycie u innego hematologa padło, że to przecież nie koniec leczenia (12 wlewów ABVD, remisja) no .... ręce mi opadły, sami nie wiedzą co i jak, co lekarz to inne zdanie, pierwszy który zobaczył PET powiedział że koniec leczenia, czekamy co dalej i jak cos będzie sie działo to będziemy reagować a drugi po miesiacu mówi że jednak radio, ale dał mi wybór, mogę ale nie muszę, dał skierowanie do radiologa i powiedział cos co mnie przekonało do radio: o 20procent zwiekszam swoje szanse na to, ze ziarnica nie wróci ... jestem po 20 frakcjach na szyje i śródpiersie ... dwa tygodnie przerwy i teraz 15 frakcji na brzuch, jutro 11 frakcja czyli w piątek 28.06 kończę leczenie, naświetlają mi wyjściowe powierzchnie czyli są to duże obszary, wyniki się walą ale nic to, za chwilkę koniec i wreszcie odpocznę :)

Lena

24.06.2013 08:26

Odpowiedz

Efka, dużo tych naświetlań masz, ale trzeba zmniejszać ryzyko. Przy jednoczesnym zastosowaniu chemioterapii i radioterapii oraz nowoczesnym leczeniu sterowanym PET całkowite wyleczenie to 80-90%. Takie są dane z 2011 r ESMO, a więc ryzyko wznowy tylko 10-20%. Dlatego też chcę zdecydować się na radio i chyba wezmę zmiany wyjściowe, a nie tylko resztkowe.

Janek

24.06.2013 10:56

Odpowiedz

O 19:52, dnia 2013-06-23 Lena napisał(-a):

Janku, ale miałeś naświetlane zmiany wyjściowe czy tylko resztkowe ?

Przeprowadzono radykalne leczenie napromienianie fotonami X 15 MV. Podano dawkę 30 Gy w 15 frakcjach na obszar układu chłonnego podprzeponowego, tak piszą w wypisie.Z wyników TK po chemii pozostał jeden w.chłonny przy odejściu t. nerkowej o wym.13x10 po naświetlaniach nie ma po nim śladu, pozdrawiam