Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

wznowa? czy pobierać cały węzeł?

Autor: grzech • 22.05.2013 21:49 • 0 odpowiedzi

grzech

22.05.2013 21:49

Odpowiedz
Witam,
Chorowałem na ZZ i po leczeniu uzyskałem remisję na okres około 2 lat. Jednak w ostatniej tomografii wyszło, że węzeł w prawej pasze powiększył się nieznacznie (20x8mm do 23x12mm), reszta bez zmian. Odesłano mnie odrazu do chirurga na biopsję cienkoigłową - wynik:
"BAC węzła chłonnego pachy prawej - Liczne komórki szeregu limfoidalnego z udziałem nielicznych makrofagów, pojedynczych granulocytów obojętno- i kwasochłonnych, plazmocytów oraz pojedynczych komórek jedno- i kilkujądrzastych, morfologicznie przypominających komórki Hodkinga (pisownia oryginalna;) ), Reed-Sternberga.
Obraz cytologiczny sugeruje wznowę."
Chirurg wytłumaczył mi, że w Niemczech na podstawie tego wyniku byłbym kwalifikowany na chemię, jednak jakiś chemioterapeuta może chcieć cały węzeł do pobrania.
No i teraz moje pytanie: czy opłaca się pobierać cały węzeł aby dokładniej go przebadać czy BAC skazuje mnie z góry na chemię (której nie wspominam zbyt miło)? Może warto też pobrać aby przebadać w jakim stadium jest choroba? Nie chciałbym być leczony niewłaściwie lub bez wyraźnego uzasadnienia.
Oczywiście pani doktor ustaliła mi PET i powiedziała, że nad pobraniem węzła trzeba się zastanowić bo wyniki krwi mam wzorowe (LDH i OB eleganckie). Co sądzicie? Był ktoś w podobnej sytuacji? Czytałem, że cienkoigłówka nie daje ostatecznych wyników...