Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

hipodensyjne zmiany ogniskowe w tylnej części śledziony

Autor: kate2045 • 22.05.2013 19:13 • 7 odpowiedzi

kate2045

22.05.2013 19:13

Odpowiedz
Kochani w styczniu zakończyłam chemię w lutym miałam peta i wyniki super całkowita remisja metaboliczna.

No ale mam kontrolne badania co 3 miesiące, tak więc miałam tk klatki piersiowej i przytoczę wynik:

Zmian patologicznych w obrębie płuc i opłucnej nie stwierdzono. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych w obrębie śródpiersia i wnęk płucnych. Nadnercza obustronnie prawidłowe. W tylnej części dolnego bieguna śledziony hipodensyjna zmiana ogniskowa 11 mm.

No i właśnie tą zmianą się denerwuje. Czy to może być nawrót choroby?

leszek

23.05.2013 13:09

Odpowiedz

cześć ,ja miałem takie same zmiany na śledzionie tylko więcej bo trzy ogniska,śledziona poszła pod nóż i do histopatologa ,a ja potem na chemię,bez śledziony też można normalnie funkcjonować (12lat).ale każdy pacjent przechodzi inaczej chorobę ,więc mogę się mylić,zrobiłbym powtórkę badań śledziony np.usg .powodzenia.

kate2045

23.05.2013 15:51

Odpowiedz

Leszku czyli to moze swiadczyc o nawrocie choroby? Denerwuje sie strasznie. Jutro ide na usg zobaczymy co lekarz powie ale czuje ze tez pojde pod noz. Znalazlam nowa prace i juz mialam zaczac a tu przyjdzie mi jeszcze walczyc. A u Ciebie to bylo przy pierwszym rozpoznaniu choroby czy miales moze wznowe?

leszek

23.05.2013 17:44

Odpowiedz

To było trzy miesiące po ABVD ,czyli nawrót ,potem chemia i autoprzeszczep.Może to świadczyć o nawrocie ale konkretną odpowiedź da wynik histopat.pozdrawiam

kate204k

23.05.2013 18:03

Odpowiedz

Ja też jestem 3 miesiące po ABVD a oprócz tych ognisk miałeś jeszcze jakieś objawy? Jakies powiększone węzły?

leszek

24.05.2013 15:40

Odpowiedz

Miałem tylko te ogniska na śledzionie,objawów żadnych morfologia w normie,kompletnie nic ,pozdrawiam

kate

24.05.2013 19:29

Odpowiedz

Bylam na usg i lekarz stwierdzil ze to jest torbiel i nie ma sie czym martwic. Wiec mam spokojna glowe. Pozdrawiam

leszek

25.05.2013 07:36

Odpowiedz

O 21:29, dnia 2013-05-24 kate napisał(-a):

Bylam na usg i lekarz stwierdzil ze to jest torbiel i nie ma sie czym martwic. Wiec mam spokojna glowe. Pozdrawiam

Tak jak napisałem wyżej,, każdy pacjent przechodzi inaczej,, tylko się cieszyć (obserwować),pozdrawiam i powodzenia