Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Które to stadium?

Autor: Ania • 17.05.2013 12:49 • 6 odpowiedzi

Ania

17.05.2013 12:49

Odpowiedz

Mam takie pytanie, właśnie dostałam wyniki tomografii. Wyszło w niej, że poza guzem i węzłami na na szyi mam w śródpiersiu powiększone węzły oraz guza o rozmiarach ok 2:4:6 cm. Mówię orientacyjnie ponieważ nie mam przy sobie wyników. Wątroba, śledziona i cała reszta bez zmian. Które to może być stadium, bo ciężko mi dopasować?

beata79

17.05.2013 12:57

Odpowiedz

Zapewne stadium II

Aga71

17.05.2013 18:26

Odpowiedz

O 14:57, dnia 2013-05-17 beata79 napisał(-a):

Zapewne stadium II

dokładnie tak, jak napisała Beata :-), masz objawy ogólne?, to IIB

Ania

18.05.2013 09:54

Odpowiedz
Mam już wyniki przy sobie:

"Pakiet powiększonych węzłów chłonnych dolnego piętra szyi po stronie prawej sięgający górnego otworu klatki piersiowej o wym.: ap-35 x t-43 x h-45 mm. Masa otacza żyłę szyjną zwężając znamiennie jej światło, modeluje t. szyjną i prawy płat tarczycy. Masa łączy się z powiększonymi węzłami chłonnymi śródpiersia górnego po stronie prawej i śródpiersia przedniego.
Na poziomie górnego otworu klatki i poniżej przytchawiczo po stronie prawej masa szer. Do 23mm.
W śródpiersiu przednim masa o łącznych wymiarach: ap-24 x t-46 x h-60 mm. Węzły łuku aorty wielk. do 15 mm.
Węzły wnęk płucnych, pachowe oraz wewnątrz i zewnątrzotrzewnowe jamy brzusznej i miednicy niepowiększone.
Wątroba, śledziona niepowiększone, bez zmian w strukturze miąższu.
Niewielka ilość wolnego płynu gr. do 12 mm w zatoce Douglasa.
Pozostałe narządy jamy brzusznej i miednicy oraz miąższ płucny i serce bez zmian w obrazie TK."

Nadal sądzicie, że to II stadium czy możliwe, że dalsze?

CD34+

18.05.2013 13:55

Odpowiedz

Żeby było III, musiałabyś mieć zajęte węzły chłonne po drugiej stronie przepony, czego nie opisano. Wygląda na II.

Ania

18.05.2013 14:14

Odpowiedz

Dziękuję za odpowiedź. A mam jeszcze takie pytanie. W IV stadium mowa jest o wieloogniskowym zajęciu narządu. Z tabelki poniżej jest informacja, że miejsce pozawęzłowe uznawane jest za narzad o.O To w takim razie obecność dwóch mas w śródpiersiu nie jest przypadkiem uznawane za wieloogniskowe zajęcie? Wiem, że może się doszukuję, ale z lekarzem widzę się dopiero w poniedziałek a bardzo się martwię i chciałabym już wiedzieć napewno :(

CD34+

18.05.2013 22:54

Odpowiedz

O 16:14, dnia 2013-05-18 Ania napisał(-a):

Dziękuję za odpowiedź. A mam jeszcze takie pytanie. W IV stadium mowa jest o wieloogniskowym zajęciu narządu. Z tabelki poniżej jest informacja, że miejsce pozawęzłowe uznawane jest za narzad o.O To w takim razie obecność dwóch mas w śródpiersiu nie jest przypadkiem uznawane za wieloogniskowe zajęcie? Wiem, że może się doszukuję, ale z lekarzem widzę się dopiero w poniedziałek a bardzo się martwię i chciałabym już wiedzieć napewno :(

Wg klasyfikacji Ann Arbor IV stopień to zajęcie narządu pozawęzłowego - np. wątroby, szpiku, płuc. Żeby wykluczyć IV stopień trzeba oczywiście zrobić trepanobiopsję szpiku (miałaś już?). Wydaje mi się, że taka szczególna dystrybucja masy jak u Ciebie nie powinna wpłynąć na staging. Nie martw się, lekarz na pewno wszystko Ci wyjaśni. A w chorobach takich jak ziarnica staging nie ma takiego znaczenia, jak w innych nowotworach, bardziej liczy się odpowiedź na leczenie. Głowa do góry i powodzenia :-)