Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Bóle po alkoholu

Autor: Aylith • 13.05.2013 08:00 • 13 odpowiedzi

Aylith

13.05.2013 08:00

Odpowiedz
Witam,
Bardzo proszę o podzielenie się informacjami osoby, u których występował ten objaw zz.
Czy bóle po alkoholu wystepują zawsze w tym samym miejscu i czy zasze są silne? Jak długo trwają? Mam od kilku miesiecy takie lekkie kłucia po kilku łykach czegoś procentowego. Ale raz wystepują pod pachą, innym razem po prawej stronie pod żuchwą, czasem po lewej. Trwa to ok. pół minuty i za 0,5-1 h się powtarza i tak kilka razy.
Nie wiem co mam o tym myśleć, czy to moze być sygnał, że coś sie dzieje? USG ze stycznia wykazało kilka powiększonych węzłów po żuchwą, pod pachami i w pahwinach do 15 mm w osi dlugiej, ale wszystkie o prawidłowej budowie odczynowe. USG brzucha ok. RTG z zeszłego roku też ok.

fishka

13.05.2013 18:28

Odpowiedz

U mnie nawet po małej ilości (kilka łyków) występował ból w śródpiersiu. Nie były to ukłucia, tylko jakby gniecenie, rozpieranie w klatce piersiowej. Ból trwał jakiś czas i przechodził. Nie powtarzał się, pod warunkiem, że więcej łyków nie było :).

Aylith

15.05.2013 07:41

Odpowiedz

O 20:28, dnia 2013-05-13 Fishka napisał(-a):

U mnie nawet po małej ilości (kilka łyków) występował ból w śródpiersiu. Nie były to ukłucia, tylko jakby gniecenie, rozpieranie w klatce piersiowej. Ból trwał jakiś czas i przechodził. Nie powtarzał się, pod warunkiem, że więcej łyków nie było :).

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Może ktoś jeszcze mógłby opisać swoje doświadczenia?

x-men-ch

17.05.2013 06:56

Odpowiedz
Hej, mogę Ci również też coś powiedzieć na ten temat...
Po wypiciu naprawdę drobinki alkoholu czułem ból nadobojczykiem i pod pachami. Jaki to był bólu - taki że myślałem że siądę na 4 litery i musiałem się grubo zalać aby go nie czuć.
Rodzaj bólu - jakby mnie coś uciskało gniotło, jak podnosiłem na chwile ręce do góry to jakby pomagało na parę chwil,ale potem powracało. A po jakimś miesiącu wyszła mi górka nadobojczykiem.

Sebastian

17.05.2013 07:40

Odpowiedz

O 08:56, dnia 2013-05-17 x-men-ch napisał(-a):

Po wypiciu naprawdę drobinki alkoholu czułem ból nadobojczykiem i pod pachami. Jaki to był bólu - taki że myślałem że siądę na 4 litery i musiałem się grubo zalać aby go nie czuć.

Rodzaj bólu - jakby mnie coś uciskało gniotło, jak podnosiłem na chwile ręce do góry to jakby pomagało na parę chwil,ale potem powracało. A po jakimś miesiącu wyszła mi górka nadobojczykiem.

chciałbym uzyskać szybką odpowiedź możliwie jak najszybszą. Czy przy TK klatki piersiowej bez podania kontrastu będzie widać węzły chłonne? Czy trzeba podać ten środek cieniujący?

Chyba nie bo go się w żyłe podaje do narządów a układ limfatyczny swoją drogą czy sie myle ??

sylwia.ch

17.05.2013 18:28

Odpowiedz
Cześć,
Ja po wypiciu alkoholu czułam mocny ból/ucisk lewej ręki. Przy drugim kieliszku/kuflu ból przechodził. Trwało to jakieś 2 miesiące nim wyczułam mocno powiększony węzeł nad lewym obojczykiem. Lekarz nie był wstanie mi odpowiedzieć jak to się działo, że nie bolał węzeł tylko ręka.
Pozdr

karola

17.05.2013 19:26

Odpowiedz

Ja mam dokładnie to samo. Pozdrawiam

karola

18.05.2013 11:27

Odpowiedz

Sylwia, a czy we wnęce też miałaś powiększone węzły?

Nikamo

18.05.2013 23:03

Odpowiedz

O 08:56, dnia 2013-05-17 x-men-ch napisał(-a):

Witam

ja jestem pewna w 100%,że mam ziarnice ale muszą mi robić raz jeszcze biopsje, bo za mały kawałek pobrali!

Mam podobne objawy tylko że doszło kiedy indziej. Tak z ciekawości to po rozpoznaniu, okazało się że jaki był to stopień zaawansowania?

sylwia.ch

21.05.2013 16:43

Odpowiedz

O 13:27, dnia 2013-05-18 karola napisał(-a):

Sylwia, a czy we wnęce też miałaś powiększone węzły?

węzły miałam powiększone nad lewym obojczykiem, i w śródpiersiu, stopień zaawansowania II. teraz jestem w remisji od lipca i wciąż od czasu do czasu, po kieliszku win odczuwam ucisk tej ręki.

Pozdrawiam!

x-men-ch

22.05.2013 07:35

Odpowiedz
Hej
U mnie również rozpoznali II. Jestem w remisji już ponad rok.

sylwia.ch

22.05.2013 10:29

Odpowiedz
Hej x-men-ch,
A czy wciąż czujesz tę rękę po alkoholu?
Pozdr

x-men-ch

23.05.2013 07:09

Odpowiedz
Po alkoholu można powiedzieć że nie czuję już bólu - teraz bolą mnie stawy i miejsce po biopsji na zmianę pogody no i mówią mi że z blizny wtedy śmierdzę chemią...
Drętwieją mi ręce również jak leże. Jutro mam TK więc się pewnie dowiem że mam jakoś dyskopatię czy coś.

tomek74

30.05.2013 10:51

Odpowiedz

Ze mną było tak: Rok temu zauważyłem, że po wypiciu alkoholu mam bóle głowy, takie promieniujące od karku ale nic z tego sobie nie robiłem, nie piłem i problemu nie było. W grudniu po wypiciu niewielkiej ilości alkolohu ból rozsadzał mi okolice lędźwi więc udałem się do neurologa, zrobiłem rezonans kregosłupa i ... nic, czysto, wykonałem RTG klatki piersiowej, potem TK - wynik pokazał drobne guzki w płucach. Lekarze na moje opowiesci związane z wypiciem alkoholu nic nie odpowiadali, podejrzewali sarkoidozę. Kolejny etap to bronchoskopia a potem wycinek płuc wysłany do Poznania i diagnoza: Chłoniak Hodgkina więc podsumowując: pierwszym objawem ziarnicy jaki u mnie wystąpił był waśnie ból po wypiciu niewielkiej alkoholu, dodam, że USG jakmy brzusznej tez nic nie wykazało. Pozdrawiam