Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wynik TK po 6 cyklach ABVD prośba o radę

Autor: Lena • 10.05.2013 15:18 • 8 odpowiedzi

Lena

10.05.2013 15:18

Odpowiedz
Dziś odebrałam wynik TK i trochę się zmartwiłam.
Moja masa w śródpiersiu z 6 cm zmalała do 1,8, więc pewnie będę miała radio. W opisie jest niepełna remisja :( Za 2 tygodnie mam PET i wtedy będzie jasne czy to jest aktywne czy nie. Czy ktoś po chemii a przed radio miał taki wynik a po radio było już ok czyli całkowita remisja???

Do tego mam zmiany w płucach pochemiczne czyli zagęszczenia miąższowe ;((( We wtorek wizyta u onkologa i pewnie dostanę steryd. Czy ktoś z Was tak miał? Jak wygląda leczenie takich zmian? Ledwo oddycham :(

Ilka6@autograf.pl

10.05.2013 15:45

Odpowiedz

O 17:18, dnia 2013-05-10 Lena napisał(-a):

Moja masa w śródpiersiu z 6 cm zmalała do 1,8, więc pewnie będę miała radio. W opisie jest niepełna remisja :( Za 2 tygodnie mam PET i wtedy będzie jasne czy to jest aktywne czy nie. Czy ktoś po chemii a przed radio miał taki wynik a po radio było już ok czyli całkowita remisja???

Do tego mam zmiany w płucach pochemiczne czyli zagęszczenia miąższowe ;((( We wtorek wizyta u onkologa i pewnie dostanę steryd. Czy ktoś z Was tak miał? Jak wygląda leczenie takich zmian? Ledwo oddycham :(

Witaj Leno:) Ja po zakończonej chemii nie miałam żadnych badań 2 tygodnie po zaczęłam radioterapie 15 naświetlań. Tydzień po zakończonej radioterapii zaczął się okropny duszący kaszel w nocy nie mogłam spać dusiłam się. Udałam się do mojej kliniki w Krakowie na Kopernika zrobili mi prześwietlenie i wyszło miękkie zagęszczenie miąższowe... Dostałam na to steryd encotron brałam go ponad miesiąc zaczęłam od dawki 40 mg z redukcją o 5 mg co 4 dni. Kaszel ustąpił całkowicie:) pozostały tylko dodatkowe 5 kg na wadze ach ten apatyt przy sterydach:)

Lena

10.05.2013 17:32

Odpowiedz
Dzięki! Wiem, że jak dostanę steryd to muszę mało jeść bo i tak przytyłam po chemii a nie stać mnie na nowe ciuchy :(
A po tym encortonie miałaś znów badania i było ok?

Gizmo

10.05.2013 17:52

Odpowiedz

Ja miałam również po chemii pozostałości na płucach wielkości około 2 na 1.5cm a po radioterapii wszystko zginęło. W opisie nie miałam żadnych zagęszczeń ale też ledwo oddychałam - przeszło samo po około mcu.

ptak123

10.05.2013 18:40

Odpowiedz

Miał moze ktoś taki przypadek .Córka leczy sie w Norwegi ,po 8 wlewie córka miała badanie tomografem .Wyszło ,że ma zagęszczenie na płucach.Lekarz zadecydował ,że 4 ostatnie wlewy będą bez jednego leku który najbardziej niszczy płuca .Czy ktoś w Polsce miał podobnie ?

Lena

10.05.2013 18:55

Odpowiedz

Gizmo, miałaś wyjściowo zmiany w płucach czy po chemii? Ja wyjściowo miałam nadobojczyk i śródpiersie, teraz zostało 18 mm w śródpiersiu, a w płucach to zapalenie :(

ygonx

10.05.2013 19:16

Odpowiedz

O 17:18, dnia 2013-05-10 Lena napisał(-a):

Żonie po 6 ABVD zrobili PET(po miesiacu), wynik -aktywna postac chlonniaka o niskim poziomie metabolizmu, wezly oczywiscie sie pomiejszyly, pozniej naswietlenia, pet po 3 miesiacach i całkowita remisja. Wiec głowa do gory nie wszyscy po ABVD maja całkowita remisje.

Ilka6@autograf.pl

10.05.2013 19:55

Odpowiedz

Po odstawieniu encortonu nie miałam żadnego badania kaszel całkowicie ustał i osłuchowo było już ok więc żadnego badania nie robili. 3 miesiące od radioterapii był kontrolny pet wykazał remisje ale z pozostałością 23x50x37mm w sródpiersiu więc nie tak mało tego pozostało.... w sierpniu kontrolny TK więc zobaczymy czy coś się pomniejszyło...