Dziubas
08.05.2013 11:41
wracam tu do was z powrotem, teraz jednak w swojej sprawie. Praiwe rok pomogliście mi w kwesti mojego wtedy 3 letniego synka, no ale do rzeczy.
3 tygodnie temu zuważyłam za prawym uchem guzek wielkości ok 1cm, poszłam z tym do laryngologa, żeby sprawdzić czy to nie ma związku z jakąś infekcją w uchu lub okolicy. Laryngolog stwierdził, ze nic nie pokojącego nie widzi i odesłał mnie do internisty. Poszłam do internisty, który mnie zbadał i stwierdził ze to faktycznie węzeł i że mam jeszcze kilka powiększonych na szyi (o czym wiedziałam, ponieważ miałam robione USG węzłów, które uwidoczniło liczne widoczne węzły chłonne wzdłuż MOS największy po strnie prawej 14mm i po lewej 7mm). Internista wysłał mnie na USG węzłów i jamy brzusznej no i jestem po:
Po stronie prawej na szyi liczne zwłókniałe węzły chłonne. Węzeł za uchem po prawej stronie bardzo drobny bez patologicznych odchyleń. Po stronie lewej na szyi pod MOS bardzo liczne węzły do 15mm ze skąpym unaczynieniem we wnekach. Podzuchwowo po stornie lewej widoczny odczynowy węzeł 23x8mm.
Obustronie pod pachami widoczne bogato unaczynione węzły po stornie prawej 12mm po stornie lewej max22x8mm.
Wszystkie opisywane węzły są najpewniej węzłami odczynowymi w różnej fazie reakcji na zmiany zapalne. W przypadku powiększenia węzłów proponuję wycięcie jedengo węzła i ocenę hist.pat.
Doktor powiedziała ze te węzły pachowe mogą być powiększone po goleniu pach (pachy goliłam wczoraj).
OB i CRP są ok, mam jedynie nieco poniżej normy leukocyty norma od 4 ja mam 3,9.
Dodam, że jestem alergikiem. W kwietniu byłam w szpitalu na dermatologii ponieważ miałam na całym ciele wysypkę, cieżką do zdiagnozowania, brałam przez 1 dzień sterydy dozylnie i przez 8 dni sterydy w maści na całe ciało (tych maści używam rónież obecnie w momncie zostrzenia).
DOdatkowo mam zmianę litą w prawym płącie tarczycy, czekam na wynik biopsji.
Kochani co o tym sądzicie?Czy powinnam się umówić na wizytę do onkologa czy nie zawracać lekarzowi głowy???