Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Remisa, kontrola, stres

Autor: Rafał 23 • 26.03.2013 22:48 • 9 odpowiedzi

Rafał 23

26.03.2013 22:48

Odpowiedz

Witam. Pisze na tym forum poniewaz jak narazie zyje w stresie czekajac na wyniki badania PET CT. Staralem sie unikac tego forum, nie czytajac go ale ostanio postanowilem to zmienic i dzielic sie swoimi doswiadczeniami jakie pzrezylem podczas leczeni tej podstepnej choroby. Mialem stopien zaawansowania II XB czyli duzy guz w srodpiersiu i ogolne objawy choroby- praktycznie wszystkie jak sa mozliwe :P Ostani tomograf byl dobry poniewaz stwierdzono dalsza redukcje wezlow w klatce piersiowej(czyli samoistnie sie pomniejszaja bez dalszego leczenia) Podano mi 6 cyklow ABVD i oczywiscie na koniec radioterapia. Drecza mnie te pozostalosci w klacie. No ale niestety bede tak juz prawdopodobnie mial do konca zycia choc lekarz informowal mnie ze moze byc inaczej (moze tez zniknac z uplywem lat) Akualnie zyje normalnie ale zawsze macanko szyi rano i wieczorem musi byc :P Taki tik zalapalem :P Kontrola co pol roku i stres przed otwarciem koperty. Mam nadzieje ze beda ok i kolejne pol roku spedze w dobrej atmosferze. Jezli ktos bedzie mial jakiekolwiek pytania to chetnie podziele sie swoimi sugestiami . :) Zycze wszystkim udanych swiat wielkanocnych i przede wszystkim duzo zdrowka :)

Lena

27.03.2013 10:48

Odpowiedz

Rafale gratuluję dobrych wyników i zakończenia leczenia. Diagnoza wrzesień 2012. Też mam IIBX, wyjściowo masa w śródpiersiu 8x8x7, po 2 cyklu 6x2x1, za 3 tygodnie kończę 6 cykl i wtedy PET i radio. Jestem ciekawa do ilu zmniejszy mi się ta masa. Węzeł nadobojczykowy zniknął. Rafale jakie wymiary miałeś wyjściowo i ile zostało? Jak długo radio? Miałeś jakieś objawy uboczne? Gdzie się leczysz? Czy kontrole nie powinny być częstsze? Na początku co 3-4 miesiące? Najważniejsze, że skończyłeś leczenie i czujesz się ok, nie macaj się co chwilę bo to bez sensu:) Nawroty ma ok. 20-25% ludzi i mogą być po roku, dwóch, pięciu, dziesięciu czy dwudziestu latach, więc trzeba cieszyć się zdrowiem. Wesołych Świąt:)

Rafał 23

27.03.2013 11:16

Odpowiedz

wyjsciowo mialem ponad 11 cm w klatce :) Po zakonczeniu chemioterapi masy wezlowe w srodpiersiu wynosily 7 cm, natomiast po radioterapia 4 cm i tak sie utrzymuje nawet troche maleje wedlug Tomografi komputerowej. Leczylem sie na oddziale onkologi w Zielonej Gorze.

Rafał 23

27.03.2013 11:19

Odpowiedz

Przez pierwszy rok kontrole mialem co 3 miesiace. Po roku czasu co pol roku kontrola. Radioterapia trwala miesiac, narazie zadnych skutkow ubocznych, jedynie w trakcie mialem pieczenie w gardle podczas spozywania cieplych napojow itp. No i wlosy... Niestety laser troche nachodzil na tyl glowy i w tych miejsach mi wypadly ale po jakims czasie odrosly takze nie ma sie co przejmowac :)

Lena

27.03.2013 12:00

Odpowiedz

Skoro jesteś tyle już po leczeniu to będzie dobrze zobaczysz;) Miałeś naświetlaną szyję czy nadobojczykowe węzły?

Rafał 23

27.03.2013 12:04

Odpowiedz

O 13:00, dnia 2013-03-27 Lena napisał(-a):

Skoro jesteś tyle już po leczeniu to będzie dobrze zobaczysz;) Miałeś naświetlaną szyję czy nadobojczykowe węzły?

wszystkie miejsca pierwotnie zajete z marginesem- czyli szyja i wezly nadobojczykowe tez :)

Lena

27.03.2013 13:37

Odpowiedz
Jeżeli miałeś wyjściowo zajętą szyję to faktycznie po radio włosy musiały wypaść. Ja miałam zajęty jeden nieduży węzeł przy prawym nadobojczyku (szyja czysta) i baaaardzo liczę na to, że już włosy z tyłu głowy mi nie wypadną. Z tyłu do linii włosów mam 10 cm, a chyba aż tak daleko promieniowanie nie działa.
Rafale ciesz się zdrowiem i nie macaj :) Macanie też może uaktywnić chorobę, przecież zabrania się nam masaży!

Rafał 23

27.03.2013 15:57

Odpowiedz

O 14:37, dnia 2013-03-27 Lena napisał(-a):

Jeżeli miałeś wyjściowo zajętą szyję to faktycznie po radio włosy musiały wypaść. Ja miałam zajęty jeden nieduży węzeł przy prawym nadobojczyku (szyja czysta) i baaaardzo liczę na to, że już włosy z tyłu głowy mi nie wypadną. Z tyłu do linii włosów mam 10 cm, a chyba aż tak daleko promieniowanie nie działa.

Rafale ciesz się zdrowiem i nie macaj :) Macanie też może uaktywnić chorobę, przecież zabrania się nam mas

Powiekszony wezel na szyi powoli mi utrudnial funkcjonowanie typu obracanie glowy :P spanie tez nie bylo zbyt komfortowe ale pozniej sie przyzwyczailem

Lena

28.03.2013 10:06

Odpowiedz

Powiekszony wezel na szyi powoli mi utrudnial funkcjonowanie typu obracanie glowy :P spanie tez nie bylo zbyt komfortowe ale pozniej sie przyzwyczailem

Ojej...a zobacz u mnie nie było żadnych objawów tylko wyczułam głęboko nad obojczykiem malutką kulkę.

Rafał 23

29.03.2013 12:17

Odpowiedz

O 11:06, dnia 2013-03-28 Lena napisał(-a):

Ojej...a zobacz u mnie nie było żadnych objawów tylko wyczułam głęboko nad obojczykiem malutką kulkę.

ale jest wszystko ok :) Chemia wytopila to dziadostwo :)