Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

chorobowe po chemii

Autor: ziarniak • 05.03.2013 12:53 • 3 odpowiedzi

ziarniak

05.03.2013 12:53

Odpowiedz

Witam, czy po chemii przysługuje dalej l4?? Na jakis czas dojścia do siebie czy coś takiego??

INES

05.03.2013 13:02

Odpowiedz
To co przysługuje w takim przypadku, to kwestia lekarza.
Trudno mi sobie wyobrazić lekarza,
który nie wyda zwolnienia osobie chorej na nowotwór,
która informuje że po chemii nie ma siły od razu wracać do pracy.

Pogadać i tyle :)

Kaśku

05.03.2013 15:19

Odpowiedz

O 14:02, dnia 2013-03-05 INES napisał(-a):

To co przysługuje w takim przypadku, to kwestia lekarza.

Trudno mi sobie wyobrazić lekarza,

który nie wyda zwolnienia osobie chorej na nowotwór,

która informuje że po chemii nie ma siły od razu wracać do pracy.

Pogadać i tyle :)

No to nie do końca jest kwestia lekarza......ogólnie pracownik ma 182 dni chorobowego (ciągiem na tę samą dolegliwość/chorobę)....potem jeśli nadal jest chory i nie może wrócić do pracy to musi stawić się na komisji w ZUS i postarać się o zasiłek rehabilitacyjny....Pamiętam że mój onkolog bardzo nas zniechęcał do brania ciągłego L-4 podczas chemii bo twierdził że warto te dni zachować na póżniej podczas radio i po radio żeby wycieńczony organizm mógł się spokojnie regenerować...oczywiście to zależało też od tego jaki kto miał charakter pracy bo jeśli np. pracował w szpitalu to nie było mowy o pracy podczas chemii....ja robiłam tak że jak np. miałam chemię w czwartek to brałam czwartek i piątek wolny (L-4 uzyskane od lekarza inernisty), potem była sobota i niedziela i po 4 dniach najcześciej wracałam do pracy.....Jeśli się wybrało te 182 dni podczas chemii to z tego co wiem różnie bywa. Wszystko zależy od komisji....znam histore że oczywisćie nie było problemu z uzyskaniem zasiłku rehabilitacyjnego a znam też gdzie o dziwo niestety się nie udało (niektóre opowiedziane przez mojego onkologo - o zgrozo)....Myślę że powinnaś sprawdzić ilość dni L-4 wykorzystanych z tych 182 dni i albo jeśli zostało to wybrać je do końca, a jeśli nie to postarać się o zasiłek rehabilitacyjny.

Zdrówka życzę,

Kasia

INES

05.03.2013 15:34

Odpowiedz
hmm... ja miałam bardziej na myśli 2 maks 3 dni wypoczynku po wlewie,
jeśli to koniecznie, a nie longiem kilka miesięcy na chorobowym.