Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: Wydolnośc organizmu po leczeniu - aktywność fizyczna
Komentujesz wpis użytkownika
tomaszek
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 19:06, dnia 2013-03-09 tomaszek napisał(-a): > > O 22:38, dnia 2013-03-08 Kasiar napisał(-a): > > jestem 2,5 roku po leczeniu, już trochę zapominam o tym, ale dzisiaj weszłam i znalazłam ten wątek :) > > przed chorobą byłam instruktorką fitness i tancerką, w czasie choroby nie robiłam właściwie nic... po skończeniu 16 chemii postanowiłam wracać do formy na spokojnie, było baaaaardzo ciężko... i z tego "bardzo ciężko" okazało się, że mam mocno chore serce z powodu prawdopodobnie chemioterapii. dostałam różne leki, dostałam propozycje wszczepienia kardiodefibrylatora, wspominano coś o konieczności przeszczepu serca jak tak dalej pójdzie. ale odrzuciłam to wszystko (oprócz dość popularnych tabletek), bo spotkałam bardzo mądrego lekarza, który powiedział mi, że jako lekarz musi mi powiedzieć, że mam iść na operację, ale prywatnie mówi mi, że on na moim miejscu by się wstrzymał. i wstrzymałam się, przez kilka miesięcy nic nie robiłam, potem stopniowo zaczęłam ćwiczyć, cały czas na lekach, raz było lepiej, raz gorzej. od tej gadki z operacją serca minęło trochę ponad rok. jesienią zaczęłam pracować jako instruktor tańca, właśnie kończę kurs na instruktora profilaktyki bólów kregosłupa... da się! nie jest łatwo, ale da się! i może nie powinnam tego mówić, ale DA SIĘ nawet jak wielu lekarzy twierdzi, że umierasz. oczywiście nie jestem w takiej formie jak kiedyś i wg mojego kardiologa prawdopodobnie nigdy już nie będę, ale powiedział, że jest szansa, że dojdę do 80% tego, co kiedyś, a 80% tego co kiedyś oznacza naprawdę super formę patrząc na nasze społeczeństwo....." > Witaj, jakie masz EF serca (frakcję)? bo tez borykam się z uszkodzonym mięśniem (kardiomiopatią) po chemioterapiach i też ciągle z wizją wszczepienia ICD .(narazie leki) > Po chemioterapiach(a raczej sterydach) przytyłem do 104kg! > Zaczęły się problemy z kolanami i biodrem. > Zrzuciłęm 20 kg ale metabolizm mam koszmarnie spowolniony , muszę ciągle się pilnowac diety .Pomimo niskiej frakcji staram się kilka razy w tygoniu godzinka marszobieg albo rower(20-35km) , no i ćwiczenia siłowe (małe obciązenia 2x tydz) , o dziwo poprawiła mi się funkcjonalność tego ocalałego kawałka serca.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź