Czesc Wszystkim , postanowilam napisac do Was , poniewaz zamartwiam sie strasznie ... czytalam Wasze forum , odpowiedzi i pytania , byly odpowiedzi na moje pytania , lecz bardzo rozne ... mam pytanie dotyczace ECHOGENICZNOSCI wezlow chlonnych .
mam wynik usg - lecz nie przy sobie - napisze tylko to co zapamietalam ...
W KACIE ZUCHWY PO STRONIE PRAWEJ POWIEKSZONY WEZEL CHLONNY ? O WYMIARACH 1.1x0.8 CM O OBNIZONEJ ECHOGENICZNOSCI ... (...) NA KONCU : NIE STWIERDZA SIE PATOLOGI W WEZLACH CHLONNYCH...
I WLASNIE : CO DOKLADNIE OZNACZA OBNIZONA ECHOGENICZNOSC ? TUTAJ NA FORUM NIEKTORZY PISZA ZE HIPOECHOGENICZNE WEZLY SA PODEJRZANE A NIEKTORZY ZE HYPO SA PODEJRZANE ? JAK TO JEST ? PROSZE O ODPOWIEDZ .
Jeżeli masz obniżoną echogeniczność to znaczy, że obraz na monitorze był ciemniejszy. To nic złego nie znaczy. Masz tylko jeden powiększony węzełek. Byłaś po raz pierwszy u lekarza na badaniu ? We wnioskach zapisał ci, że nie stwierdza się patologii. Możesz spokojnie oddychać. Niepotrzebnie szukasz sama na necie chorób. (I oczywiście zaczęłaś od choroby nowotworowej.)
Słuchaj: możesz sobie za miesiąc pójść do lekarza i poprosić o badanie usg. Zobaczysz wtedy, i możesz zwyczajnie lekarzy o to zapytać, czy to powiększenie jest identyczne. Powiększenie węzłów może wynikać z infekcji i pewnie wielu innych spraw. Możesz się nim bardziej zainteresować jeżeli nie przejdzie za miesiąc czy dwa, a będzie się rozwijać...jednak na bank masz po prostu bździnę.