Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

USG - WYNIK

Autor: Magdalena • 07.02.2013 19:02 • 4 odpowiedzi

Magdalena

07.02.2013 19:02

Odpowiedz
Czesc Wszystkim , postanowilam napisac do Was , poniewaz zamartwiam sie strasznie ... czytalam Wasze forum , odpowiedzi i pytania , byly odpowiedzi na moje pytania , lecz bardzo rozne ... mam pytanie dotyczace ECHOGENICZNOSCI wezlow chlonnych .
mam wynik usg - lecz nie przy sobie - napisze tylko to co zapamietalam ...
W KACIE ZUCHWY PO STRONIE PRAWEJ POWIEKSZONY WEZEL CHLONNY ? O WYMIARACH 1.1x0.8 CM O OBNIZONEJ ECHOGENICZNOSCI ... (...) NA KONCU : NIE STWIERDZA SIE PATOLOGI W WEZLACH CHLONNYCH...
I WLASNIE : CO DOKLADNIE OZNACZA OBNIZONA ECHOGENICZNOSC ? TUTAJ NA FORUM NIEKTORZY PISZA ZE HIPOECHOGENICZNE WEZLY SA PODEJRZANE A NIEKTORZY ZE HYPO SA PODEJRZANE ? JAK TO JEST ? PROSZE O ODPOWIEDZ .

seba1502

07.02.2013 19:30

Odpowiedz
"NA KONCU : NIE STWIERDZA SIE PATOLOGI W WEZLACH CHLONNYCH..."
To stwierdzenie oznacza że możesz spać spokojnie :). Pozdrawiam!

Kondzio

07.02.2013 19:56

Odpowiedz

O 20:30, dnia 2013-02-07 seba1502 napisał(-a):

"NA KONCU : NIE STWIERDZA SIE PATOLOGI W WEZLACH CHLONNYCH..."

To stwierdzenie oznacza że możesz spać spokojnie :). Pozdrawiam!

Witam, ja kiedyś miałem USG gdzie miałem podłużnego węzła 2cm do dzisiaj mi nie zmalał prawie dwa lata do mam do tego sporo innych mniejszych ale też podłużnych lekarz co robił usg powiedział ze mu to wygląda na chorobe immunologiczną ale w pewnym momencie zobaczył węzła który był okrągły miał może z 1cm i powiedział ze ten mu się nie podoba a ja go nawet nie wyczuwałem więc myśle że węzły do 2cm nie powinny budzić podejrzeń jeżeli są przesuwalne i podłużne a jak by mi jakiś lekarz napisał tak jak tobie na wyniku to bym cieszył jak dziecko :) jeżeli chodzi o mnie to diagnoza trwa życzę dużo zdrówka pozdrawiam

Tomek

08.02.2013 06:58

Odpowiedz

O 20:02, dnia 2013-02-07 Magdalena napisał(-a):

Czesc Wszystkim , postanowilam napisac do Was , poniewaz zamartwiam sie strasznie ... czytalam Wasze forum , odpowiedzi i pytania , byly odpowiedzi na moje pytania , lecz bardzo rozne ... mam pytanie dotyczace ECHOGENICZNOSCI wezlow chlonnych .

mam wynik usg - lecz nie przy sobie - napisze tylko to co zapamietalam ...

W KACIE ZUCHWY PO STRONIE PRAWEJ POWIEKSZONY WEZEL CHLONNY ? O WYMIARACH 1.1x0.8 CM O OBNIZONEJ ECHOGENICZNOSCI ... (...) NA KONCU : NIE STWIERDZA SIE PATOLOGI W WEZLACH CHLONNYCH...

I WLASNIE : CO DOKLADNIE OZNACZA OBNIZONA ECHOGENICZNOSC ? TUTAJ NA FORUM NIEKTORZY PISZA ZE HIPOECHOGENICZNE WEZLY SA PODEJRZANE A NIEKTORZY ZE HYPO SA PODEJRZANE ? JAK TO JEST ? PROSZE O ODPOWIEDZ .

Jeżeli masz obniżoną echogeniczność to znaczy, że obraz na monitorze był ciemniejszy. To nic złego nie znaczy. Masz tylko jeden powiększony węzełek. Byłaś po raz pierwszy u lekarza na badaniu ? We wnioskach zapisał ci, że nie stwierdza się patologii. Możesz spokojnie oddychać. Niepotrzebnie szukasz sama na necie chorób. (I oczywiście zaczęłaś od choroby nowotworowej.)

Słuchaj: możesz sobie za miesiąc pójść do lekarza i poprosić o badanie usg. Zobaczysz wtedy, i możesz zwyczajnie lekarzy o to zapytać, czy to powiększenie jest identyczne. Powiększenie węzłów może wynikać z infekcji i pewnie wielu innych spraw. Możesz się nim bardziej zainteresować jeżeli nie przejdzie za miesiąc czy dwa, a będzie się rozwijać...jednak na bank masz po prostu bździnę.

kate2045

10.06.2013 11:40

Odpowiedz

Witam

Byłam dzisiaj na usg węzłów chłonnych oto wynik:

w okolicy nadobojczykowej prawej widoczny jest węzeł chłonny ze szczątkową wnęką wielkości 8*5 mm, unaczynienie skąpe do rozważenia BACC.

Jak myślicie czy ten wynik może oznaczać nawrót choroby???

Proszę o pomoc