Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

WĘZŁY- 2LETNIE DZIECKO

Autor: ola79 • 15.01.2013 20:28 • 12 odpowiedzi

ola79

15.01.2013 20:28

Odpowiedz
WITAM,
bardzo prosze o spostrzeżenia, moje dziecko ma 2 latka, od roku przechodzi bardzo ciężkie infekcje, ostanio został skierowany na usg węzłów,którego opis przedstawiam poniżej.
niestety jesteśmy zbywani od lekarza do lekarza i nikt nie jest w stanie powiedzieć co się dzieje zaczęłąm więc szukać w internecie także trafiłam to do was,i będe wdzięczna za sugestie...

wątroba prawidłowej wielkości,śledziona powiększona 89x30.
w pachwinach widoczne węzły 6-8mm prawidłowej budowy.
w dole pachwowym prawym widoczny pojedyńczy,owalny zwykłęj budowy węzęl- 9,5mm

obustronnie widoczne węzły zażuchwowe,przeduszne, wzdłużMOS i boczne a po lewej liczne nadobojczykowe.
po prawej węzły od 8,5 do 20,1mm największy,wszytskie o zróznicowanej budowie jednak bardziej obficie unaczynione.
po lewej węzły bardziej liczne od 10 do 17mm, i nadobojczykowe do 15mm.po lewej również widoczne dwa węzły karkowe, wszystkie o zróżnicowanej budowie jednakże ich unaczynienie jest obfitsze.

bardzo proszę o jakieś uwagi, co to znaczy iż unaczynienie jest obfitsze czy ktos sie orientuje?
bardzo dziękuje za pomoc

mikee80

15.01.2013 20:43

Odpowiedz

O 21:28, dnia 2013-01-15 ola79 napisał(-a):

WITAM,

bardzo prosze o spostrzeżenia, moje dziecko ma 2 latka, od roku przechodzi bardzo ciężkie infekcje, ostanio został skierowany na usg węzłów,którego opis przedstawiam poniżej.

niestety jesteśmy zbywani od lekarza do lekarza i nikt nie jest w stanie powiedzieć co się dzieje zaczęłąm więc szukać w internecie także trafiłam to do was,i będe wdzięczna za sugestie...

wątroba prawidłowej wielkości,śledziona powiększona 89x30.

w pachwinach widoczne węzły 6-8mm prawidłowej budowy.

w dole pachwowym prawym widoczny pojedyńczy,owalny zwykłęj budowy węzęl- 9,5mm

obustronnie widoczne węzły zażuchwowe,przeduszne, wzdłużMOS i boczne a po lewej liczne nadobojczykowe.

po prawej węzły od 8,5 do 20,1mm największy,wszytskie o zróznicowanej budowie jednak bardziej obficie unaczynione.

po lewej węzły bardziej liczne od 10 do 17mm, i nadobojczykowe do 15mm.po lewej również widoczne dwa węzły karkowe, wszystkie o zróżnicowanej budowie jednakże ich unaczynienie jest obfitsze.

bardzo proszę o jakieś uwagi, co to znaczy iż unaczynienie jest obfitsze czy ktos sie orientuje?

bardzo dziękuje za pomoc.

A czy jakieś badania krwi były robione ?

ola79

15.01.2013 21:31

Odpowiedz

Teraz nie robiłam badań, wczoraj robiłam usg. Na dniach zrobię morfologie.

Czy jest coś niepokojącego w obrazie usg? W ostatnim usg węzły tez były powiększone jednak nie tak liczne jak teraz. Czy ktoś z państwa może mi wytłumaczyć co oznacza obficie unaczynione gdyż od lekarza nie uzyskalam jednoznacznej odpowiedzi. Bardzo sie martwię także serdecznie dziękuje za odpowiedz.

Tomek

16.01.2013 08:36

Odpowiedz

O 22:31, dnia 2013-01-15 Ola79 napisał(-a):

Teraz nie robiłam badań, wczoraj robiłam usg. Na dniach zrobię morfologie.

Czy jest coś niepokojącego w obrazie usg? W ostatnim usg węzły tez były powiększone jednak nie tak liczne jak teraz. Czy ktoś z państwa może mi wytłumaczyć co oznacza obficie unaczynione gdyż od lekarza nie uzyskalam jednoznacznej odpowiedzi. Bardzo sie martwię także serdecznie dziękuje za odpowiedz.

Nie wiem co to znaczy obfitcie unaczynione. Twój dzieciaczek ma powiększoną śledzionę. Z tym bym się zwrócił do lekarza. Zapytaj czy to powiększenie i obraz węzłów mogą odpowiadać przebytym intensywnym infekcjom. Bo pewnie tak jest. P.s. Możesz też mu zrobić badanie krwi. Nie jest zbyt przyjemne ale... Zapytaj lekarza rodzinnego czy badanie ma sens i jak widzi wynik usg. Jeżeli ten cię zbył to idz do innego.

ola79

16.01.2013 09:22

Odpowiedz

Nie wiem co to znaczy obfitcie unaczynione. Twój dzieciaczek ma powiększoną śledzionę. Z tym bym się zwrócił do lekarza. Zapytaj czy to powiększenie i obraz węzłów mogą odpowiadać przebytym intensywnym infekcjom. Bo pewnie tak jest. P.s. Możesz też mu zrobić badanie krwi. Nie jest zbyt przyjemne ale... Zapytaj lekarza rodzinnego czy badanie ma sens i jak widzi wynik usg. Jeżeli ten cię zbył to idz do innego.

dziekuje za odpwiedz, Pani która robiła usg powiedziałą iż w tym przypadku bardzo waże jest badanie krwi, które też zrobimy jutro.

martwię sie jednak tym usg, śledziona powiększona jest już od dłuższego czasu i ciągle mi mówi lekarz że taka może jego uroda jednak po tym usg zaczęłam się naprawdę martwić czy coś złęgo nie zaczyna się dziać.

nie wiem czy taki obraz węzłów ewidentnie wskazuje na po infekcyjne??

będę wdzięczna za wpisy !!

pozdrawiam

mikee80

16.01.2013 19:20

Odpowiedz

O 10:22, dnia 2013-01-16 ola79 napisał(-a):

dziekuje za odpwiedz, Pani która robiła usg powiedziałą iż w tym przypadku bardzo waże jest badanie krwi, które też zrobimy jutro.

martwię sie jednak tym usg, śledziona powiększona jest już od dłuższego czasu i ciągle mi mówi lekarz że taka może jego uroda jednak po tym usg zaczęłam się naprawdę

czy coś złęgo nie zaczyna się dziać.

nie wiem czy taki obraz węzłów ewidentnie wskazuje na po infekcyjne??

Morfologia może wiele wyjasnic

Dokładnie. Morfologia może wiele wyjaśnić.

będę wdzięczna za wpisy !!

pozdrawiam

ola79

16.01.2013 20:23

Odpowiedz

Dokładnie. Morfologia może wiele wyjaśnić.

ok, w takim razie dziękuje za wpisy.

napiszę w piątek jak odbiorę badania co wyszło,być może kogoś zainteresuje nasza historia..

dodam, iż juz wczesniej synek miał pobierany szpik , miał podejrzenie choroby rozrostowej , szpik nie wyszedł idealnie do poprawki- z dopiskiem jednak póki co krew zle nie wychodziła i lekarze nie robili ponownie pobrania szpiku..przechodził juz mononukleoze, cytomegalie (1,5 roku temu),i inne dziwne choroby..każda choroba ktorą przechodzi jest coraz cięższa w objawach, pozniej następuje chwila ciszy i znów coś nas dopada.ostatnio powiedziałam sobie że daje sobie spokój ...do badania usg i teraz znów strach mnie ogarnia co się dzieje,pociesza mnie jednak fakt że jest w bardzo dobrej formie póki co ,ale niestety złę myśli krążą wokół mnie,węzłów jest coraz więcej i nie wiem skąd to idzie.

pozdrawiam serdecznie

Gizmo

17.01.2013 07:22

Odpowiedz

Hej, ja mam pytanie - jak synek miał zidentyfikowaną mononukleozę?

ola79

17.01.2013 08:31

Odpowiedz

Hej, ja mam pytanie - jak synek miał zidentyfikowaną mononukleozę?

mononukleoza potwierdzona badaniami krwi tak jak cytomegalia

Gizmo

17.01.2013 10:30

Odpowiedz

Rozumiem, że robiłaś przeciwciała i wyszły, tak?

Ola79

17.01.2013 12:32

Odpowiedz

O 11:30, dnia 2013-01-17 Gizmo napisał(-a):

Rozumiem, że robiłaś przeciwciała i wyszły, tak?

Dokładnie, w szpitalu miał robione ale to było dawno temu 1,5 roku temu

Gizmo

17.01.2013 13:00

Odpowiedz

Pytam, bo moje 2.5letnie dziecko też ma węzełki powiększone, krew oki, a jakiś rok temu lekarze uznali, ze ma mononukleozę. Jak poczytałam, to zgadzam się z nimi, że miała wszelkie objawy tej choroby ale testy za chiny jej nie potwierdziły. Powtarzałam jej te testy później i też wynik wskazujący na przebytą chorobę ujemny. A ja chciałabym wiedzieć czy w końcu miała ją czy nie.

Ola79

17.01.2013 13:33

Odpowiedz

O 14:00, dnia 2013-01-17 Gizmo

Jesli miał testy to przecież by wyszło czy ma lub czy przechodził , bo sie robi w dwóch klasach . Ja tez siedzę nie wiem co mojemu jest węzłów coraz wiecej nawet już go nie szczepień bo sie boje .