Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Kontrola z wynikami Pet - czekać?

Autor: Kasiulla88 • 10.01.2013 16:31 • 4 odpowiedzi

Kasiulla88

10.01.2013 16:31

Odpowiedz

Moi drodzy, muszę się poradzić, bo nie wiem co zrobić. Tak po krótce, jestem 2,5 roku po ABVD. Kontrole u mojego lekarza mam co 3 miesiące. W sierpniu zlecił mi badanie Pet, tak dla pewności, że wszystko jest ok. Badanie miałam pod koniec listopada, na początku grudnia przyszły wyniki. We wnioskach mam napisane - nie stwierdza się metabolicznych cech wznowy. Co mi nie daje spokoju to opis klatki - W śródpiersiu przednim masa tkankowa 34x14mm w wychwytem SUVmax-1,8 odpowiada najprawdopodobniej tkance grasiczej po chemioterapii. Tylko, że ja nie miałam nic takiego przez te 2,5 roku i teraz by się pojawiło? Mój szpital od jakiegoś czasu postanowił utrudnić kontakt pacjentów z lekarzami. Zawsze miałam szybkie terminy wizyty, a teraz.. Dzwoniłam w listopadzie, powiedziano mi, że w 2012 roku już nie przyjmują i mam dzwonić na początku stycznia. Byłam w międzyczasie 2 razy w szpitalu, ale mojego lekarza akurat nie było. Od 2 stycznia próbowałam się dodzwonić, ale ciągle zajęte, więc dzisiaj tata pojechał tam mnie zarejestrować osobiście - najbliższy termin 25lutego.. I teraz nie wiem, czy mam czekać i nie panikować, bo wynik ok czy próbować jednak szybciej skontaktować się z lekarzem? Z góry dzięki za odpowiedzi:)

Aga71

10.01.2013 19:48

Odpowiedz

Czekać spokojnie, nie panikować...wszystko jest w jak najlepszym porządku------moim zdaniem oczywiście :-)

Janek

10.01.2013 20:30

Odpowiedz

moim zdaniem też jest ok. nie ma cech wznowy to czego jeszcze chcieć?

Kasiulla88

10.01.2013 22:07

Odpowiedz

O 21:30, dnia 2013-01-10 Janek napisał(-a):

moim zdaniem też jest ok. nie ma cech wznowy to czego jeszcze chcieć?

Uff dzięki..:) Po prostu ta tkanka w śródpiersiu mnie jakoś zaniepokoiła, bo wcześniejsze Pet ani inne badania nic takiego nie wykazały, dlatego wydało mi się dziwne, żeby 2 lata po leczeniu wyskoczyło coś od chemii.. Ale to widocznie moja hipochondria, dzięki za uspokojenie :)

Gizmo

11.01.2013 07:15

Odpowiedz
Kasiulla88, ja na swoim kolejnym tomografie miałam napisane, że obraz grasicy jak w badaniu poprzednim, reszta też bez zmian. I powiem Ci, ze też sie zdziwiłam, bo żaden z 5 poprzednich tomografów ani Pet nie wspominały słowem o grasicy. Od lekarza dowiedziałam się, że to wszystko zależy od osoby opisującej badanie - może wcześniej też miałaś tą tkankę tylko jej ktoś nie opisywał bo uznał za mało ważną??
Ja myślę, że przedmówcy dobrze radzą by nie panikować, bo tu się raczej (z dużym naciskiem na raczej) nic nie dzieje, ale podczas wizyty powiedz o swoich wątpliwościach. Pozdr