Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

krus, studia a orzeczenie niepelnosprawnosci

Autor: Infiniti • 08.01.2013 11:14 • 4 odpowiedzi

Infiniti

08.01.2013 11:14

Odpowiedz
Witam. Czytałem duzo tematów ale mam jeszcze kilka pytań. Co mi przysługuje jeżeli oplacam krus od 1 roku, jestem studentem od 4 lat. Mam 2 NS B.
Jak to jest z tym orzeczeniem niepełnosprawności?
Gdzie najpierw sie udać?
Słyszałem też o jakis dodatkach na studiach.
Czy mając stopień niepełnosprawności nie będzie w przyszłości problemu np. Z dostaniem kredytu?

Mucha

08.01.2013 12:17

Odpowiedz
Co do niepełnosprawności, w miejscu zamieszkania należy się udać do Miejskiego/Powiatowego/... Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności i tam Cię już pewnie dalej pokierują.
Co do studiów, nie wiem jak na innych uczelniach, ale na mojej Politechnice jest Biuro ds. Osób Niepełnosprawnych, i faktycznie, można dostać stypendium dla osób niepełnosprawnych.

Na okoliczność choroby da się też najprawdopodobniej dostać jednorazową zapomogę. Warto się podowiadywać u siebie, bo pieniążki się przydają, a troszkę można ich dostać.

Infiniti

08.01.2013 14:11

Odpowiedz

Ok dzięki, a ktos się orientuje jak jest w krus? Nosić tam l4 czy są jakieś inne świadczenia? Koniecznie trzeba iść do ośrodka w miejscu zameldowania? Czy tam gdzie akurat mieszkam? :)

nela

08.01.2013 19:52

Odpowiedz

Spróbuj dowiedzieć się, czy nie przysługuje Ci też renta socjalna ze względu na niepełnosprawność. Jeśli dostaniesz stopień znaczny otrzymasz też zasiłek opiekuńczy. Musisz odbyć 'pielgrzymke' po urzędach żeby coś dostać ;)

mucha

09.01.2013 08:41

Odpowiedz

z tego co mówiła mi Pani od zespołu ds ... trzeba to załatwiać w miejscu zameldowania. Rozumiem Twój ból, też nie dość że trzeba się będzie napielgrzymkowac to jeszcze w rodzinnym mieście, u mnie 50 km dalej...