Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy po chemii zawsze jest radioterapia

Autor: Lena • 18.12.2012 10:39 • 9 odpowiedzi

Lena

18.12.2012 10:39

Odpowiedz

Chciałam Was zapytać czy po ABVD zawsze jest radioterapia? Mam IIAX, sporą masę w śródpiersiu ok 7 cm i zaplanowane 6 x ABVD.

rodzynka

18.12.2012 11:26

Odpowiedz

O 11:39, dnia 2012-12-18 Lena napisał(-a):

Chciałam Was zapytać czy po ABVD zawsze jest radioterapia? Mam IIAX, sporą masę w śródpiersiu ok 7 cm i zaplanowane 6 x ABVD.

Radioterapia nie zależy od chemii, lecz od guza. Jeśli masz w śródpiersiu, to pewnie lekarz zaleci naświetlania - minimalizują one ryzyko nawrotu.

Ja jestem już w trakcie radioterapii, też na okolice śródpiersia. Mam nadzieję,że dobije dziadostwo na amen :-)

Lena

18.12.2012 11:54

Odpowiedz

Radioterapia nie zależy od chemii, lecz od guza. Jeśli masz w śródpiersiu, to pewnie lekarz zaleci naświetlania - minimalizują one ryzyko nawrotu.

Ja jestem już w trakcie radioterapii, też na okolice śródpiersia. Mam nadzieję,że dobije dziadostwo na amen :-)

Rodzynka, a jak się czujesz? Jak wygląda rysowanie? Jesteś do pasa goła? Czy rysunek jest duży? Będę miała latem, pewnie nadobojczyk i śródpiersie czy będę musiała chodzić z chustką na szyi, aby zakryć marker? Jak Twoje włosy?

Czy to prawda, że nie można tych miejsc myś przez cały czas czyli ok. miesiąca ?

Pozdrawiam!

joanna

18.12.2012 14:02

Odpowiedz

U mnie po chemii PET wykazał remisję. Mimo to lekarka zaproponowała mi radio twierdząc, ze tak będzie lepiej, choć decyzję musiałam podjąć sama. I zdecydowałam się na radio.

ola

18.12.2012 17:20

Odpowiedz

kurde.Czytam i znowu sie stresuje, bo ja tez po chemii mialam remisje i lekarz nic o radio nie mowil a w srodpiersiu mialam tego dzadostwa duzo. I co mam zrobic> Chemie skonczylam w styczniu i na razie cisza.

Tilia

18.12.2012 18:03

Odpowiedz

O 12:54, dnia 2012-12-18 Lena napisał(-a):

Rodzynka, a jak się czujesz? Jak wygląda rysowanie? Jesteś do pasa goła? Czy rysunek jest duży? Będę miała latem, pewnie nadobojczyk i śródpiersie czy będę musiała chodzić z chustką na szyi, aby zakryć marker? Jak Twoje włosy?

Czy to prawda, że nie można tych miejsc myś przez cały czas czyli ok. miesiąca ?

Pozdrawiam!

Ja mogłam się myć ale nie mogłam używać mydła w okolicach miejsc naświetlanych. Brałam prysznic codziennie. Naświetlane było śródpiersie i szyja (miałam powiększone węzły nadobojczykowe).

W CO nie rysowali markerem tylko robili tatuaż - 3 kropeczki. Niestety zostanie mi ta pamiątka na całe życie.

W czasie naświetlań i ustawień (symulacji) trzeba się rozebrać do pasa. Jeśli masz długie włosy trzeba je spiąć gumką bez metalu na czubku głowy - fryzura na cebulę hehe.

Chustkę trzeba nosić by chronić delikatną skórę - nie wolno jej wystawiać na słońce przynajmniej przez rok a opalać - nigdy.

Przy naświetlaniu szyi włosy wypadają z tyłu głowy do wysokości uszu. Nie ma zmiłuj - każdemu wypadają!

Ogólnie da się przeżyć. Znacznie lepiej znosiłam naświetlania niż chemię.

Lena

18.12.2012 19:42

Odpowiedz
Tilia, ze spięciem długich włosów to chyba nie ma problemu, bo po 6 cyklach ABVD w większości będziemy łyse :(((
A z tym wystawianiem na słońce to nie wystarczy filtr bloker? Po radio w maju, mam 3 miesiące słońca :(
Nigdy nie wolno opalać???? Jejku, taki blady dekolt:( buuu

Tilia

18.12.2012 20:00

Odpowiedz

O 20:42, dnia 2012-12-18 Lena napisał(-a):

Tilia, ze spięciem długich włosów to chyba nie ma problemu, bo po 6 cyklach ABVD w większości będziemy łyse :(((

A z tym wystawianiem na słońce to nie wystarczy filtr bloker? Po radio w maju, mam 3 miesiące słońca :(

Nigdy nie wolno opalać???? Jejku, taki blady dekolt:( buuu

Ja miałam nadal swoje włosy po 6 cyklach. Pewnie o połowę mniej ale były i spięte w kucyk zasłaniały łysinkę z tyłu po radioterapii.

Radiolożka tłumaczyła, że po naświetlaniach zmienia się dna komórek skóry i nie regenerują się jak normalne, niezmienione komórki więc trzeba je oszczędzać. Teoretycznie zawsze blady dekolt ;) Ja chodziłam całe lato w chustkach lub bluzeczkach z golfem. Nie cierpiałam jakos bardzo choć zawsze lubiłam się opalać.

Mocny filtr obowiązkowo już zawsze (najlepiej sunblock czyli np SPF 50).

rodzynka

18.12.2012 23:08

Odpowiedz

O 12:54, dnia 2012-12-18 Lena napisał(-a):

Pozdrawiam!

Miałam przez 10 dni naświetlane całe śródpiersie, a przez 5 dni - mniejszy obszar, tam gdzie jest guz. Mam tylko trzy kropki. Wiem, że inne osoby leżą w specjalnych usztywnianych siatkach, ale mnie to ominęło - nie wiem czemu, być może dotyczy to naświetlania innych obszarów.

Radio miałam dwa tygodnie po ABVD, a wcześniej po eskalowanych BEACOPPach zupełnie wyłysiałam, więc włosów i tak nie mam. Myć się mogę, ale mam na klacie poza tymi trzema wytatuowanymi kropkami - trzy inne rozrysowane krzyżykami, trochę wyżej. I nie mogę tego zmyć. Myję się normlanie żelem pod prysznic, ale w tych miejscach bez gąbki. Smaruję maścią witaminową (tak mi doradziła pielęgniarka). Mam odczyn, jak po opalaniu. Przełyk boli - nie piję nic ciepłego, jem tylko łagodne rzeczy, wszystko dłuuuugo gryzę. Poza tym na razie ok.

rodzynka

18.12.2012 23:08

Odpowiedz
Jeszcze jedno - zajrzyj tutaj http://ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=3
To dział o radioterapii, można znaleźć sporo ciekawych uwag :-)