Nie wszędzie jest tak zasada....Ja leczyłam się w CO w Warszawie i nie miałam PETA ani przed leczeniem, ani w trakcie....jedynie po zakończeniu leczenia udało mi się wyrwać skierowanie(-: Po pierwszym wlewie mój lekarz i tak widział że reaguję na chemię bo węzły na szyji zmniejszyły się o 80%...w połowie leczenia zrobiono rentgen klatki który wykazał znaczną regresję...no i to samo na koniec chemii....pożniej jedynie przy przygotowaniu do radio wspomagano się TK.....Jak pytałam czy to z oszczędności nie mamy częstych bardziej zaawansowanych badanń...lekarz wyjaśnił mi że owszem z oszczędności, ale chodzi o to by oszczędzić nam zdrowia, a częste naświetlania mogą się pózniej zemścić bo są cholernie nie zdrowe....Oczywiście w przypadkach nieco bardziej wątpliwych mój lekarz korzystał z PETa w trakcie leczenia, ale ogólnie starał się nas chronić przed nadprogramowymi promykami(-:
W internecie jest masa opracowań polskich i zagranicznyc nt. kluczowej roli wczesnego PET w ocenie leczenia. Dziwne, że taki ośrodek w stolicy nie stosuje się do tego, bo przecież zmniejszenie masy guza to nie wszystko, ważna jest jego aktywność. Poza tym rtg i tk są dużo mniej dokładne. U mnie rtg wykazał w śródpiersiu jakiś mały węzeł 2x3 cm, tk pokazało 6x4, a pet 8x8x7 i kwalifikacja do bulky desease (trochę dłuższe leczenie). Bezwzględnie walczyć o PETa!!! koniecznie i na początku i na końcu. Tłumaczenie lekarza o ochronie przed promieniami to raczej jednak oszczędności :(
Hej :P
Witajcie serdecznie :)
Chciala bym zapytac Was czy wiecie jak zinterpretowac wynik pet. Jestem 5 lat w remisji ,chemia i radio skutecznie zabily chorobe. Po 5 latach lekarz skierowal mnie na pet celem stwiedzenia czy zwloknienia w klatce sa nieaktywne i tam faktycznie nie sa . Natomiast otrzymalam dzis wynik w ktorym jest "Pobudzenie metaboliczne w zakresie migdalkow podniebiennych po stronie prawej SUVmax 7,9 po stronie lewej SUV max 8,0 - nie wyklucza sie pochodzenia odczynowego ,do oceny klinicznej. Co to moze znaczyc i jak mozna zbadac migdalki ???
W Uwagach stwiedrdzono rowniez - Widoczne pobudzenie metaboliczne tluszczu brazowego...
Pomocy :(